ZF İnovasyon Traktörü Geleceğin Off-Highway Uygulamaları için Yön Belirliyor

ZF’nin yön belirleyici komponent ve asistan fonksiyonlarıyla donatmış olduğu, piyasada yaygın kullanılan bir traktör, İnovasyon Traktör’ünün temelini oluşturmaktadır. ZF Friedrichshafen AG Araştırma ve Geliştirme Direktörü Dr. Harald Naunheimer, “Sistem uzmanlığımız sayesinde yerleşik tüm sistemleri bir ağ içinde kombine edebiliyoruz. Bu şekilde araçların görmesini, düşünmesini ve harekete geçmesini sağlıyoruz” diye belirtiyor.

Göz ve beyin

Sürücü kabini üzerinde ve motor kapağında yer alan altı adet kamera, konsept aracının  duyularını” oluşturmaktadır. Toplanan veriler bilgisayar kontrolünde değerlendirilir. Bilgisayar, kamera resimlerinden traktörün üç boyutlu çevresini oluşturur ve sonuç olarak her tarafı kapsayan bir resim sunar. Sürücü bu resme tablet bilgisayarda, örneğin kuş bakışı olarak, çeşitli açılardan bakabilir. Sürücü traktörün hareket akışını da görselleştirebilir.

Traktörün arkasında bulunan ve kumanda ünitelerine sahip diğer kameralar, ekipman değişimi sırasında otomatik devreye alma ve yaya algılama işlemlerinde kullanılmaktadır. ZF müşterilerine Off-Highway alanında şimdiye kadar görülmeyen kapsamda güvenlik ve konfor sunabilmektedir. Örneğin dar işletme sahalarında kaza tehlikesi bu sistemlerle büyük oranda azalmaktadır.

 08_ZF_Innovation_Tractor_PedestrianDetection_11073

Şasi ve güç aktarma organında mekatronik sistemler

 

ZF mühendisleri tarafından ağa entegre edilen elektrikli direksiyon sistemi, otomatik sürüş fonksiyonları için gereklidir. Güç aktarma grubunda ZF TERRAMATIC şanzıman, ZF TERRA+ jeneratör modülüyle birlikte entegre edilmiştir. Bu sistem jenerasyonu 60kW elektrik gücü sağlar ve elektrikli sistemler için güç kaynağı olarak kullanılabilir. Bu uygulamada elektrik gücünün tamamı römorkların kullanımına sunulmaktadır. Çünkü orada bir başka önemli yenilik olan, tarım ve iş makineleri için özel olarak geliştirilen, tekerleğe entegre 3- fazlı asenkron motora sahip, elektrik tahrik sistemi mevcuttur.

01_ZF_InnovationTractor_TractionManagement_10633

İlave elektrik gücü

Traktördeki 4X4 çekiş ile römorkun tekerlekten tahrik sisteminin elektrikli desteği kombine edildiğinde en verimli Çekiş Sistemi gerçekleşmektedir. Böylece bu ikili, römorklu sıradan araçların üstesinden gelemeyeceği parkurları aşabilmektedir. Islak veya gevşek zemin nedeniyle aşılması zor olan yollar bu ikili için artık sorun teşkil etmemektedir. Test traktörü %30’a varan tırmanışlarda dahi römorktan yapılan elektrik desteği sayesinde ilerleme sağlayabilmektedir. Bu ZF konsepti sayesinde „Downsizing“ (motor küçültülmesi) de mümkün olmaktadır: Römork‘a ek güç sunulduğundan, traktör boyutu ve traktör motoru daha küçük olabilmektedir. Bu durum, zaman zaman tam yüklü romörk çektikleri için traktörde yüksek güçlü tercih edenler için idealdir. İkili böylece daha küçük traktörler dahi daha fazla yükü taşıyabilmektedir.

Römork aksı, iki adet yüksek güçte ve sıvı soğutmalı 3-fazlı asenkron elektrik motora ardışık bağlı aktarma kademesiyle, tahrik edilmektedir. Motorlar fazla yer kaplamayacak şekilde tekerlek tasarımına entegre edilmiştir. Sistem opsiyon olarak tekerlek freniyle donatılabilmektedir. Nominal gerilim 400 Volt’tur. Talebe uygun tahrik konseptiyle kuvvet daha itinalı şekilde alana aktarılabilmektedir. Geleceğin treylerlerini bağımsız hareket ettirmek dahi mümkün olabilmektedir.

03_ZF_Innovation_Tractor_TractionManagement_10704

Otomatik seyir fonksiyonları iş akışlarını optimize ediyor

 

SafeRange fonksiyonuyla traktör ve römorktan oluşan ikili, görüş mesafesinde, araç dışında uzaktan kumanda edilmektedir. Önemli seyir ve direksiyon komutlarının tamamı tablet bilgisayar üzerinden verilebilmektedir. Bilgisayar ekranında Inovasyon Traktörü, römork ile birlikte kuş bakışı şeklinde görülmektedir. Araç ekran üzerinden sezgisel olarak hareket ettirilebilmektedir. Traktör veya römork ekranda parmakla sağa veya sola çekildiğinde, “gerçek” araç o yönlere hareket etmektedir. Zorlu olan geri gidişlerde, sürücünün sadece römorkun gideceği yönü belirlemesi yeterlidir. Bunun için gerekli direksiyon hareketleri sistem tarafından hesaplanır ve uygulanır. Tablette Traktör veya römork görüntüsü üzerinde parmağı hareket ettirerek seyir hızı belirlenir. Parmak ne kadar dışta olursa, ikili o kadar hızlı gider. Azami hız, ileri yönde saatte 4 km, geri yönde ise saatte 2 km’dir. Parmak ekrandan kaldırıldığında araç otomatik olarak durur. Tablet bilgisayar ile İnovasyon Traktör arasındaki kablosuz bağlantı koptuğunda, araç kendiliğinden durur. SafeRange, traktörün römorksuz manevra edilmesi için de kullanılabilir.

05_ZF_Innovation_Tractor_HitchDetection_10825

Bu fonksiyon serbest manevra sırasında konforlu olsa dahi, ilave ekipman bağlanırken tablet bilgisayar üzerinden manevra zahmetli gerçekleşebilir. Bu nedenle ZF mühendisleri bu işlemleri Hitch Detection (otomatik bağlantı) fonksiyonuyla otomatikleştirmişlerdir. Sistem, kamera sayesinde bağlanacak zirai ekipmanının tam pozisyonunu ve açısını traktöre göre algılar ve bağlantı işlemi için otomatik olarak yanaşır. Sistem bu amaçla römork veya bağlanacak ekipman üzerinde bulunan özel hedef tablalarıyla (targets) çalışır ve yönlendirilen tekerleklerin açıları buna göre düzeltilir. Bağlantı için optimal pozisyona ulaşılana kadar İnovasyon Traktör otomatik olarak hareket eder; bağlama işlemi ise manuel şekilde gerçekleşir.

İnovasyon Traktör, gerek ekipman bağlama işlemi gerekse tablet bilgisayar üzerinden manevra sırasında mümkün olduğunca güvenli hareket etmesi için Pedestrian Detection (yaya algılama) fonksiyonuna sahiptir. Araç ile treyler arasında bir insan olduğunda kameralar bunu algılar ve tespit edilen bilgi ve kişinin konumu tablet bilgisayar üzerinde gösterilir. Araç sürücüsü reaksiyon göstermezse, sistem aracı durdurur. Yarım kalan bağlama işlemi, araç ile treyler arasında kimse bulunmadığı takdirde yeniden başlatılabilir.

07_ZF_Innovation_Tractor_HitchDetection_10027

“İnovasyon Traktör ile ZF’nin inovasyon konseptine uygun olarak, zirai uygulamalarda faydalı ve gelecek için yön belirleyici olabilecek tüm yeni fonksiyonları test aracına entegre ettik” diye belirten Harald Naunheimer, “Günümüzde nelerin mümkün ve teknik açıdan uygulanabilir olduğunu göstermek ağırlıklı amaçtı” diyerek sözlerini sürdürdü.

 

 

 

 

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap