Tarla Günleri fuarı Almanya, Fransa, İngiltere ve Amerika gibi ülkelerde uygulanan başarılı modellerin ardından ülkemizde de DLG-ÖÇP Tarla Günleri adıyla 2010 yılından bu yana DLG Fuarcılık tarafından düzenleniyor. 10-14 Mayıs tarihleri arasında Aksu – Antalya’da (Expo 2016’nın karşısında Mardan Stadyumunun yakınında) 386.000 m2’lik geniş bir alan üzerinde yer alacak olan fuarı, Alman Tarım Birliği (DLG) ile Önder Çiftçi Projesi (ÖÇP) ortaklığında kurulan DLG Fuarcılık Ltd. Şti. düzenliyor. Her şeyin arazi üzerinde uygulamalı olarak sergileneceği bu açık alan fuarına tohum, gübre, zirai ilaç, sulama, fidan, sera, traktör, biçerdöver, mekanizasyon, danışmanlık ve mühendislik firmaları ile 35.000’i aşkın ziyaretçinin katılması bekleniyor.
Fuar, üreticileri kendi kendine yardım ilkesiyle soru soran, fikir üreten, sorumlulukla karar alan ve uygulayan çiftçilere dönüştürmeyi; tarım alanında çalışanlara her konuda teknik bilgi desteği sağlamayı, her türlü yenilikten haberdar etmeyi ve işletmelerini ekonomik açıdan değerlendirip işletmeye yön vermeyi amaçlıyor.
Tarım fuarcılığında değişimin ve yeniliğin adresi temasıyla açık alanda farklı bir konsept ile düzenlenen fuarda deneme ekim alanları, makine demonstrasyon alanları ile tohum, ekim, bitki yetiştirme, ürün verimi ve ürün pazarlaması zincirinde geniş katılımlı interaktif bir platform oluşturulması hedefleniyor. Ayrıca kampus çim alanda yapılan forumlarda firmalar ve akademisyenler tarafından sunumlar düzenlenecek.
DLG – ÖÇP Tarla Günleri 2016 fuarı 3 bölümden oluşmaktadır.
1 – Deneme alanları; Firmalar deneme ekimleri ve farklı uygulamalar yaparak, şahit parseller bırakarak ziyaretçilere mukayese imkanı vererek ürünlerini sergileyecekler. Ziyaretçi bilgi tabelaları, firma uzmanları aracılığı ile kendi bilgi ve tecrübelerini yeni fikirler ile kıyaslama ve tartışma imkanı bulacaklar.
2 – Makine Demonstrasyon alanları; Tarım makine ve ekipman üretici firmaları ürünlerini çim zeminli alanlarda sergileyecek ve konularına göre düzenlenmiş makine demonstrasyon alanlarında günün belirlenen zaman dilimlerinde ziyaretçilere uygulamalı olarak gösterecekler. Demo parselleri ile ziyaretçilerin görsel olarak öğrenmeleri, fikir ve tecrübe alışverişi yaparak karar vermelerini sağlamak, ve bu fikirler ışığında kendi tarımsal işletmelerine yön vermeleri amaçlanıyor.
3 – Kampüs çim alanlar; Deneme ekimi ve demonstrasyon yapmak istemeyen firmalar ve tarım sektöründe faaliyet gösteren diğer firmalar ürün ve hizmetlerini sergileyecekler.
Bu yıl Türkiye’nin ilk Expo’su Çocuk ve Çiçek temasıyla Antalya’da olması ile bağlantılı olarak, bizim fuarımızın da teması Tarım ve Çocuk olarak oluşturuldu. Burada Tarımı yeni nesillere tanıtmak ve sevdirmek amaçlanarak çocuklar için alanda ayrı bir bölüm oluşturulacak. Bununla birlikte Türkiye Ziraat odaları ile birlikte 14 Mayıs Dünya Çiftçiler günü alanda tüm çiftçilerimizle birlikte coşkuyla kutlanacak. Türkiye’de yer alan Üniversitelerin Ziraat Fakültelerinin katılımıyla kariyer günleri bölümünde genç ziraat mühendisleri sektörde faaliyet gösteren firmalar ile tanışma fırsatı bulacaklar.
Fuara yurtiçi ve yurtdışından çiftçi ve çiftçi örgütlerinin, bayi ve distribütörlerin, ziraat mühendisi ve uzmanların, akademisyen ve öğretim görevlilerinin oluşturacağı 35 bin’in üzerinde ziyaretçi bekleniyor.