Finansbank tarım sektörüne duyduğu sorumluluk doğrultusunda, Güneydoğu Avrupa için Avrupa Fonu (EFSE) ve Frankfurt Okulu ile işbirliği yaparak Tarımsal Okuryazarlık Sosyal Sorumluluk Projesi’ni hayata geçirdi.
Proje kapsamında ilk etapta Türkiye’nin tarımsal açıdan önem taşıyan 7 ilinde çiftçilerle bir araya gelindi. Frankfurt Okulu eğitmenleri tarafından hazırlanan programda çiftçilerle finansal bilgilerin yanı sıra sulama teknolojileri, kuraklık riski, hayvancılık gibi tarım başlıklarında güncel bilgiler de paylaşıldı.
Çiftçiler Finansçının baş tacı
Finansbank KOBİ ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Metin Karabiber, “Tarım sektörü yarattığı değer ile biz Finansçıların baş tacı. Artan nüfusun ihtiyacına azalan kaynaklarla cevap vermek durumunda olan sektör için verimlilik ve karlılık en önemli şeyler. Biz de bu konuda üzerimize düşeni yapmak istedik ve çiftçilerimiz hesabını kitabını daha iyi yapsın, kazancını artırsın diye EFSE işbirliğinde, alanının en iyisi olan Frankfurt Okulu’nun eğitim desteği ile Tarımsal İşletme Derslerine başladık” dedi.
Proje devam edecek
Proje kapsamında şu ana kadar Konya, Manisa, Adapazarı, Ankara, Denizli, Aydın ve Balıkesir olmak üzere 7 ilde tarım sektörü ile bir araya geldiklerini belirten Karabiber şunları söyledi: “Çiftçilerimizin sektör içinde kalmasını destekleyecek bilgi birikimine sahip olmaları amacıyla düzenlediğimiz eğitimlerde yaklaşık 500 kişi ile bir araya geldik. Ve hemen hemen tüm katılımcılarımızdan olumlu tepkiler aldık. Çoğu ilk defa bir bankanın bir ürün teklif etmeden kendilerine bir hizmet verdiğini söyledi. Bu da özellikle bizi mutlu etti. Aldığımız olumlu tepkiler bizi programın devam etmesi noktasında yüreklendirdi. EFSE ile bu olumlu projeyi geleceğe de taşımayı planlıyoruz.”
Programda neler var?
Frankfurt Okulu eğitmenleri tarafından hazırlanan ve verilen eğitimlerde, çiftçinin finansman ihtiyacını hangi kriterlere göre belirleyeceği, finans kaynağına nasıl ulaşabileceği, kaynak kullanırken ya da bankalarla işbirliği yaparken nelere dikkat etmesi gerektiği, nasıl tasarruf yapabileceği ve olası kriz döneminde finansal olarak nasıl hareket etmesi gerektiği anlatılıyor.
Eğitimde uzmanlar çiftçiler için şu soruların cevabını veriyor:
- Tarımsal gelir ve giderlerimizi nasıl kontrol altına alabiliriz?
- Gelir gider hesabı yapmanın faydaları nelerdir?
- Günümüzde çiftçilerimiz nasıl finansal kontrol yapıyorlar? Yaptıkları hatalar neler? Nasıl düzeltebilirler?
- Yıllık bütçe nasıl yapılır?
- Bütçeye esas gelir ve giderlerimiz nelerdir?
- Girdi temin ederken nelere dikkat etmeliyiz?
- Girdi maliyetlerini düşürmek için alacağımız önlemler nelerdir?
- Finansal ihtiyacımızı nasıl belirleriz? Hangi kaynaklardan sağlayabiliriz?
- Faiz hesabı nasıl yapılır? Kredi alınırken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
- Tarımsal nakit yönetimi nedir?
- Tarımsal işletmelerde kriz yönetimi nasıl olmalıdır?