2020 yılının sektörümüz adına daha istikrarlı olacağını öngörüyoruz

Sektörünüz ve Türkiye özelinde değerlendirdiğinizde 2019 yılı şirketiniz açısından nasıl geçti?

Açıklanan pazar verilerine göre; TürkTraktör olarak 2019 yıl sonu itibariyle 22 bin 745 adet traktör ürettik ve bu adetlerle Türkiye’nin toplam traktör üretiminin %77’sini tek başımıza karşıladığımızı görüyoruz. Bu da aslında bu yıl lansmanını yaptığımız 8 yeni model traktörümüz ile hız kesmeden devam ettiğimiz yatırımlarımızın başarılı sonuçlarını bize gösteriyor. Buna ek olarak ürettiğimiz motorların 500 binincisini 2019’un son çeyreğinde Ankara Fabrikası’nda banttan indirdik.

Türkiye traktör pazarında, New Holland ve Case IH markalarımızla yurt içi pazar payımızı artırarak, Kasım sonu itibarıyla %45’e ulaştık. Böylesi bir dönemde, tüm bu veriler ışığında sektördeki kesintisiz liderliğimizi 13. yılına taşıdığımızı ifade etmekten gurur duyuyoruz.

2019 yılında tüm diğer sektörlerde olduğu gibi traktör pazarında da bir daralma yaşandı. Bu noktada, 65 yıldır faaliyette olan sektörün tek firması olarak, yaşanan gelişmeler karşısında kendi çözüm alternatiflerimizi ürettik. Çiftçilerimizin mekanizasyona erişimini kolaylaştırmak üzere sektörde de bir ilk olan alternatif finansal çözümümüz TürkTraktör Finans bunlardan biri. Türkiye’nin dört bir yanında hizmet veren bayilerimiz üzerinden traktör, ekipman ve iş makinesi müşterilerimize pratik ve uygun şartlarda kredi ile satın alma imkânı tanıdık.

Buna ek olarak, tüm yıl boyunca farklı modellerimiz için uyguladığımız satış kampanyaları ve bankalarla yaptığımız cazip faiz oranlı kampanyalarımız ile çiftçinin mekanizasyona yatırımını daha uygun şartlarla sağladık.

 Bu yıl içerisinde şirketiniz bünyesinde yaptığınız yatırımlar, yeni ürünler, lansmanlar vb. gelişmeler nelerdir?

Bu yıl, pazarın 13 yıldır kesintisiz lideri olarak yine birçok ilke imzamızı attığımız bir yıl olarak şirket tarihimizdeki yerini aldı. ‘Modern tarımın öncüsü olma’ vizyonumuzun da bir parçası olarak, çiftçimize teknolojiyi hassas tarım ve akıllı tarım uygulamalarımız ile ulaştırıyoruz.

Bu kapsamda; Mayıs ayında tarımsal faaliyetlerinde dijital karar desteği sağlamak üzere Tarlam Cepte uygulamamızı hizmete sunduk. Bu uygulama ile kullanıcılar, genel hava durumu bilgisinden kişiye özel versiyon sayesinde tarladaki bitki sağlığına kadar birçok bilgiye bir tuş ile erişebiliyorlar. Sektörümüzde bir ilk olan bu çözümün lansmanının ardından 2019 yılında 9.000 çiftçimiz bu uygulamayı indirdi. Geri dönüşler ve sağlanan faydaya yönelik aldığımız örnekler gerçekten bizi motive etti.

Bu yıl içerisinde Türkiye’nin bir ilki olan yerli üretim yarı otomatik şanzımana sahip traktörlerimizin ve yerli üretim otomatik dümenleme sistemine sahip traktörlerimizin lansmanını gerçekleştirdik. Bu teknolojilere sahip traktörleri Türkiye’de üreterek, çiftçilerimize daha uygun fiyatlı teknolojik ürünler sunmayı ve kullanımı yaygınlaşmayı hedefliyoruz. Bu sayede ortalama bir tarım arazisinde ürün rekoltesini artırma ve ilaç, gübre, yakıt gibi önemli girdileri en uygun şekilde kullanarak tasarruf etme imkânı sağlıyoruz. Girdi kullanımındaki azalma; yalnız toprak ve su kirliliğini azaltmakla kalmıyor, ürün bitki deseninde diğer yetiştirilen ürünlere yansıyabilecek olumsuzlukları, riskleri azaltıyor. Gübrenin daha etkin kullanımı, atmosfere salınan emisyon değerlerini sınırlıyor. Ancak hepsinden önemlisi, teknoloji sayesinde daha sağlıklı gıda ürünleri piyasaya sunuluyor.

