2019 yılını da kapsayan yakın geleceğin çok çetin geçeceğine inanıyorum

Mehmet TÜRKAY – Türkay Grup Genel Müdür Yardımcısı

2018 yılı değerlendirmesi ve 2019 hedefleri

2018 yılında mevcut bayi ağımız ile Türkiye’nin %70’ine hitap ettik. Ailemize yeni bayiler ekledik. Son birkaç yıldır olduğu gibi tarım ve metal işleme makinaları grubunda Ege Bölgesi üretici firmaları arasında en fazla üretimi ve yatırımı gerçekleştiren, en fazla istihdam sağlayan birinci firma olmayı 2018 yılında da koruduk. Toplam satışlarımızın yine ortalama olarak belirtirsek %50-55’i ihracat ve ihracatta Ege Bölge birinciliğimizi bu yıl da kaptırmadık.

Biz gelişmeyi her geçen yıl üretim teknolojimizi güçlendirmek adına yeni yatırımlar yapmak, kalitemizi, üretim adetlerimizi ve karlılığımızı arttırmak, yurtiçi ve yurtdışında satış ağımızı genişletmek ve sektörümüzde yeniliklerin öncüsü olmak olarak algılıyoruz. Tarımsal mekanizasyon alanında 59 yıldır lider marka olmanın farklılığı ile bu yıl İzmir ve Konya Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarları’na ürün gamımıza dahil ettiğimiz yeni modellerimiz ve inovatif ürün lansmanlarımız ile damga vurduk.

 

Ürün gamımıza toprak işleme makinaları sınıfında:

– 6 metre iş genişliğine sahip hidrolik katlamalı dik rotovatör,

– 6 metre iş genişliğine sahip hidrolik katlamalı rototiller,

 

Elektromekanik kontrollü duyargalı rotovatör olmak üzere 3 yeni ürün;

– Ekim, bakım ve gübreleme makinaları sınıfında:

– Elektronik kontrollü diskli tip pnömatik hassas ekim makinası,

– Pnömatik ekim makinası ile kombine elektronik dozajlamalı mikrogranül gübreleme makinası,

 

6 metre iş genişliğine sahip hidrolik katlamalı sap parçalama makinası olmak üzere 3 yeni ürün;

Hasat-Harman makinaları sınıfında:

Her bir diskinde 3 bıçak olan Diskli Çayır Biçme Makinası

Hayvancılık Ekipmanları sınıfında:

Uzaktan kumandalı yem karma makinası,

16 m3 Çift helezonlu Dik Yem Karma Makinası olmak üzere 2 yeni ürün ekledik.

Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin milli gelir ve ihracatları içinde sınai ürünlerin payı halen daha oldukça düşüktür; ancak bu pay globalleşme ile günden güne artmaktadır.

Sektörümüzde 2019 yılını da kapsayan yakın geleceğin çok çetin geçeceğine inanıyorum ve öngörüyorum ki ekonomik, ekolojik ve teknolojik ürünü üreten kazanacak ve büyüyecek; geleneksel yöntemlerle üretmeye devam edenlerse küçülmeye ve sonunda yok olmaya mahkum olacaklardır. 2019 yılı için Türkay Tarım Makinaları olarak stratejimiz global pazarın ihtiyaçlarına yönelik inovasyonları yaparak ihracata yoğunlaşmak ve ülke ekonomisine en büyük katkıyı sağlamaktır.

60. yılımızı kutlamaya hazırlanıyoruz.

Çiftçiye ulaşma konusunda en büyük yardımcı yurt içi ve yurt dışı fuarlar

Ulusal fuar olarak başta bulunduğumuz il olan İzmir olmak üzere Konya, Bursa, Eskişehir, Adana’ya firma olarak ve diğer birçok ilde düzenlenen fuarlar ve çoğu küçük çaplı yöresel fuarlarda bayilerimize destek olarak katılıyoruz.

Bazı fuarların tarihlerinin bulunduğu bölgede ekim-dikim; hasat gibi önemli zamanlara rastlaması dolayısı ile lokal ziyaretçi düşüklüğü olabiliyor ama genelde makinalarımıza ve markamıza ilgiden memnunuz.

Çiftçi ile buluşma, övgüleri ya da eksiklerimizi dinleyip ürün geliştirme açısından bizim için oldukça önemli ve bunun için fuarlardan daha iyi bir fırsat olamaz.

Yurt dışı fuarlardan sektörün en büyükleri olan Agritechnica/ Almanya, EuroTier/ Almanya, Eima/ İtalya ve Sima/Fransa, Fima/ İspanya, Agro Show/ Polonya fuarlarına düzenli olarak, Amerika, Yunanistan, Sırbistan, Rusya, Tayland gibi ülkelerde yıllık stratejik planımız doğrultusunda seçtiğimiz büyük fuarlara Minos agri dış ticaret markamız ile katılıyoruz.

Bir Türk firması olarak ülkemizi temsil etmek yurt dışı fuarlarında bize manevi anlamda oldukça iyi hissettiriyor. Katıldığımız ilk yıllarda makinalarımızın menşeini soranlara Türkiye dediğimizdeki tutumları ve ifadelerinin son yıllarda nasıl iyi yönde değişmiş olduğunu, sektörde uzun yıllardır olduğumuz ve yurt dışı fuarlarına düzenli olarak katılım sağladığımız için doğru tespitlerde bulunabilmemize yardımcı oluyor. Türkiye artık teknolojiyi eskiden olduğu kadar geriden takip etmiyor; arayı oldukça kapattık diyebilirim.

Yeni yılda da Avrupa’nın en büyük sektörel fuarları olan Agritechnica/ Almanya ve Sima/Fransa’ da 60. yılımızı kutlamaya hazırlanıyoruz.

Türkay Tarımın dış ticaret markaları ve ürün çeşitliliği

Türkay Tarım Makinaları olarak, yurt içinde TÜRKAY; yurt dışında ise Minos agri markamız ile ihracat faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Hali hazırda yurt içinde tescilli olan dış ticaret markamızı başlangıçta Amerika, Almanya, Meksika ve İtalya’ da tecil ettirdik. Katıldığımız önemli yurtdışı fuarları ve organizasyonlar ile marka değerimizin her geçen sene artışı ile son olarak tüm Avrupa Birliği üye ülkelerini kapsayan tescilini de gerçekleştirdik.

Minos agri markamızı dünya çapında bir marka yapabilmek adına firmamıza ticari birçok avantaj sağlayacak tüm stratejilerimizi hayata geçiriyoruz.

Tüm ihracat faaliyetlerimizi, Minos Dış Ticaret firmamız aracılığı ile yapmaktayız ve Türkay Tarım Makinalarının da içinde bulunduğu şirketleri grubumuzda üretilen tüm ürünler dış ülkeler ile bu firmamız aracılığı ile buluşmakta.

Ürün gruplarımız ve içeriği şu şekildedir: Tarım alet ve makinaları olarak: Dipkazanlar, Çizeller, Kültüvatörler, Çeşitli tip Rotovatörler, Sıra arası yaylı ve frezeli çapalama makinaları, Gübre serpme, Sap parçalama, Pnömatik ekim makinaları, Tamburlu ve diskli tip çayır biçme makinaları, Tek ve çift rotorlu ot toplama, Ot dağıtma makinaları, Mısır silaj makinaları, Biçerbağlar, Yatay ve Dik yem karma makinaları gibi oldukça çeşitli makinayı kendi bünyesinde üreten tek firmayız.

Sektördeki en çok çeşidi üreten firma olma avantajımızla 55’i aktif olmak üzere toplamda 75 ülkeye ihracat yaparak, yurtdışı pazarında sunduğu yüksek kalite ve rekabetçi fiyatla ön plana çıkıyoruz.

Yüksek standartlara sahip Amerika, Avrupa ve Avustralya kıtaları Türkay’ ın ihracat hacminin %70 ini kapsıyor. Tarım Makinası şanzımanları Stargear Boxes markamız ile yurtiçi ve dışında alıcısı ile buluşuyor. P.T.O Şaft ve Aktarma sistemlerimiz yurtiçinde Ege şaft; yurt dışında ise SPT (Star Power Transmission) markamız ile pazara hakimdir.

 

 

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap