Fuarda yenilikçi ürünler de tanıtıldı. Tarım makineleri üreten bir Japon firmanın uzaydan da kontrol edilebilen ve bir çiftçinin tarlada traktörüyle yapabileceği her işi sürücüsüz yapabilen Robot Traktörü ilgi odağı oldu. 85 ülkeden 85 bin kişinin ziyaret etmesinin beklenen tarımın uluslararası buluşması Growtech Eurasia 2 Aralık’a kadar Antalya Expo Center’da ziyaret edilebilecek.
Bu yıl 17’ncisi düzenlenen Growtech Eurasia Uluslararası Sera, Tarım Ekipmanları ve Teknoloji Fuarı, 29 Kasım-02 Aralık 2017 tarihleri arasında Antalya Expo Center’da 50 bin m2 alanda ABD, Afrika, Asya ve Avrupa kıtalarından 30 ülkeden 800 firma katılımı ile kapılarını ziyarete açtı. <strong “=””>Growtech Eurasia Marka Direktörü Engin Er, fuar kapsamında 85 ülkeden 85 bin ziyaretçi gibi rekor katılım beklediklerini söyledi.
Katılımcı firmaların yüzde 10’unun yabancı ülkelerden olduğunu kaydeden Engin Er, “Özellikle Çin 46 firma ile en çok katılım sağlayan ülke oldu. Çin’den sonra Hollanda, İspanya, Güney Kore gibi ülkelerden yüksek katılım var. 85 ülkeden ziyaretçi bekliyoruz. Sera ve Teknolojileri, Tarım Teknolojileri ve Ekipmanları, Sulama Sistemleri, Tohumculuk, Fidecilik, Bitki Besleme ve Koruma, Biyolojik Mücadele, Tarımsal Makine ve Ekipmanları’ olmak üzere 5 ana kategoride Fuar düzenliyoruz. Bir çiftçi buraya geldiğinde bir ürünü yetiştirmek için ne gerekiyorsa tüm çözümleri bulabiliyor” dedi.
Türkiye bugün 76 ülkeye tohum ihraç ediyor…
Growtech Eurasia Marka Direktörü Engin Er, Türkiye’nin tohumda çok hızlı ilerlediğini anlattı. Özellikle sebze tohumunda çok hızlı bir ıslah çalışması olduğunu belirten Engin Er, “Yurt dışından bu tür tohumları alabilecek firmalar gelmeye başladı. Geçen yılın verilerine bakarsak Growtech Eurasia’da 500-600 milyon dolarlar seviyesinde iş hacmi potansiyeli oluştu. Bu yıl miktarın artacağını tahmin ediyoruz. Türkiye bugün 76 ülkeye tohum ihraç ediyor. Tohum, günümüz tarım dünyasında altın kadar değerli. O yüzden yabancı yatırımcıların hem ihracat hem de iş anlaşması bağlamında tohuma yoğun ilgisi var.” dedi.
Growtech Eurasia’da Sergilenen İnsansız Robot Traktör Gelecek Yıl Türkiye’ye Geliyor…
Japon firması Yanmar’ın bir çiftçinin traktörüyle yapabileceği her işi sürücüsüz yapabilen ve uzaydan bile kontrol edilebilen sürücüsüz YT3 serisi robot traktörleri fuarda büyük ilgi gördü. Dijital donanıma sahip traktörler, GPS sayesinde kaç kere sağa sola döndüğünden, ne kadar yakıt tükettiğine kadar anlık takip edilebiliyor, çalınması durumunda uzaydan müdahale edilerek kontağı kapatılarak motorun çalışması durdurulabiliyor. Aynı firmanın hem toprağı sürebilen hem de saatte 2 bin fide dikebilen yarı otomatik fide döküm makinesi de fuar alanında toprak dökülerek oluşturulan mini tarla da uygulamalı olarak sergilendi.
Yeni Tohum Çeşitleri Görücüye Çıktı…
Anamas Tarım’ın siyah sivri biberi ile normal biberlere göre 30 kat antioksidan ve 6 kat C vitamin içeren mor dolmalık biberi, İstanbul Tohum’un topraksız tarımda kullanılabilen tek çeşit olan bandita domates tohumu, Yüksel Tohum’un Çikoköy kahverengi iri köy domatesi ilgi gören ürün çeşitleri oldu.
2017 Yılı GROWTECH ATSO Tarımsal İnovasyon Ödülleri Sahiplerine Verildi.
GROWTECH ATSO Tarımsal İnovasyon Ödülleri Töreni 30 Kasım 2017’de Growtech Eurasia’da Anfaş Salonu’nda düzenlendi. Törene Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Durali Koçak, Antalya Tarım İl Müdürü Mustafa Özen, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, BAİB Temsilcisi Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Dr. Abdullah Ünlü ve UBM Genel Müdürü Simon Parker katıldı.
Törende açılış konuşmasını yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, “Growtech, Antalya’nın en önemli fuarlarından biri. Bu yılki yoğunluk bizi çok mutlu etti. UBM yıllardır bu organizasyonu başarıyla gerçekleştiriyor. Bu yıl odamızın da inovasyon yılı. Bu çerçevede inovasyon ödüllerini Growtech ve UBM işbirliğiyle vermeyi plandaki ve gelecek yıllarda da vermeyi umuyoruz. Tarım sektörünün çok fazla inovasyona ihtiyacı olduğu açıktır. Beş kategoride ödül verdik. Ancak tarımda hedef tektir. Sağlıklı, güvenli, çevreci, verimli ve yüksek katma değerli üretim sağlamaktır. Bugün ödül alan firmalarımızın projelerinin ortak noktaları, kimyasal kalıntıları azaltmak, verimliliği artırmak, su tasarrufu sağlamak ve yerel tohumları geliştirmektir. Tarımda sürekli olarak fiyatları, destekleri ve ihracatları konuşuyoruz. Oysa ki asıl konuşmamız gereken ise bu yenilikleri markalaştırmamız ve yüksek katma değerli ürünlere geçmemizdir. Su ve toprak zengini değiliz. Doğayı tüketerek zenginleşemeyiz. Sürdürülebilir kalkınma, ekonomik anayasamızın birinci maddesi olmalıdır. Bu duygu ve düşüncelerle, ödüllerimizin, inovasyon kültürünün benimsenmesi ve arge konusunda herkesin kendini sorgulaması için bir vesile olmasını diliyorum.”dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Durali Koçak ise, “Tarım, bilgi, tecrübe ve teknoloji isteyen bir alandır. Teknolojinin geldiği nokta herkesin malumu. Teknolojiyi geliştiren herkese sektörüm adına şükranlarımı sunuyorum. Üreticinin, yetiştiricinin işini teknoloji kolaylaştırmıştır. Teknolojinin sınırı yok. Ne kadar çok geliştirir ve markalaştırırsak, üreticinin işini o kadar kolaylaştırır ve mutlu edebiliriz. Sürdürülebilirlik ve rekabet açısından avantaj sağlarız. Üreticimizin gelirini ve refahını artırırız. Bu nedenle teknolojiyi çok önemsiyoruz. Bu ödül organizasyonları bu açıdan en önemli motivasyon araçlarından biri” dedi.
Koçak şöyle devam etti: “Bugün ülkemizde sadece bakanlığımıza ait 50 adet araştırma enstitüsü mevcut. Ülkemizde üretilen her ürünle ilgili bu enstitülerimiz araştırma yapıyor. Kullanılan tohum çeşitlerinin yüzde 75’i enstitülerimiz tarafından geliştirilmiştir. Bir üretim artışı, verimlilik söz konusuysa bu gelişmede enstitülerimizin ve üniversitelerimizin çok büyük bir katkısı vardır. Son iki yıldır, kamunun elinde olan bu enstitüler, özel sektörümüzün de hizmetine sunuldu. Bütün arazi altyapısı, 3 binin üzerinde araştırmacımız, teknik altyapı özel sektörün hizmetindedir. İnovasyon, araştırma projeniz varsa en yakın enstitüye başvurarak altyapı ve insan kaynağı yatırımı yapmadan, tüm kaynaklarından faydalanabiliyorsunuz. Hepimiz bu ülkenin çocuklarıyız. Bize kamunun emaneti. Bilgilerimizi, aklımızı, tecrübemizi birbirimize aktarmak suretiyle tarımımızı geliştirerek ülkemizin kalkınmasına hep birlikte katkı sağlayacağız.”.
Tohum, Fide kategorisinde Az Tohum Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret LTD ŞTİ, Sera Sulama Sistemleri Kategorisinde Özyüreksan, Tarımsal Bilişim Kategorisinde Suyabakan – Yonca Teknoloji, Bitki Besleme & Koruma kategorisinde Safa Tarım A.Ş ve Bitki Besleme & Koruma – Seçici Kurul Özel Ödül’ü kategorisinde Akdeniz Üniversitesi’nden Doç.Dr. Ayşegül İnce, 2017 yılı Growtech ATSO Tarımsal İnovasyon Ödülleri’ne layık bulundu. Ödül alan projeler, HALL 4’te bulunan ATSO standında sergileniyor.