YCN Yücesan, Yavaş ama emin adımlarla büyüyoruz

Traktör yedek parça sektöründe 1959 yılından bu yana çalışmalarını yürüten YCN Yücesan Grup, bugün 70’in üzerinde ülkeye ihracat büyümeye devam ediyor. Yedek parça alanındaki çalışmalarının yanı sıra son 3 yıldır traktör üretimine de başlayan grup, YCN 290, YCN 240 ve YCN 395 ile özellikle Ortadoğu ve Afrika pazarlarında önemli bir marka değerine sahip.

Uluslararası pazarlardan gelen yoğun talep ve kaliteden ödün vermeyen politikaları ile kısa sürede büyük bir ihracat potansiyeline ulaştıklarını söyleyen YCN Yücesan Grup Mehmet Yönetim Kurulu Başkanı Refik Yücesan, kontrollü şekilde büyüme stratejisiyle hareket ettiklerini ifade ediyor. Üretim kapasitelerimizi de pazardan gelen talebe göre şekillendirdiklerini söyleyen Yücesan, öncelikle girdikleri pazarı tanımaya ve müşterinin beklentilerini anlamaya çalıştıklarının altını çiziyor.

1959 yılından bu yana traktör ve yedek parça sektörlerinde çalışıyorsunuz. Uzun yıllara dayanan bir deneyiminiz var. YCN Yücesan Grup’tan ve markalarınızdan bahseder misiniz?

YCN Yücesan Grup 1959 yılında kurularak faaliyetlerine başladı. Kurulduğumuz günden bu yana tecrübeli kadrolarımız ile traktör yedek parça sektöründe hizmet veren kuruluşlardan oluşuyoruz. Grubumuz Yücesan Otomotiv, Anadolu Traktör, San Otomotiv, Doğu Metal Yedek Parça ve Yücesan Petrol olmak üzere 5 firmadan oluşuyor.

 Massey Ferguson markalı traktörlerin yedek parçalarını pazarlayan Yücesan Otomotiv ve Fiat & New Holland yedek parçası üzerine uzmanlaşmış kadrosuyla Anadolu Traktör ile iç pazara hizmet veriyoruz. Massey Ferguson ve Fiat yedek parçalarının yanı sıra Ford, John Deere, Zetor, Inter-Case, Utb gibi farklı traktörlerin yedek parçalarını da tedarik edebilen San Otomotiv firmamız ile ihracat işlemlerini yürütüyoruz. Doğu Metal Yedek Parça ile T.S.E. ve ISO 9001 – 2000 sertifikaları ile uluslararası ve yerel anlamda kanıtlanmış kalitesi ile sıcak dövme ve işleme endüstrisinde çalışıyor.

Temel olarak hangi alanlarda çalışıyorsunuz? Traktör üretimi dışında etkin olduğunuz sektörler/alanlar hangileri?

Grup olarak 25.000 çeşitlik yedek parça stokuyla Türkiye’nin en büyük traktör yedek parça toptancısıyız. Ayrıca birçok ülkede çok iyi bilinen firmaların distribütörlüğünü de yürütüyoruz. Tecrübeli kadromuz ve geniş pazarlama/servis ağımız ile Türkiye’de 1.000’den fazla noktaya ulaşabiliyoruz. 77 ülkeye yedek parça ihracatımız da devam ediyor. Üretimini gerçekleştirdiğimiz YCN 290, YCN 240 ve YCN 395 modellerimiz dış pazarlarda oldukça beğeniliyor ve rağbet görüyor. Traktörümüzü olası bütün fuarlarda tanıtıp müşteriye ulaştırmaya çalışıyoruz. Ürettiğimiz traktör parçalarından traktör yaparak dış pazarda satıyoruz.

Diğer bir üretici kolumuz olan Doğu Metal Yedek Parça, 1991 yılından bu yana sıcak çelik dövme sektöründe hizmet veriyor. Adapazarı, Sapanca’da bulunan tesislerimizde başta otomotiv sektörü olmak üzere birçok sektörden firmaya ürettiğimiz çelik dövme ürünleri tedarik ediyoruz. Sahip olduğu ISO 9001 belgesiyle üretim yapan şirketimiz ayrıca YCN markalı ürünlerimizin de ana tedarikçisi konumunda. Çekik dövme fabrikamız otomotiv ve diğer endüstriyel sektörlerde faaliyet gösteren O.E.M firmalarına yüksek kalitede üretim yapıyor. Ayrıca müşterilerimizin taleplerine göre özel üretim de yapabiliyoruz.

Grup olarak cironuzun genel hacmini hangi alanlar/ülkeler/bölgeler oluşturuyor? İhracatınız hangi seviyede?

Ağırlıklı olarak Afrika ve Ortadoğu ülkelerine çalışıyoruz. Ciromuzun hemen hemen tamamını yurt dışı pazarlar oluşturuyor. Bu pazarlarda önce 600 saat B, ardından da 1.500 saat A sertifikalarını aldık. Üretim kapasitelerimizi de pazardan gelen talebe göre şekillendiriyoruz. Öncelikle girdiğimiz pazarı tanımaya ve müşterinin beklentilerini anlamaya çalışıyoruz. Yavaş ama emin adımlarla ilerliyoruz. Bu yolla da sattığımız ürünlerden hiçbir şikayet ve geri dönüş almadan büyüyoruz.

Tarımda istihdam anlamında zaman zaman sorunlar yaşanabiliyor. Bu alandaki çalışmalarınızdan söz eder misiniz?

Çalıştığımız sektörlerde kaliteli eleman bulmakta zaman zaman sorunlar yaşayabiliyoruz. Ancak biz İstanbul’da olmamız ve üretim yapmamız nedeniyle diğer sektörlere göre biraz daha şanslıyız. Doğrudan meslek liseleri ve üniversitelerden daha fazla istihdam yaratma şansımız var. Birçok sektör için geçerli bu. Tarımda da eğitimin ve sektörel gelişimin desteklenmesi gerekiyor. Bu konuda firmalar da üzerlerine düşenleri yapmalılar.

Automechanica İstanbul Fuarı farklı sektörlerden temsilcileri bir araya getirecek. Siz de fuara katılacaksınız. Fuarların sektöre etkileri hakkındaki noktalar nelerdir?

Grup olarak Türkiye’deki düzenlenen tarım fuarlarına genelde katılmıyoruz. İç pazarla olan bağlantımız az olduğundan daha çok yurt dışındaki organizasyonları tercih ediyoruz. Automechanica’nın Almanya ve Türkiye’deki fuarlarına katılıyoruz. Diğer hedef pazarlarımıza da internet kanalıyla ulaşıyoruz. Özellikle Afrika pazarında bu kanallar üzerinden daha etkin olduğumuzu söyleyebiliriz.yeni2

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yıl sonunda yaptığı açıklamalarla 2017 yılından itibaren Milli Tarım Projesi’ne ağırlık vereceklerini açıkladı. Bu proje sektörü nasıl etkiler? Öngörüleriniz nelerdir?

Türkiye’nin tarım politikasında genel olarak bazı eksiklikler olduğunu görüyoruz. Özellikle gelişmiş Avrupa ülkelerine baktığınızda topraklarını çok doğru ve verimli şekilde kullandıklarını göreceksiniz. Birçok ülkenin traktör parkı yüzölçümlerine göre Türkiye’den daha fazla. Örneğin hayvancılık alanında bizim çok önümüzdeler. Tarımda bizden daha iyiler. Türkiye sanayileşirken tarımı ihmal etti. Tarımın teşvik edilmesi gerekiyor. Son dönemde bu konuda da önemli adımlar atıldı. Tarımın önemini artık daha iyi bilmemiz gerekiyor. Her sektör bite ancak tarım sektörü bitmez. Daha iyi politikalar ve üretimlerle ilerleyen günlerde daha iyi olacağını düşünüyoruz. Çalışanların bilinçlenmesi, ziraat ile ilgili kurumların daha verimli çalışması gerekiyor.

YCN Yücesan Grup 2016 yılını nasıl noktaladı?

2016 yılı genel olarak iyi geçti ancak dünyadaki değişimler bizi de etkiledi. Örneğin Amerika’daki seçim sürecinde dolarda önemli oynamalar yaşandı. Tüm ülkeler de bunun etkileri görüldü. Dolayısıyla bizim de çalıştığımız pazarlarda zaman zaman ödeme sıkıntıları yaşandı. Dövizin düşeceğini umarak ödemelerini bekletenler oldu. Bu tarz problemler oldu. Ek olarak ambargo uygulanan ülkeler var. Bunlar da satışlarımızı doğrudan etkiledi.

2017 yılı gündeminizde neler var? Hedefleriniz ve planlarınız neler?

2017 yılı içerisinde hali hazırda faal olduğumuz pazarlarda kendimizi ispat ederek, yavaş ama emin adımlarla büyümek istiyoruz. İç pazara yönelik çalışmalarımızı ise bir yıl sonrası için planlıyoruz. Üretim kapasitemizi de gelecek talepler göre yeniden şekillendirerek yolumuza devam edeceğiz.

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap