Anadolu Motor, Yeni Üretim Tesisini Hizmete Açtı

Tarım makinaları alanında hem üretici hem de dağıtıcı firma olarak faaliyet gösteren Anadolu Motor, Çayırova üretim tesisini 44 milyonluk TL’lik yatırımla hayata geçirdi.

“Gücünüze güç katar” sloganıyla üretim faaliyetine başladığı 1972 yılından beri Türkiye’ye hizmetini sürdüren Anadolu Motor, 44 milyon TL’lik yatırımla hayata geçirdiği Çayırova’daki yeni üretim tesisinin açılışını gerçekleştirdi.

Açılışta konuşan Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Anadolu Motor’un Türkiye’de kendi alanındaki tek yerli üretici olduğunu belirterek, yeni tesiste üretim kapasitelerinin yüzde 40 oranında artacağını söyledi.

Yaklaşık yarım asırdır ülke sanayisine ve kalkınmasına katkı veren Anadolu Motor; Antor marka dizel motor, Antrac marka çapa makinası ve portatif jeneratör üretiminin yanı sıra tarım makinaları ve motopomp montaj faaliyetleri ile üretici fonksiyonunu yerine getirirken, tarım makina ve mekanizasyonunda gerçekleştirdiği distribütörlük bazlı gelişimiyle de, büyüyen bir şirket yapısına sahip.

Türkiye’nin 81 ilinde 400 servis ve 200 bayisi ile hizmet sunan Anadolu Motor’un, toplamda 44 milyon TL’ye mal olan yeni tesisinin 25 milyon TL’lik bölümü, Yeni Teşvik Yasası kapsamında desteklendi.

Anadolu Motor yeni tesisi ile kapasitesini %40 arttırıyor

Açılışta konuşan Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, yeni üretim tesisinin hem Anadolu Grubu hem de Anadolu Motor ailesi için çok önemli olduğunu belirterek şunları söyledi: “Anadolu Motor, Türk tarımının mekanizasyonlaşmasına ve modernleşmesine hizmet ediyor. Bugün eğer Türk çiftçisi kara sabanı bırakıp, modern makinalara kavuşmuşsa bunda Anadolu Motor’un rolü büyüktür. Anadolu Motor, şu anda motorun her parçasını kendi üretebiliyor. Bu anlamda gerçek bir sanayici olmamız göğsümüzü kabartıyor. Çayırova’da 44 milyon TL yatırım ile hayata geçirdiğimiz yeni üretim tesisimiz, hedeflerimize ulaşmamız için büyük bir önem taşıyor. Yeni tesisimizde hesaplanan yüzde 40 kapasite artışı ile mevcut ürünlerin daha yüksek verim ve kalite ile üretilmesi ile beraber yeni ürünlerin de devreye alınabilmesine imkan sağlayacağız.”

Gerçekleştirdiği üretiminin yarısını ihraç eden, tarım makina ve mekanizasyonu alanında büyük atılımlar yapan Anadolu Motor, ortalama net 30 milyon dolar olan cirosunu son 5 yılda 100 milyon dolar seviyelerine çıkardı.

Yeni üretim tesisi, yüzde 50 emsal oranıyla 29.500 m2 arsa alanına gerçekleştirilirken, toplam kapalı alan 21.000 m2, binalar ise 12.750 m2 alanda yer aldı. Üretim binasında yapı yüksekliği 9 metre ve depo binasının yüksekliği 12 metre olarak tasarlanan üretim tesisinde, üretim holleri içerisinde dökümhane ve ısıl işlem, talaşlı imalat, boyahane, montaj ve motor test atölyeleri bulunuyor. Tesisin elektrik enerjisi kurulu gücü, 4MW olurken, bu enerjinin yüzde 50’si yedeklemeli şeklinde inşa edildi.

Yeni üretim tesisinde, Anadolu Motor’un teknoloji seviyesinin artırılması hedeflenerek yeni tezgah – makina ve tesis yatırımları da gerçekleştirildi. Anadolu Motor’un Kartal tesisinden getirilen 220 adet işleme, ölçme ve test tezgahına ek olarak, 15 adet yeni işleme tezgahı ve 10 adet yeni ölçme ve test tezgahı yatırımı yapıldı. Aynı zamanda boya, yıkama, montaj bantları, depolama ve benzeri 15 adet yeni tesis yatırımlarının yanı sıra, modern bir “Motor Test Ar-Ge Laboratuvarı” da kuruldu.

Bir Anadolu Grubu kuruluşu olan ve üretim faaliyetine 1972 yılında başlayan Anadolu Motor halen şu konularda faaliyet gösteriyor:

• Üretimine Lombardini lisansı ile başlanan ANTOR® marka tek silindirli dizel motorların üretimi, pazarlaması ve ihracatı
• ANTOR®, HONDA, ve LOMBARDINI benzinli ve dizel motorlu ANTRAC® çapa makinalarının, ANTOR® çim biçme makinalarının, dal parçalayıcıların ve motopompların üretimi, pazarlaması ve ihracatı
• LOMBARDINI dizel motorların ithalatı ve pazarlaması
• HONDA güç ürünlerinin (benzinli motorlar, jeneratörler, motopomplar, dıştan takma deniz motorları ve benzinli motorlu tarım makineleri) Türkiye distribütörlüğü
• 35 KVA güce kadar benzinli ve dizel motorlu ANTOR ® jeneratör gruplarının üretimi ve pazarlaması
• Japonya’nın ünlü markası HITACHI’nin motorlu ağaç testeresi ve tırpan ürünlerinin Türkiye Distribütörlüğü
• Güney Koreli LS Traktör’ün Türkiye distribütörlüğü
• İtalyan LANDINI marka traktörlerin Türkiye distribütörlüğü
• Hintli SOLIS marka traktörlerin Türkiye distribütörlüğü
• İtalyan GALLIGNANI marka balyalama makinelerinin Türkiye distribütörlüğü
• Aluminyum parçaların ısıl işlemleri

Anadolu Motor’un stratejisi; krank mili, motor gövdesi, silindir kafası, dişli kutusu ve dişli gibi üretimi belli bir teknoloji birikimi ve özel ekipman yatırımı gerektiren kritik parçaları fabrikada üretmek, diğer parçalar için de yan sanayiye gerekli mühendislik desteğini vererek; buradaki yatırım ve işgücünden optimum şekilde yararlanmak. Yapılan stratejik plan projeleri çerçevesinde tezgah parkı, amaca uygun şekilde modernleştirilmekte.

Bunları da beğenebilirsin