Kanatlıda Sıkıntı İhracat

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son aylardaki artışa rağmen, kanatlı sektöründeki küçülmenin devam ettiğini bildirerek, “Ocak-Ağustos döneminde kanatlı eti ve ürünleri üretimi yüzde 1,8, ihracatı yüzde 27,6 geriledi” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, 8 aylık dönemde sanayiye aktarılan inek sütü miktarının yüzde 2,6, yumurta üretiminin yüzde 5,4 arttığını, tavuk eti üretiminde yüzde 1,8 düşüş görüldüğünü belirtti.

Ocak-Ağustos döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre, tavuk yumurtası üretiminin 11,1 milyar adetten 11,7 milyar adede, sanayiye aktarılan inek sütü miktarının 6,15 milyon tondan 6,32 milyon tona çıktığını, tavuk eti üretiminin 1 milyon 314 bin tondan 1 milyon 291 bin tona indiğini bildiren Bayraktar, “2016 Ağustos ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre, üretim tavuk yumurtasında yüzde 20,6, tavuk etinde yüzde 13 arttı. Sanayiye aktarılan inek sütündeki artış yüzde 4,7 oldu. Ağustos ayında tavuk yumurtası üretimi 1 milyar 295 milyondan, 1 milyar 562 milyon adede çıktı. Tavuk eti üretimi, Ağustos ayında 155 bin 390 tondan 175 bin 651 tona yükseldi. Sanayiye aktarılan inek sütü miktarı, Ağustos ayında geçen 723 bin tondan 756 bin tona çıktı” dedi.

-8 aylık dönemde kanatlı sektörü ihracatında geçen yılki  rakamlar yakalanamadı-

Ağustos ayında, 2015 yılının aynı ayına göre süt ve süt ürünleri ihracatının 21,6 milyon dolardan 33 milyon dolara, yumurta ve ürünleri ihracatı 25,5 milyon dolardan 26,8 milyon dolara, kanatlı eti ve ürünleri ihracatı 34,7 milyon dolardan 36,6 milyon dolara yükseldiğini bildiren Bayraktar, ihracat artışının Ağustos ayında, süt ve süt ürünlerinde yüzde 52,4, kanatlı eti ve ürünlerinde yüzde 5,3, yumurtada yüzde 4,9 olduğunu belirtti.

Bayraktar, şunları kaydetti:

Süt ve süt ürünlerinde Ocak-Ağustos döneminde ihracatın 186,8 milyon dolardan 221,9 milyon dolara çıkmasına karşın, kanatlı eti ve ürünlerinde 311,2 milyon dolardan 225,2, yumurtada 186,6 milyon dolardan 160,5 milyon dolara inmesi ihracatta geçen yılki performansı yakalayamadığımızı göstermektedir.

8 aylık dönemde ihracat, süt ve süt ürünlerinde yüzde 18,8 artarken, yumurta ve ürünlerinde yüzde 14, kanatlı eti ve ürünlerinde ise yüzde 27,6 gerilemiştir. Kanatlı eti ve ürünlerinde 8 aylık üretim azalması da yüzde 1,8’i bulmuştur. Kanatlı sektöründe üreticilerimiz zor durumdadır. 8 aylık dönem değerlendirildiğine, son aylarda hem üretim de hem ihracat da artışlar yaşansa da yaraları saramadığımız görülmektedir.

-“Kanatlı sektöründe yeni bir ihracat stratejisi belirlenmeli”-

Kanatlı sektörü milyonlarca kişiye istihdam sağlayan, çok büyük miktarlarda üretim yapan, yüz milyonlarca dolar döviz girdisi sağlayan bir sektörümüzdür. Ülkemizin son teknolojiyi en iyi kullanan sektörlerinin başında gelmektedir. Ülke içi tüketim belli noktalara ulaşmıştır. Sektörün kapasitesi ülke ihtiyacının çok üzerindedir.  İhracattaki tıkanmalar sektörü zor durumda bırakmaktadır. Yaraları sarabilmemiz için yeni bir ihracat stratejisi belirlenmelidir. İhracat yapmak ve bu ihracatı sürekli artırmak zorundayız. Dünyada çok büyük miktarlarda kanatlı eti ve kanatlı ürünleri, yumurta ve yumurta ürünleri, süt ürünleri talebi var. Bu talep değerlendirilmeli, başta Ortadoğu olmak üzere yakın pazarlara yoğunlaşılmalı, mevcut pazarlarda pazar payını artırıcı tedbirler alınmalıdır. Suudi Arabistan, bizden tavuk eti almıyor. Kanatlı eti ve kanatlı ürünleri, yumurta ve yumurta ürünlerinde, Suudi Arabistan ve Ortadoğu’ya ihracat mutlaka artırılmalı; ihracatta Afrika ülkeleri, Gürcistan gibi ülkelerde de pazar payımızı artırıcı destekler hayata geçirilmelidir. Rusya ile düzelen ilişkilerin bu ülkeye yönelik kanatlı ürünleri ve yumurta ihracatını artırmasını bekliyoruz. Bu pazarlara özel teşviklerle daha fazla açılmalıyız.”

-Sanayiye aktarılan inek sütü-

Sanayiye aktarılan inek sütünde, Ocak ayı hariç 2016’nın tüm aylarında ihracatın sürekli artmasına rağmen bunun üretici fiyatlarına yansımadığını belirten Bayraktar, “Üreticilerimizin sattığı çiğ süt fiyatları Ulusal Süt Konseyi’nin en son yaptığı toplantıda 1 Ekim 2016-31 Aralık 2016 tarihleri arasında brüt 1,15 olarak belirlenmiş, yani aynen devam ettirilmesi kararı verilmiştir. 24 aydan fazla süredir yerinde sayan fiyatların, üretimin en az olduğu dönemde de sabitleniyor olması kabul edilebilir bir durum değildir. Hem de ihracat artıyorken böyle davranılması açık bir suiistimali göstermektedir” dedi

inek

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap