Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Gıda İthalat Raporu Yayınladı

Dünya gıda ithalat faturasının bu yıl yeni bir rekora ulaşacağı tahmin ediliyor, ancak geçen yıla göre çok daha yavaş büyüyeceği tahmin ediliyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) yayınladığı bir rapora göre, özellikle ekonomik açıdan en savunmasız ülkelerde talebi azaltıyor.

FAO’nun Gıda Görünümü, küresel gıda faturasının 2022’ye göre yüzde 1,5 artışla 2023’te 1,98 trilyon dolara yükseleceğini tahmin ediyor. 2022’de yüzde 11 ve 2021’de yüzde 18 arttı.

Gelişmiş ekonomilerin gıda ithalatı artmaya devam ederken, En Az Gelişmiş Ülkeler (LDC) grubunun ithalat faturasının bu yıl yüzde 1,5 ve net gıda ithalatçısı gelişmekte olan ülkeler (NFIDC) için yüzde 4,9 oranında gerilemesi tahmin ediliyor.

 İthalat

“Yoksulluk ve gıda güvensizliği ile mücadele çabalarını baltalayabilir”

FAO’nun Piyasalar ve Ticaret Bölümü’nün yılda iki kez yayınladığı rapor, “Gıda ithalat hacimlerindeki düşüş, her iki grup için de endişe verici bir gelişme ve satın alma kapasitesinde bir düşüş olduğunu gösteriyor” uyarısında bulunuyor. “Bu endişeler, bazı birincil gıda maddelerinin uluslararası fiyatlarının düşmesinin yerel perakende düzeyinde daha düşük fiyatlara dönüşmemesi veya en azından tam olarak yansımaması gerçeğiyle daha da artıyor ve bu da yaşam maliyeti baskılarının 2023’te devam edebileceğini gösteriyor. ”

Gıda Görünümü’nün yeni baskısında, NFIDC’ler için tüketici fiyat endeksinin gıda bileşenindeki son değişiklikleri ve özellikle tarımsal gıda ticaretinin çoğunun faturalandığı ABD doları ile ilgili olarak döviz hareketlerinin gıda fiyat enflasyonunu nasıl etkilediğini inceleyen özel bir bölüm var.

2007-08 küresel gıda krizi sırasında ABD dolarının değer kaybetmesi, gıda ithalatçılarının gıda fiyatlarındaki artışı dengelemesine yardımcı olurken, bunun tersi son yıllarda etkisini göstermiştir. Örneğin, dünya mısır fiyatları Nisan 2022 ile Eylül 2022 arasında yüzde 10,2, ancak NFIDC’lerin gerçek yerel para birimleriyle hesaplandığında ortalama olarak yalnızca yüzde 4,8 azaldı.

Bölümün yazarı FAO Kıdemli Ekonomisti El Mamoun Amrouk, “Bunun enflasyonla mücadele için iyi uyarlanmış müdahalelerin önemini vurguladığını söyledi. Aksi takdirde, “yükselen gıda fiyatları, toplumsal huzursuzluğa ve artan mali zorluklara yol açarak, yoksulluk ve gıda güvensizliği ile mücadele çabalarını baltalayabilir ve şimdiye kadar kaydedilen tüm ilerlemeleri yok edebilir” şeklinde konuştu.

Emtia trendleri

FAO’nun dünyanın belli başlı temel gıda maddelerinin üretim, ticaret, kullanım ve stok seviyelerine ilişkin tahminleri içeren en son Gıda Görünümü raporu, pirinç, iri taneli tahıllar, yağlı bitkiler, süt, şeker, et dahil olmak üzere çoğu kategoride üretimde olası artışlara işaret ediyor. Ancak, küresel buğday üretimi geçen sezonun tüm zamanların en yüksek seviyesinden düşebilir.

Bu genel olarak olumlu görünüme rağmen, küresel tarımsal gıda üretim sistemleri, aşırı hava olayları, jeopolitik gerilimler, politika değişiklikleri ve diğer emtia piyasalarındaki gelişmelerden kaynaklanan ve hassas talep-arz dengelerini bozma ve fiyatları ve dünyayı etkileme potansiyeline sahip şoklara karşı savunmasız olmaya devam ediyor.

 

Kaynak: FAO

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap