Karadeniz Fındığına Özel Gübre

İyi tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla eğitim çalışmaları yürüten GÜBRETAŞ, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Fındık Araştırma İstasyonu işbirliğiyle Giresun ve Ordu’da fındık üreticileriyle buluştu.

GÜBRETAŞ’ın Tarım Kredi Kooperatifleri ve Fındık Araştırma İstasyonu işbirliğiyle organize ettiği eğitim toplantılarında, Karadeniz bölgesindeki fındık yetiştiriciliğinde verimi artıracak bitki besleme teknikleri ve yeni ürün hakkında üreticiler bilgilendirildi. 16 Şubat 2015 tarihinde Giresun’da ve Ordu’nun Ünye ilçesinde gerçekleştirilen toplantılara Tarım Kredi Kooperatifi (TKK) Genel Müdürü ve GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Güvendi, TKK Trabzon Bölge Birliği Müdürü Ergin Çubukçu, GÜBRETAŞ Genel Müdür Yardımcısı Tahir Okutan, Fındık Araştırma İstasyonu Müdürü Gökhan Kızılcı ile önder fındık üreticileri ve bölgedeki Tarım Kredi Kooperatifi yetkililerinden oluşan yaklaşık 300 kişi katıldı.

Toplantılarda konuşan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü ve GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Güvendi, Türkiye’nin en büyük tarım ailesi olan Tarım Kredi Kooperatifleri ve iştiraklerinin tarım yapılan her yerde çiftçilerin yanında olduğunu söyledi. Tarım Kredi Kooperatifleri’nin en büyük iştiraki olan GÜBRETAŞ’ta bitkiye ve bölgeye özel ürünler geliştirmeye önem verdiklerini vurgulayan Güvendi, “Biz sadece fındık için değil, diğer önemli tarımsal bitkiler için de verimlilik ve kaliteyi arttıracak özel gübreler geliştiriyoruz. Bu gübreler kullanıldığında ortaya çıkan verimlilik sayesinde üreticilerimiz daha fazla kazanabilecek” diye konuştu.

Karadeniz bölgesindeki tarımsal üreticilerin yeniliğe açık olduğunu anlatan Güvendi, bundan sonra da üreticiler için daha iyi neler yapılabileceği konusunda arayış içerisinde olacaklarını ve sürdürülebilir tarıma yönelik adımlar atacaklarını belirtti.

Verimlilik ve kalite artışı açısından ürüne özel gübrelerin önemine dikkat çeken GÜBRETAŞ Genel Müdür Yardımcısı Tahir Okutan ise, “Giresun, Ordu, Samsun ve Trabzon bölgesindeki fındık tarımı için özel olarak geliştirdiğimiz Çotanak Fertil gübresi sayesinde, bugüne kadar uygulanmakta olan gübre kullanım alışkanlığını değiştirerek dekar başına yaklaşık 50 TL ilave girdi maliyeti sonucunda üreticilere en az yüzde 20 verim artışı sağlatmayı hedefliyoruz. Budama, sulama, ilaçlama ve diğer unsurların da doğru yapılması halinde bu verim artışının daha da yüksek olacağını düşünüyoruz” dedi. Fındık bitkisinin gelişim dönemi boyunca ihtiyaç duyduğu besin maddelerini içeren yeni Çotanak Fertil gübresiyle fındık üretimindeki verimle birlikte kalitenin de artacağını belirten Tahir Okutan, “Böylece üreticilerimizin fındık tarımından elde ettiği kazancın yükseltilmesini hedefliyoruz. Yeni gübremiz, bu yıl sadece bölgedeki Tarım Kredi Kooperatifleri’nden temin edilebilecek” diye konuştu.

Tarım Kredi Kooperatifleri Trabzon Bölge Birliği Müdürü Ergin Çubukçu konuşmasında fındığın bölge ekonomisindeki önemine dikkat çekerken, Fındık Araştırma İstasyonu Müdürü Gökhan Kızılcı da fındık üzerine yapılan araştırmalar hakkında bilgi verdi. Konuşmaların ardından uzman ziraat mühendisleri, fındık yetiştiriciliğinde verimi artıracak bitki besleme teknikleri ve yeni ürün hakkında üreticilere bilgi verdi. Bölgedeki fındık üreticileri her iki toplantıya da yoğun ilgi gösterdi.

Fındık bahçelerinin taban gübre ihtiyacını karşılamak amacıyla GÜBRETAŞ tarafından geliştirilen Türkiye’nin bu alanda ilk ve tek kompoze gübresi olan Çotanak Fertil, fındığın ihtiyaç duyduğu 6 çeşit bitki besin maddesini içeriyor. Bu gübrenin geliştirilmesi aşamasında fındık ağaçlarının topraktan kaldırdığı bitki besin maddeleri ile fındık yetiştiriciliğinin yapıldığı yörelerin toprak ve yaprak analizleri sonuçları değerlendirildi.

Bunları da beğenebilirsin