Sektörümüzün öncü üreticisi olarak Erenler Fabrikamızda, üretim standartlarını sürekli yükseltmeye odaklandık ve Dünya Klasında Üretim (WCM- World Class Manufacturing) metodolojisi ile iş güvenliği, kalite, verimlilik, ürünün müşteriye zamanında ulaşması, çevre etkileri ve çalışan gelişimi alanlarında çok önemli iyileştirmeler yapmayı başardık.

WCM metodolojisi dünya klasında üretimde günümüz ihtiyaçlarına uygun olarak geliştirilen bütünsel bir anlayışa sahip. Biz de TürkTraktör’de bu bakış açısıyla ‘sıfır hata, sıfır kaza, sıfır arıza, sıfır kayıp ve atık’ yaklaşımı sayesinde hem ürün kalitemizi yükseltmeyi hem de maliyet kalite dengemizi korumayı başarıyoruz. Dünya Klasında Üretim metodolojisi yaklaşımı kapsamında yapılan çalışmalarla, açılışının 5. yılında Erenler Fabrikamız ‘Gümüş Seviye’ye ulaşmayı başardı. Bu noktada şunu da belirtmek isteriz ki, Erenler Fabrikamız CNH Industrial’ın dünyadaki fabrikaları arasında WCM’de ‘Gümüş Seviye’ye en kısa sürede ulaşmayı başaran tesis oldu.

TürkTraktör olarak bugün %90 seviyelerinde yerlilik oranı ile traktör üretimi yapıyoruz. Traktörün kalbi olarak da nitelendirdiğimiz motor üretimi de teknolojinin yerlileşmesi anlamında çok önemli bir nokta. Fabrikalarımızda 48 HP-110HP aralığında motor üretimimiz var. Türk mühendislerimiz tarafından geliştirilen yerli traktör motorlarımızın 500 binincisini de 2019 yılının sonuna doğru Ankara Fabrikamızda banttan indirdik.

Sektörün ilk Ar-Ge merkezini TürkTraktör olarak 2009 yılında Ankara’da hayata geçirdik. Mart 2018’de stratejik ürün ve iş planımız doğrultusunda inovasyon ve teknolojide daha da ileriye gitmek adına İstanbul’da açtığımız yeni Ar-Ge, Tasarım ve İnovasyon Ofisimiz de 2019’da 1 yıl gibi kısa bir süre içerisinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge Merkezi olarak kabul edildi.

Genel olarak 2020 yılından beklentiniz nasıl? Bu yıl için hedefleriniz ve genel stratejileriniz neler olacak?

Global bir marka olmanın ön koşulunu, yenilikleri ve teknolojiyi yakından takip etmek, pazarın ihtiyaçlarına ve beklentilerine cevap verebilecek Ar-Ge çalışmalarına odaklanmak olarak değerlendiriyoruz. Biz de çalışmalarımızı bu yönde sürdürerek ürün ve teknoloji yatırımlarımıza devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde de ülkemizin en önemli ekonomik faaliyetleri arasında yer alan tarım sektörünün potansiyelini en iyi şekilde kullanabilmek adına hem mekanizasyon hem dijital tarıma yönelik çözümler hem de finansal avantajlar anlamında çalışmalarımıza devam edeceğiz.

2020 yılında pozitif bir ivme ile ilerlemesini beklediğimiz iç pazarda liderliğimizi korumayı hedefliyoruz.

Bugün dünyanın dört bir yanına 130’dan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Yurt dışı satışlarımızda yakaladığımız ivmeyi devam ettirerek hem ülke tarımına hem de ekonomimize sağladığımız katkıyı devam ettireceğiz.

2020 yılı içinde bir diğer büyüme alanımız da iş makinaları sektörü olacak. Bu alanda da çeşitli fırsatlar görüyoruz. İş makineleri alanındaki yatırımlarımızı da arttırarak sürdüreceğiz.

 Sektörel olarak baktığınızda bu yıl bizi nasıl gelişmeler bekliyor?

İç pazara baktığımız zaman 2020 yılının sektörümüz adına daha istikrarlı olacağını öngörüyoruz. Bu anlamda yeni yılı, bir miktar toparlanma yılı gibi düşünebiliriz. Yurt dışı pazarlarının 2019 yılının seyrine paralel olacağını düşünüyoruz.

Sektörü hareketlendirmek adına her zaman olduğu gibi müşteri beklenti ve ihtiyaçlarına odaklanacağız. Halihazırda çiftçinin hayatını kolaylaştırmak ve modern tarımı teşvik etmek adına uygun maliyetli aynı zamanda kullanıcıya konfor sağlayan traktörlerimizi alternatif finansman çözümleri beraberinde sunmayı planlıyoruz.

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap