Domateslerde magnezyum eksikliği toprak testleri ile önlenebilir

Yetiştiriciler ürünlerdeki besin eksikliklerini nasıl önleyebilir? Sebze bitkilerinin verimlilik yönetimi için toprak testi ve doku testi, hasat ve pazar için yüksek verimli, yüksek kaliteli bir ürün elde edebilmek için doğru besin seviyelerine sahip olmanın anahtarıdır. Toprak testi en iyi sonbaharda yapılır ki böylece gübre alımından maksimum fayda sağlamak için pH seviyeleri kireç gibi toprak değişiklikleri ile ayarlanabilir. Peki pH neden uygun seviyelere ayarlanmalıdır? Toprak pH’ı ya çok yüksek ya da çok düşük olduğunda bitki besin maddelerinin kullanılabilirliği engellenir. Yeni fidelerin ve fidanların en iyi şekilde yetiştirilebilmesi için pH’ın yanı sıra, gübre seviyelerinin izlenmesi ve ekim öncesi ayarlanması ve magnezyum (Mg) seviyelerine de dikkat etmek önemlidir.

Domateslerde magnezyum eksikliği

Domates üretiminde, topraktaki kalsiyum (Ca) seviyelerinin çiçek burnu çürüklüğünün önlenmesi için önemli olduğu yaygın olarak bilinmektedir. Bu nedenle, domates yetiştiricileri bu meyve hastalığını önlemek için yeterli ve hatta yüksek düzeyde kalsiyum uygulamasına odaklanmışlardır. Buna ek olarak, magnezyum (Mg) seviyelerine de dikkat etmek önemlidir. Kalsiyum ve magnezyumun her ikisi de domates üretiminde önemlidir ve çiçek burnu çürüklüğü domates meyvesinin pazarlanamaz hale gelmesine neden olurken, magnezyum eksikliği genel bitki sağlığını ve sonuçta kalite ve verimi azaltabilir. Domates bitkilerindeki magnezyum; fotosentezde (bitkinin büyümeyi sağlamak için enerji üretme süreci), protein sentezinde (hücre oluşumunda gerekli), bitki enzimlerinin aktivasyonunda (birçok hücresel ve büyüme fonksiyonu için gerekli) ve klorofil sentezinde (optimum bitki büyümesi için gerekli olan bitkilerdeki yeşil pigment) önemli bir rol oynamaktadır.

Magnezyum

Kalsiyum ve magnezyum toprakta aynı seviyelerde olması en iyisidir

Magnezyum eksikliği, özellikle kumlu topraklarda, toprak aşırı sulandığında veya yoğun yağış sonrası ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, kalsiyum ve Mg seviyeleri arasında denge olmadığında, her ikisi de toprakta yeterli seviyelerde görünse bile eksiklikler yine de ortaya çıkabilir. Gerçek seviyelere bakmak daha önemlidir. Biri diğerinden önemli ölçüde yüksekse eksiklik belirtileri ortaya çıkabilir. Hem kalsiyum hem de magnezyum bitki kökleri tarafından alındığında toprakta +2 iyon olduğundan, bitki bu iki besini gelişigüzel almaktadır.

Bu nedenle, bol miktarda kalsiyum ve düşük miktarda magnezyum varsa, magnezyum eksiklikleri görülebilir. Tersine, eğer magnezyum seviyeleri kalsiyum seviyelerinden daha yüksekse çiçek burnu çürüklüğü görülebilir. Alım dengesini korumak ve sonuçta hem sağlıklı meyve oluşumunu hem de yaprak büyümesini teşvik etmek için bu iki besin maddesinin toprakta aynı seviyelerde olması en iyisidir. Bitkide magnezyum seviyelerinin eksik kalmasına müsaade etmek, bitkilerin yaşam döngüsünün ilerleyen dönemlerinde daha düşük verim ve meyve üretimi için daha az enerji ile sonuçlanacaktır.

Eksiklik belirtileri büyümenin herhangi bir aşamasında görülebilir

Magnezyum eksikliği domates bitkilerinde ilk olarak damar arası klorozu olarak görülür (yaşlı yaprakların damarları arasındaki yaprak dokusunun sararması). Sonunda yapraklar çoğunlukla sarı hale gelmekte ve damarlar arası dokuda nekrotik hale gelen morumsu-kırmızı lekeler oluşabilmektedir. Tarlada 7 Haziran 2023 tarihinde çekilen fotoğraflarda görebilirsiniz.

Eksiklik belirtileri büyümenin herhangi bir aşamasında görülebilir ancak genellikle ilk olarak bitkiler çiçek açmaya, meyve tutumuna ve meyve büyümesine başladığında görülür. Bitkiler vejetatif büyümeden (yaprak ve gövde üretimi) üreme büyümesine (çiçeklenme ve meyve verme) geçtiğinde yapraklar strese girer ve enerji ve kaynaklar yeni döllerin (tohum ve meyve) büyümesine ve gelişmesine yeniden yönlendirilir.

 

Kaynak: Hortidaily

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap