‘Maraş Sarısı’ Pirinci Depart İle Dünyaya Açılıyor!

Doğal ve sürdürülebilir tarım ilkesi ile yola çıkan Kipaş, Kahramanmaraş’ta yüzde yüz yerli pirinç üretiminde Satake teknolojisini seçti.

Değirmen teknolojileri sektörünün lider yedek parça tedarikçisi, güçlü ve hızlı tedarik ağı ve uzaktan erişim imkanı sunan yüksek teknoloji servis ürünleri sağlayıcısı Depart, Avrupa’da ilk kez kullanılacak yeni teknoloji ile Kipaş Holding’in dünyaya pirinç üretecek Kahramanmaraş tesisini kuruyor.

Minimum enerji sarfiyatı ve atık üzerine tasarlanan Satake – Reach sistemi ile yüksek verimlilik sağlanırken, Kahramanmaraş’ın unutulmaya yüz tutmuş özel ürünü olan ‘Maraş Sarısı’ pirinci tüketicilere sunacak ve Kipaş, bu önemli ürünü dünyaya duyuracak.

Onay süreci tamamlanan ve kurulumu yıl sonuna kadar tamamlanacak olan modüler çeltik işleme hattı tesisi Reach, orta taneli pirinç için saatte 3 ton maksimum kapasitesi ile yüksek randıman sağlayacak.

Depart Genel Müdürü Cengiz Tiryakioğlu, ‘2018 yılından bu yana pirinç ve ayrıştırma makineleri üreticisi, dünyanın lider markası Satake’nin Türkiye distribütörlüğünü yapıyoruz. Pirinç işlemeye yönelik geniş kapsamlı bir yelpazede, özel makinalar, entegre sistemler ve komple mühendislik çözümleri sunuyoruz. Yenilikçi ve teknolojiyi yakından takip eden yaklaşımımızla Satake ile birlikte Türkiye pazarına verimliliği yüksek ürünler sunuyoruz. Şimdi de Reach sistemini Avrupa’da ilk kez Kipaş Holding’in Kahramanmaraş tesisinde kuracak olmanın gururunu yaşıyoruz. Kuracağımız tesis sayesinde pirinç çeltiğinin temizlenmesi ile başlayan süreç, tüketilebilir pirinç haline gelene dek çeşitli aşamalardan gelerek, en son paketlenmiş ve tüketiciye sunulabilir hale gelmiş şekilde tamamlanacak. Kipaş Holding kuracağımız tesis ile ilk kez ürün işleme işine girerek Kahramanmaraş’ın en özel ürünlerinden ‘Maraş Sarısı’ pirincini yüzde yüz yerli bir ürün olarak tüketiclere sunacak” dedi.

Satake’nin araştırma ve bilgi birikimiyle geliştirdiği teknolojisinin ürünü olan makinalar, yüksek verimlilik ile çalışması ve az bakım istemesi ile dikkat çekiyor. Operasyonel anlamda maliyeti düşürmeye yarayan PLC kontrolü ile sistemin tamamı tek bir kişi tarafından yönetilerek yüksek verimlilik sağlıyor.

19.2 metrelik bir hat boyunca makinaların sıra ile konulması ile aynı tonajda bir tesisle karşılaştırıldığında dahi daha az alan kaplayan sistem için geliştirilmiş özel makineler, üretimde verimliliği de artırıyor. İlk kurulumu Satake tesislerinde yapılan sistem sonrasında demonte edilerek, çalışacağı tesise iletiliyor ve tekrar son kurulumu yapılıyor.

Yüksek çözünürlüklü RGB kameralar ve şekil-renk ayırma teknolojisi

Satake, makinelerinde kullandığı RGB kamera teknolojisi ile iddialı. Kullanılan yüksek çözünürlüklü kamera sistemleri ile ayrıştırmada hem renk hem şekil ayrımında mükemmel çözüm sunan sistem sayesinde optik ayırıcı, pirinci içine karışan yabancı maddelerden ayırarak, pirinci kategorize edebiliyor. Infrared ve RBG kamera teknolojisi ile çalışan bu gelişmiş yeni jenerasyon RGBR 1401 makineler de ilk defa Türkiye’de bu projede kullanılacak.

 

Bu tesis ile Kipaş ilk defa üretime giriyor

Doğal ve sürdürülebilir tarım ilkesiyle yola çıkan Kipaş, bu tesis ile ilk defa çeltik işleme üretimine giriyor. Özellikle Kahramanmaraş bölgesinin yüzde yüz yerli ‘Maraş Sarısı’ pirincini dünyaya duyurmak isteyen marka, tesisin ilk kurulumunun ardından kapasite artırımına gidecek.

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap