Beykoz’un tarım potansiyeli akademisyenlerle konuşuldu

Beykoz adıyla markalaşan ürünlerin ilçeye özgü tanıtım, üretim ve pazarlama modellerle yeniden şehrin ekonomisine kazandırılması hedeflenen çalıştayda, arıcılıktan tıbbi ve aromatik bitkilere sebze ve meyvecilikten hayvancılığa kadar ilçenin tarım varlığı akademisyenlerin tebliğ ve sunumlarıyla çok yönlü ele alındı.

Çalıştayın Polonezköy Park Hotel’de yapılan 4 Ocak Cumartesi 2020 tarihli ikinci gününde Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, Beykoz İlçe Tarım Müdürü Melih Evgincan, akademisyenler, araştırmacılar, girişimciler ve ilçenin köylerinden aktif çiftçiler bir araya geldi.

Katılımcılar bilimsel sunum ve tebliğler eşliğinde, ilçede tarımın artırılması için yapılması gerekenler, doğru üretim ve pazarlama teknikleri, ilçenin bitki ve hayvan varlığı, sürdürülebilir kalkınma modelleri, topraksız tarım, tıbbı ve aromatik bitkiler, dijital tarım ve tarım teknolojileri konularında fikir alışverişinde bulundu.

Çalıştayda, Dr. Ahmet Torun “Topraksız Tarımda Üretim Ve Pazarlama”, Prof. Dr. Halil Güneş “Kırsal Hayvancılık ve Kanatlı Yetiştiriciliği”, Dr. Halim Aydın “ Açık Alanda Sebze ve Meyve Yetiştiriciliği”, Ziraat Mühendisi Arif Sırcı“Meyve ve Sebze Yetiştiriciliği ve Bitki Besleme”, Selahattin Yılmaz “Beykoz’daki Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Tarihi ve Bugünü”, Rana Babaç Çelebi“Tıbbı ve Aromatik Bitkilerin Kullanımı ve Etkileri”,Ferhan Geylan “Sözleşmeli Üreticilik” ve Semi Hakim “Proje Bazlı Ürünlerin Satış ve Pazarlaması” başlıklı tebliğlerini sundu.

Başkan Murat Aydın: “Beykoz’un tarım zenginliğine sahip çıkmalıyız. ”

İlçede bir ilk olarak düzenlenen çalıştayı değerlendiren Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın: “Beykoz’un faunası, florası, iklimi büyük bir zenginlik arz ediyor. Biz bu konuda bir farkındalık oluşturmak ve var olan potansiyeli harekete geçirmek için bu çalıştayı düzenledik. Bu bir başlangıç ve genel bir bakış. Sonrasında her bir konuya ayrıca odaklanacağız, ihtisas çalışmaları yapacağız. İlçemiz, tarım yapacak aileleri yüz yıllar boyu geleceğe taşıyacak potansiyele sahip, bunun için ortak akılla hareket edeceğiz. Beykoz’un tarım zenginliğine sahip çıkmalıyız. Böylelikle ülkemizin ve ilçemizin geleceğine yatırım yapacağız. Bu vesileyle çalıştayda başta kıymetli akademisyenlerimiz olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

Prof. Dr. Halil Güneş: “Beykoz’dan Çok Marka Üretmeliyiz”

Çalıştaya İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi’nden katılan Prof. Dr. Halil Güneş ilçenin tarım ve hayvan varlığını ele alarak: “Beykoz lojistik olarak çok elverişli bir konumda. Hem köyleri hem modern mahalleleri hem de sanayi bölgelerine yakınlığı ile kendisine has bir dokusu var. Beykoz’dan çok marka üretmeliyiz. Beykoz’un potansiyelini ortaya çıkaracak, örnek köy modelleri ortaya koymalıyız. Bu şekilde tüketiciyi ilçeye çekerek sürdürülebilirliği sağlayabiliriz.” şeklinde konuştu.

Girişimci Semi Hakim: “Beykoz Ürünleri’ni Tarım Teknolojileriyle Tanıtmalıyız”

Beykoz için başarılı digital tarım örnekleri sunan girişimci Semi Hakim ise: “Türkiye’de tarım teknolojileri konusunda ciddi bir potansiyel var. Tarımsal dijital dönüşüm çok kritik değer taşıyor. Çünkü teknolojisiz, tarımı devam ettirmek çok zor. Beykoz’u Türkiye için model teşkil edecek bir yer haline getirebiliriz. Beykoz’un yerel ürünlerinin markalanması ve farkındalık yaratılması sağlanabilir. Özellikle bunun dijital olarak yapılması ve perakende satışta raflarda “Beykoz Ürünü” olarak temsil edilmesi önemli bir değer yaratacaktır.” şeklinde önerilerini paylaştı.

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap