Jeotermal Isıtmalı Teknolojik Sera: Agro Termal

Yer kabuğunun derinliklerindeki sıcaklık farklarından yararlanarak elektrik ve ısı enerjisi üreten, yenilenebilir enerji kaynağı olan jeotermal enerji ile yıl boyunca düşük maliyetli ve yüksek verimli üretim yapılabiliyor. İklim koşullarından etkilenmeyen, su tasarrufu sağlanan, fosil yakıt tüketiminin önüne geçen ve karbon ayak izini azaltan jeotermal enerji, tarım sektöründe de geniş bir ürün yelpazesi ile devamlı üretim imkânı sağlar. Yediyol Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Şuheyp Mendi ile jeotermal tarımın öncüsü Agro Termal’i konuştuk.

Ahmet KUT

Jeotermal enerji seraların ısıtılması için kullanılırken ısı dengesinin doğru bir şekilde ayarlanması, bitkilerin sağlıklı büyümesi için kritik bir öneme sahiptir. Ayrıca sera içerisindeki nem seviyesinin kontrolü de önemli bir başarı faktörüdür. Jeotermal kaynakların verimli kullanımı ile etkili bir sera içi iklimlendirme yapılabilir. Böylece bitkilerin su ihtiyacı, toprağın nem seviyesi gibi etkenler kontrol altında tutulur ve jeotermal tarımda başarılı bir üretim sağlanabilir.

Jeotermal seralarda, hastalık ve zararlılara karşı biyolojik mücadele yöntemleri tercih edilmelidir. Bitki sağlığını tehdit eden faktörler ile biyolojik yöntemler ile mücadele edilmesi, ürün verimini ve kalitesini korumak için hayati önem taşır. Hormonlar ve zararlı kimyasallar yerine, biyolojik mücadele ve doğal destekleyicilerin kullanımı, bitkilerin daha sağlıklı büyümesini teşvik eder. Agro Termal seralarında, bombus arıları kullanılarak doğal tozlaşma yöntemleriyle ürün kalitesini artırılır.

Agrotermal

Yediyol Holding olarak jeotermal tarım için nasıl bir yol çiziyorsunuz?

Yediyol Holding olarak bu alanda benimsediğimiz strateji, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik prensiplerini ön planda tutmaktadır. Projelerimiz, jeotermal tarımın üç önemli unsuru olan ışık, ısı ve suyun optimum kullanımını hedefliyor. Jeotermal enerji, seralarımızda ideal iklim koşullarını sağlayarak mahsul verimini artırıyor ve konvansiyonel tarım yöntemlerine göre daha yüksek kalitede ürünler elde edilmesini mümkün kılıyor.

Teknolojik seralarımız sayesinde, verimsiz topraklar bile tarımsal üretim için değerlendirilebiliyor. Bu kapsamda, topraksız tarım yöntemlerini uyguluyoruz. Seracılık faaliyetlerimizde toprak kullanmadan hidroponik sistemler ve cocopeat aracılığıyla bitkilerin ihtiyaç duyduğu besinleri doğrudan köklerine sunuyoruz. Bu yöntemler, tarım için elverişsiz olan arazilerin verimli hale getirilmesine olanak tanıyor ve böylece verimsiz arazilerde verimli tarım yapılabiliyor. Jeotermal enerjinin entegrasyonuyla, sadece üretim kapasitemizi artırmakla kalmıyoruz; aynı zamanda ekolojik ayak izimizi minimize ederken, sürdürülebilir ve verimli bir tarım ekosistemi oluşturmayı amaçlıyoruz.

Agro Termal’de jeotermal enerjinin yanı sıra sürdürülebilirlik ve teknolojik tarım açısından ne gibi yenilikler var?

Jeotermal enerji sayesinde seralarımızda sıcaklık dengeli ve sabit bir şekilde korunur. Aynı zamanda, suyun bitki kökleri çevresinde dolaşımını optimize ederek su tasarrufu sağlamamız ve su kaynaklarını daha verimli kullanmamız mümkün olmaktadır. Özellikle topraksız tarım tekniklerimiz, su kullanımını geleneksel tarım yöntemlerine göre önemli ölçüde azaltmaktadır. Bu yöntemler, suyun bitkilere doğrudan ve kontrollü bir şekilde verilmesini sağlayarak, her damla suyun maksimum verimlilikle kullanılmasına olanak tanır. Böylece, geleneksel tarım sistemlerine kıyasla en az su tüketimi gerçekleşen tarım sistemini uygulamış oluyoruz. Bu, hem kaynakların korunmasına katkıda bulunur hem de çevresel sürdürülebilirliği destekler. Çevre dostu bir seçenek olan jeotermal enerji sayesinde fosil yakıtlara kıyasla daha az sera gazı salınımı yapılıyor.

jeotermal

Teknolojik seraların tarıma etkisi nedir, Agro Termal’de bu etkileri nasıl gözlemliyorsunuz?

Agro Termal’in jeotermal ısıtmalı teknolojik seralarında kullanılan topraksız tarım yöntemleri ile verimsiz araziler verimli seralara dönüşüyor. Jeotermal ısıtma sistemlerimiz, seralarımızda her mevsim ideal sıcaklık ve nem koşullarının elde edilmesini sağlıyor. Böylece yıl boyunca devamlı ve verimli üretim yapılabiliyor. Ayrıca seralarımızda jeotermal enerji en iyi şekilde değerlendiriliyor. Doğadan gelen ısı ile sürdürülebilir ve çevre dostu tarım yapılıyor.

Örneğin, Konya’da 50 bin m2’lik bir alanda uygulanmaya başladığımız jeotermal ısıtmalı teknolojik seramızda minimum su tüketimi ile yüksek kaliteli ve sağlıklı ürün elde edilmesine imkân sağlıyoruz. Mevsim koşullarına bağlı kalmadan da 12 ay/4 mevsim üretim yapabiliyoruz. Devamlı bir üretim süreci sayesinde tarım sektöründe devamlı bir istihdam olanağı oluşuyor. Bu olanağı %90 kadın istihdamı sağlayarak değerlendiriyor ve toplumsal kalkınmaya destek olmaya çabalıyoruz.

Agro Termal’de doğal kaynakların korunması için neler yapılıyor?

Konya Tuzlukçu’daki seralarımız, doğal kaynakların korunmasını destekleyen bir yaklaşım ile işliyor. Gerçekleştirdiğimiz sondaj faaliyetlerimiz, topraksız teknolojik seralarımızda devamlı olarak kullanabileceğimiz jeotermal akışkan sağlıyor. Seralarımızda kullanılan suyun yeniden kullanımı ile de doğal kaynak tüketimine dair etkili bir tasarruf sağlıyoruz. Jeotermal ısıtma sistemlerimiz, domateslerin her mevsim ideal sıcaklık ve nem koşullarında yetişmesini sağlıyor. Böylece, yıl boyunca sürekli ve tutarlı bir üretim kapasitesine ulaşırken, çevreye zarar vermeyen tarım yapıyoruz.

İlerleyen yıllarda Agro Termal sahalarının sayılarında artış görecek miyiz?

Agro Termal sahalarımızın artışı için çalışmalar yürütüyoruz. Konya’nın Tuzlukçu bölgesinde bulunan 50 bin m2’lik domates serasını da bünyemize katmış durumdayız. Ayrıca yine bu bölgede 2. etap 50 bin m2’lik jeotermal ısıtma sistemiyle tam otomasyonlu, modern, topraksız sera projesinin de çalışmalarına başladık. 3. etap seranın inşası ise başarıyla devam ediyor. Tuzlukçu’da toplamda 1 milyon m2’lik sera projesi hayata geçirmek istiyoruz.

Ayrıca Tokat ve Balıkesir illerinde de jeotermal çalışmalarımız devam ediyor. Tokat Niksar’da jeotermal arama çalışmalarına başladık. Yaklaşık 2 milyon m2 arazi üzerinde 1 milyon m2’lik sera projemiz bulunuyor. Balıkesir projemiz ise onay aşamasındadır. Bu yıl bitmeden Balıkesir’de de 80 bin m2’lik alanda proje başlangıcı yapmayı hedefliyoruz. Konya, Tokat ve Balıkesir illerinde toplam üretim alanımızı 3 milyon m2’ye çıkarmayı hedefliyoruz.

Temiz ve yeşil bir dünya için son olarak neler eklemek istersiniz?

Gayemiz, verimli ve yenilenebilir tarım uygulamalarıyla gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakmaktır. Jeotermal enerjiyle çalışan seralarımız, bu vizyonumuzun somut bir örneğidir. Gelişmiş tarım tekniklerimizle, doğaya saygılı ve ekonomik açıdan verimli bir tarım modeli sunuyoruz.

Jeotermal enerji ile fosil yakıtlara olan bağımlılığımızı azaltıyor ve yenilenebilir enerji kaynaklarını etkin bir şekilde kullanıyoruz. Jeotermal tarım faaliyetlerimiz, sürdürülebilir ve yenilikçi yaklaşımımızın en net yansımasıdır. Bu yaklaşımımız; enerji tasarrufu, çevreyi koruma ve yüksek verim ile ürün sağlama hedeflerimizi desteklerken, tarım sektöründe başlayan yeni bir çağı da temsil ediyor.

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap