‘1000 Çiftçi 1000 Bereket’ Programı,  Sürdürülebilir Tarım Uygulamalarını Yaygınlaştırmayı Hedefliyor

Cargill, 1000 Çiftçi 1000 Bereket programının ikinci sezonunda, çiftçilerin ve çiftçi toplumların refahına odaklanarak, tedarik zincirinin çevreye etkisini azaltma hedefiyle ‘Tarımda Sıfır Atık Yönetimi’ projesini başlattı. Bu yıl Adana, Mersin, Konya, Karaman, Manisa ve İzmir’de mısır tarımı yapan üreticilerin yanı sıra, Güney Marmara ve Orta Anadolu’da ayçiçek üretimi yapan çiftçilerin de dahil olduğu program kapsamında çiftçilere eğitimler veriliyor.

‘Mısır Tarımında Plastik Atık Hasadı Başlıyor’ sloganıyla hayata geçirilen çalışmanın ilk aşaması kapsamında, Adanalı çiftçilere, içeriği İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu tarafından hazırlanan ‘Tarımda Sıfır Atık Yönetim Sistemi’ eğitimi verildi. Prof. Dr. Karaosmanoğlu, tarımsal üretim yaparken açığa çıkan atıkların ekosisteme etkilerine dikkat çektiği konuşmasında şunları söyledi:

“Tohumdan daneye yaşam döngüsü boyunca açığa çıkan sap, saman, kök, koçan gibi mısır bitkisi atık ve artıkları ile başta plastikler olmak üzere ambalaj atıkları (torba, çuval, poşet, bidon, şişe, ölçek, boru, kasa gibi) iyi yönetilerek  mevzuata uygun geri dönüşüm sektöründe ve/veya enerji üretiminde  ulusal servete dönüşmelidir. Hem üretici hem tüketici olan çiftçilerimizle,  sürdürülebilir tarımsal üretim gerçekleştirmek  için  sıfır atık yönetim sistemi eğitim ve uygulama çalışmalarımızı Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) işbirliğinde yürüteceğiz.”

Dijital toprak analiziyle doğru gübreleme verimi artırıyor

Adana’da gerçekleşen çiftçi buluşmasında ‘Mısır Yetiştiriciliği ve Gübreleme’ üzerine de bilgilendirme yapan programın ziraat mühendislerinden Nihat Mıdıkoğlu ise mısırda verimin artması için önce toprağın iyi analiz edilmesi gerektiğini vurguladı. Program kapsamında çiftçilerin ekim öncesi ziyaret edildiğini ve dijital toprak analiz cihazı ile tarlalarında toprak analizlerinin yapıldığını aktaran Mıdıkoğlu, analiz sonuçlarına göre toprağın ihtiyaç duyduğu elementleri içeren gübrelerin kullanılması gerektiğini belirtti. Mıdıkoğlu ayrıca su stresinin verim düşüklüğüne olan etkisine ve doğru sulama yöntemleriyle kaynak tasarrufu sağlamanın önemine değindi.

Programın ilk yılında çiftçiler yüzde 21’e varan verim elde etti

2019 üretim sezonunda başlayan ve üç sezona yayılması planlanan 1000 Çiftçi 1000 Bereket programı, ilk yılında Mersin, Adana, Konya, Karaman, Manisa ve İzmir illerinde mısır tarımıyla uğraşan 1072 çiftçiyle birlikte yürütüldü. Mısır üreticileri ekim ve hasat öncesi dönemlerde, alanında uzman akademisyen ve eğitmenlerden tarım, Finansal Okuryazarlık, İş Sağlığı ve Güvenliği gibi eğitimler aldılar. Tarımda dijital dönüşüm kapsamında üretim yaparken, dijital toprak analizi, sensör istasyonuyla akıllı sulama, uydudan tarla sağlığı takibi, Teknik Destek Hattı, Çiftlik Yönetim Sistemi Portalı gibi uygulamalardan faydalandılar. Tarlaya özel sunulan doğru sulama, gübreleme ve ilaçlama programına uyan çiftçiler, su, gübre gibi kaynaklarda tasarruf sağlarken, doğru ilaçlama önerileriyle de hastalık riskini azalttılar. Uydudan tarla sağlığı takibi ve teknik destek hattı hizmetlerinden de yararlanan, tüm önerileri uygulayan çiftçiler verimde yüzde 21 artış sağladılar. Ayrıca Cargill’in bu projeye yatırdığı her 1 TL’nin 2,53 TL değerinde sosyal getirisi oldu.

 

 

 

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap