Bu siteyi kullanarak Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları'nı kabul etmiş olursunuz.
Kabul et
Agro World Tarım Dünyası DergisiAgro World Tarım Dünyası DergisiAgro World Tarım Dünyası Dergisi
  • Agrotech
  • Haberler
  • Fuarlarlar
  • Traktör
  • Sektörel Bakış
  • Sürdürülebilirlik
  • E-DergiYeni
  • News
Bildirimler
Yazı Tipi BoyutlandırıcıAa
Yazı Tipi BoyutlandırıcıAa
Agro World Tarım Dünyası DergisiAgro World Tarım Dünyası Dergisi
  • Haber
  • Agrotech
  • Sürdürülebilirlik
  • Sektörel Bakış
  • E-Dergi
  • Agrotech
  • Haberler
  • Fuarlarlar
  • Traktör
  • Sektörel Bakış
  • Sürdürülebilirlik
  • E-DergiYeni
  • News
Bizi takip edin
Haber

Doğuş Çay 40. Yılında: Yıllık 2 Milyon Ton Tarım Ürünü Ekonomiye Katkı Sağlıyo

18 Temmuz 2025
Paylaş
Bu haberin okuma süresi 5 dakikadır.
PAYLAŞ

Türkiye’nin en büyük özel sektör çay üreticisi Doğuş Çay, 40’ıncı kuruluş yılı olan 2025 yılına yılda yaklaşık 2 milyon tarım ürünü satın alıp işleyerek ekonomiye kazandıran güçlü bir tarım şirketi olarak girdi. 1985 yılında Rize’de bir aile şirketi olarak kurulan, çay ile başlayan üretim süreci bugün şeker, salça, soğuk çay, limonata ve cips üretimiyle çeşitlenen Doğuş Çay, tarım sektöründe yeni yatırımların ön hazırlığını yapıyor.

İçindekiler
Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu listesindeki yerini 5 puan yükselttiPatatesten domatese, mısırdan şeker pancarı ve çaya, ürünleri çiftçilerden alıp fabrikasında işliyor“Şeker pancarından küspe ve melas da üreterek sürdürülebilir üretime örnek oluyoruz”“Tarımı, TEMA ile yürüttüğümüz sürdürülebilirlik projeleriyle destekliyoruz”“Ülke ekonomisine destek vererek bu yıl da büyümemizi sürdüreceğiz”

 

Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu listesindeki yerini 5 puan yükseltti

Doğuş Çay, tarım şirketi olarak üretimde elde ettiği çeşitlilik ve satış başarısıyla, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) hazırladığı  ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2024’ araştırmasında 18,5 milyar TL’ye ulaşan üretimden satış rakamı ile 2023 yılına göre 5 puan yükselerek 98’inci sıradaki yerini aldı. Şirket aynı listede 2023 yılında 103’üncü sırada yer almış, 12,7 milyar TL’lik üretimden satış rakamı elde etmişti.

 

Patatesten domatese, mısırdan şeker pancarı ve çaya, ürünleri çiftçilerden alıp fabrikasında işliyor

Rize’de 5 adet çay işleme ve 1 adet paketleme ve Ordu’da 1 adet çay paketleme fabrikası ile yıllık 50 bin ton siyah çay üretim kapasitesine sahip olan Doğuş Çay’ın tarım sektöründeki çalışmalarını anlatan Doğuş Çay Yönetim Kurulu Üyesi  “Çiftçilerimizden yılda 250 bin ton yaş yaprak, yılda 1.350.000 ton şeker pancarı, 73 bin ton patates, 90 bin ton domates ve 23 bin ton mısır alımı yapıyoruz. Ardından bu ürünleri fabrikalarımızda işleyip, paketleyip Türkiye’nin dört bir yanına satışını kendi markalarımız altında yapıyoruz” dedi. Batallı, yılda 80 milyon litrelik soğuk içecek üretimi yaptıklarını da sözlerine ekledi.

Her yıl 70 bin çiftçiyle çalıştıklarını, bunun 50 bine yakınının çay üreticisi olduğunu kaydeden Batallı, “Çayda dökme çay, poşet çay, yeşil çay, soğuk çay ve bitki-meyve çayları alanında üretimimiz var. Doğuş Şeker üretimimizi Türkiye’nin en yüksek kotalı şeker fabrikalarından biri olan Afyon Şeker Fabrikası’nda sürdürüyoruz. Bursa’daki salça fabrikalarımızda Demko markasıyla salça üretimi yapıyoruz. Cips kategorisinde ise Patos, Cipso ve Çerezos markalarını İstanbul’da Pendik’te, İzmir’de, Aksaray’da ve Bursa’da olmak üzere 4 şehirdeki cips fabrikamızda yüzde 100 yerli olarak üretiyoruz” diye konuştu.

 

“Şeker pancarından küspe ve melas da üreterek sürdürülebilir üretime örnek oluyoruz”

Doğuş Çay’ın bugün fabrikalarında ana üretimden arda kalan yan ürünleri de üretime kazandırmalarının gerçek anlamıyla bir tarım şirketi olmalarının yansıması olduğunu kaydeden Batallı, şöyle devam etti: “Şeker fabrikasında üretimi yapılan şeker pancarına ek olarak arda kalan alanlardan küspe ve melas üretimi yapıyoruz. Afyon’daki şeker fabrikasına yatırım yaparak sürdürülebilir bir hammadde olan şeker pancarı melasını da kullanarak yeni ürünler geliştirmeye devam ediyoruz. Bu başarı, üretim ekibimizin titiz çalışmasının ve sürekli iyileştirme çabalarının bir göstergesi oldu.”

“Tarımı, TEMA ile yürüttüğümüz sürdürülebilirlik projeleriyle destekliyoruz”

Tarım şirketi olarak üretim yapmanın ötesine geçtiklerini, sürdürülebilir tarım projeleri ve enerji yatırımlarıyla bu alanı destekleyerek hem çiftçilere hem de son tüketicilere fayda yaratma prensibiyle çalıştıklarını kaydeden Batallı, TEMA Vakfı’yla 8 yıldır ‘Her Dem Toprak İçin’ adıyla sürdürülebilir çay tarımı projesi yürüttüklerini ve bu sayede örnek tarlalarda doğru uygulamalarla yüzde 50’ye yakın verim artışı sağlandığını hatırlattı. Bu projeye düzenli olarak devam edeceklerini kaydeden Batallı, projede doğru tarım, doğru hasat, doğru gübre kullanımları alanında çiftçilere eğitimler verip iyi tarım konusunda onları bilinçlendirdiklerini sözlerine ekledi.

“Ülke ekonomisine destek vererek bu yıl da büyümemizi sürdüreceğiz”

Batallı, Doğuş Çay’ı bugün tarım sektöründeki en önemli şirketlerden biri yapan en temel dinamikleri arasında; ileriyi görebilen vizyonu ve değişen tüketici tercihleri karşısında doğru stratejiler belirleyerek beklentilerin üzerinde ürünler geliştirmesi olduğunu kaydetti. Her yıl mutlaka büyüme hedefi koyduklarını kaydeden Batallı, “Bu yıl da aynı hedefle yatırım yapmaya; kırsal kalkınmayı, yerli üretimi ve sürdürülebilir tarımı destekleyerek ülke ekonomimize katkı sağlamaya devam edeceğiz. Yeni ürünler üzerinde de çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde çayda yine gençlerin ve ailelerin ilgisini çekecek yeni ürünlerimiz ve salça sektöründe de katma değer yaratan yeni ürün üretimimiz gündemde olacak” diye konuştu.

Bu haberler ilginizi çekebilir

Cengiz Balık
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin Yeni Başkanı Cengiz Balık Oldu
TürkTraktör 2026 Yılı İlk Çeyrek Finansal Sonuçlarını Açıkladı
Kadın ve Genç Çiftçilere Yönelik Eğitim Serisinin İkinci Durağı Edirne Oldu
Eksun Gıda Konya’da Basınla Buluştu: Üretim Gücü ve Küresel Hedefler Anlatıldı
Geleneksel Lezzetin Modern Yorumu: mezzeMarin Marine Çiroz
ETİKETLENDİ:Doğuş çaygıdahaberHarika Karakan BatallımansetTarım

Aylık Haber Bültenine Kaydolun

Gelişmeleri takip edin! Güncel haberleri doğrudan e-posta kutunuza alın.
Kaydolmakla, Kullanım Şartlarımızı kabul etmiş ve Gizlilik Politikamızda belirtilen veri uygulamalarını onaylamış olursunuz. İstediğiniz zaman aboneliğinizi iptal edebilirsiniz.
Bu Haberi Paylaşın
Facebook Bağlantıyı Kopyala Yazdır

Dergimiz Yayında

Okumak için Tıklayın
FacebookBeğen
InstagramTakip et
YouTubeAbone Ol
Türkiye’nin tarım ve teknoloji dünyasındaki sesi. Agroworld Dergisi, akıllı tarım uygulamalarından modern traktör teknolojilerine kadar geniş bir yelpazede güncel içerik, dijital dergi arşivi ve sektörel analizler sunarak geleceğin sürdürülebilir tarım dünyasına ışık tutmaktadır.
  • Künye
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Son Sayımız
  • Kullanım Koşulları
  • Reklam
  • Abonelik
  • Dergi arşivi
  • Fuar Takvimi
  • Gizlilik Politikası
banner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza giriş yapın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi unuttunuz?