Makine ihracatı yılın ilk yarısında yüzde 20 artışla 8,3 milyar dolara yükseldi

En fazla ihracat yapılan ülkelerin başında alışılmış olduğu üzere Almanya, ABD ve İngiltere’nin geldiğini vurgulayan Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu şunları ifade etti: “Dünya ekonomisindeki durgunluğun sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyümeye dönüşmekte olduğu kanısı, öncelikle üretim yatırımlarına hız kazandırdı. Üretimin ana unsuru olan makinelerin imalatçıları da bu sevindirici gelişmeden paylarını alıyor. Makine üretimi ve fiyatları diğer bütün mallardan fazla artıyor, yatırımların yavaşladığı veya askıya alındığı dönemdeki kayıplar telafi ediliyor, dünya makine ticareti yüzde 10 kadar büyüyor.”

Türkiye’nin Makinecileri’nin dünya ekonomisindeki durağan dönemi en iyi değerlendiren ülke sektörü olduğuna dikkat çeken Karavelioğlu şunları söyledi: “Ar-Ge ve kalite yatırımlarımızı tamamlayıp üretim sürecine dâhil ettik. Türk makineleri beş yıl önceye göre çok daha rekabetçi ve verimli hale geldi. Kurumsallaşma çalışmalarımız ve yurtdışı tanıtım faaliyetlerimiz de dünyanın her yerinden makine kullanıcılarının, imalatçımızın sağladığı ilerlemeyi fark etmesini sağladı. Bugün ihracat artış hızımız bütün ülkelerin üzerinde. İhracat yaptığımız ülkelere baktığımızda Almanya, ABD ve İngiltere’ye ihracat artışımız yüzde 20’li seviyelere ulaşırken, Rusya ve Romanya’ya ihracatımızda yüzde 50 düzeyinde bir artış sağlandığı görüyoruz. Hollanda ve Özbekistan pazarlarındaki artış ise yüzde 70 seviyesinde.”

“2023 hedefimiz toplam ihracat içinde makinenin payını yüzde 15-20 bandına yerleştirmek”

 İlk beş ürün grubu içerisinde en büyük ihracat artışı yüzde 29 ile inşaat makineleri, yüzde 28 ile de pompa ve kompresörler ürün gruplarında kaydedildi. İlk yarıda yük kaldırma, taşıma ve istifleme makinelerinin ise yüzde 35 artış ile alt sektörler bazında en fazla ihracatını geliştiren ürün grubu olduğuna dikkat çeken Karavelioğlu şunları söyledi:

“Türkiye’nin Makinecileri olarak yılsonu hedefimizi yüzde 20 artışla 18 milyar dolar olarak belirlemiştik; bu hedefe ulaşacağımıza inanıyoruz. Klima ve soğutma makinelerinde 1 milyar doların aşıldığı yılın ilk yarısında makine ve aksamlarının toplam ihracatı 8,3 milyar dolara ulaştı. Bizim 2023 hedefimiz makine ihracatımızın toplam ihracatımız içindeki payını, ileri ülkelerde olduğu üzere yüzde 15-20 bandına yerleştirmektir. Gelirinin büyük kısmını makineden, yani teknolojiden sağlayacak Türkiye’nin rekabet gücü, diğer ülkeler için dikkat çekici bir hale gelir.”

Türkiye’nin Makinecileri yılın ilk yarısında miktar bazında da yüzde 8,5 ihracat artışına ulaştı. Makine sektörü ihracatında kilogram başına birim fiyatı yılın ilk yarısında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 10,7 artışla 6,3 dolara yükselti.

 

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap