Cargill, “İlk Küresel Yemeklik Yağ Tedarikçisi” oldu

Cargill, “İlk Küresel Yemeklik Yağ Tedarikçisi” oldu

Cargill, tüm dünyada ürettiği yenilebilir yağlar portföyünün tamamında, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) önerdiği standart olan ’100 gram katı/sıvı yağda maksimum iki gram endüstriyel trans yağ asidi (iTFA)’oranını, 2023 yılı sonuna kadar uygulayacağını duyurdu.

Türkiye’de gerçekleştirdiği yağ üretiminin tamamında yıllar önce trans yağsız üretime geçen Cargill, geçtiğimiz 25 yılda küresel gıda tedariğinden yaklaşık yarım milyar ton iTFA’yı çıkardı. Böylece Cargill’in tüm dünyada ürettiği yemeklik yağ portföyünün yaklaşık yüzde 89’u, DSÖ’nün iTFA alanında en iyi uygulama kriterlerine uygun şekilde üretildi.

Cargill, bu taahhüdüyle, yasal yükümlülüğünün bulunmadığı ülkeler de dahil olmak üzere tüm dünyadaki yemeklik yağ portföyünün yüzde 100’ünün, DSÖ’nün tavsiye ettiği en iyi uygulama kriterlerine uyacağının garantisini verdi.

Şirket bu son adımı gerçekleştirmek üzere küresel portföyünü yeniden biçimlendirmenin yanı sıra, birçok yağ imalat tesisinde iyileştirme ve işleme değişikliklerine önemli yatırımlar yapmaktadır. Trans yağ konusunda birçok ülkeden önce Türkiye’de aksiyon alan Cargill, şimdi bu yaklaşımını tüm dünyada hayata geçiriyor.

Cargill Gıda İçerikleri, Biyoendüstriyel İşletme ve Risk Sorumlusu David Webster gelişmeyi; “Dünya COVID-19 salgınıyla mücadele etmeye devam ederken bile, dünya genelinde beslenmenin iyileştirilmesinin en büyük endişe kaynağı olmaya devam ettiğini biliyoruz. Kolektif bir endüstri olarak bu taahhüt dünyayı güvenli, sorumlu ve sürdürülebilir bir şekilde besleme amacımızla aynı doğrultudadır ve bize gıdanın üretildiği ya da tüketildiği her yerde iTFA’yı küresel gıda tedarikinden çıkarma fırsatı vermektedir. Bu uğraşın zaman alacağını biliyoruz ve müşterilerimiz bu önemli adımı atarken onlarla çalışmak için sabırsızlanıyoruz” sözleriyle değerlendirdi.

DSÖ’nün REPLACE  küresel gıda tedarik zincirinde iTFA hakkında en iyi uygulamaları gerçekleştirme konusunda hükümetler ve endüstriler için bir kılavuz sağlıyor. (Replace ile ilgili açıklama Bilgi Notu’nda yer almaktadır.)

iTFA global hedeflerimize doğru ilerliyoruz

PepsiCo Başkan Yardımcısı ve Baş Bilim Görevlisi René Lammers, “Cargill’in, Dünya Sağlık Örgütü’nün hedefi ile uyumlu bir şekilde tüm yağlarında iTFA’ları azaltmayı çabaladığını görmek bizi heyecanlandırıyor. Aynı zamanda gıda ve içecek portföyümüzün, gezegenimiz ve insanlar için daha iyi olması amacıyla bunları dönüştürmeye dair pep+ (PepsiCo Positive) yolculuğunun da önemli bir parçasıdır. Cargill tedarik zincirimizin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Bu doğrultuda iTFA global hedeflerimize doğru ilerlemeyi hızlandırmak için birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.

Cargill’in bu taahhüdü, bitkisel yağların kısmi hidrojenasyon (PHO) yönteminde istenmeden oluşan iTFA ile mücadele etmek için gerçekleştirilen onlarca yıllık bir yeniliği temel alıyor.

Yaklaşık 40’a yakın ülkede iTFA hakkında düzenlemeler bulunsa da, PHO yasakları ya da yiyeceklerde izin verilen azami iTFA miktarına yönelik sınırlandırmalar ile iTFA’lar birçok yerde sağlık açısından kaygı verici olmaya devam etmektedir.

Cargill inovasyon merkezleri, iTFA içeren ürünlere alternatif formüller geliştirme yolunda bugüne kadar geçerli ve daha güvenli 300’ün üzerinde küresel müşteri çözümü sunarak önemli ilerlemeler kaydetti. 

Cargill Küresel Yemeklik Yağ Birimi Başkanı Jennifer Shomenta “Bu yenilikler DSÖ’nün iTFA’lara yönelik en iyi uygulama kriterlerini yerine getirmenin yanı sıra tüketicilerin en çok sevdikleri yiyeceklerin tadını veya dokusunu gözle görülür bir şekilde değiştirmeden de yapılabileceğini kanıtlıyor. Çalıştığımız yerlerde her boyutta gıda üreticisine yardımcı olmak amacıyla uzmanlığımızı paylaşmak ve uygulamak üzere bu çabanın bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu.

DSÖ’nün çabalarına katkı sağlamak amacıyla Cargill, özellikle ilgili yasaların henüz mevcut olmadığı ülkelerde sektör genelindeki yeniden formülasyonları desteklemek için hükümetler ve yağ sanayi federasyonları gibi hedeflenen bölgesel ve ulusal paydaşlarla iş birliği yapacak. Böylece sektörü de destekleyecek.

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap