UTZ Certified Sürdürülebilir Fındık Tarımı Girişimini Başlatıyor

UTZ Certified Türkiye’de fındık tarımına sağlam sürdürülebilirlik standartları getirmeyi amaçlayan üç yıllık bir girişimi başlatıyor. Kuzeydoğuda Trabzon ve Giresun, Kuzeybatı’da da Düzce olmak üzere ülkenin fındık üreten üç bölgesinde yaklaşık 175 üreticinin katılması beklenen bir pilot proje uygulanacak. Migros/Delica AG, Natra ve REWE Group gibi UTZ üyeleri bu girişimde etkin işbirliği yapıyor.

Fındık tarımında sürdürülebilirliğe eğilen ilk sertifikasyon programı olan UTZ Certified; fındık sektörünü sürdürülebilir üretime taşımak için bu pilot proje kapsamında adil, güvenli ve sağlıklı çalışma koşulları, iyi tarımsal uygulamalar ve çevrenin korunması gibi standartlar uygulayacak.

Dünya fındık üretiminin yüzde 70’inden fazla bir bölümünü karşılayan Türk fındığının büyük bir bölümü çikolata ve şekerleme sanayisinde kullanılmak üzere Avrupa’ya ihraç ediliyor. Avrupa, sektörde tüketiciler için sürdürülebilir ürünlere yol açacak daha gelişmiş sürdürülebilirlik önlemleri ihtiyacının bilincindedir.

UTZ bu iddiayı gerçekleştirmeye hazır olup, onaylı ilk fındık üretimini 2016 başlarında pazara sürmeyi planlamaktadır” diyor UTZ Certified murahhas azası Han De Groot ve “UTZ ticaret, gıda endüstrisi, perakendecilik ve STK’dan kararlı bir koalisyonla kakao, kahve ve çayda güvenilir bir sürdürülebilirlik programına yatırım yapılabileceğini kanıtlamıştır. Şimdi sıra deneyimlerimizi fındık sektörüne uygulamaya geldi” diye sözlerini özetliyor.

Sürdürülebilir fındık tarımının koşulları üreticiler, sanayi, resmi kurumlar, STK ve diğer paydaşlarla yoğun görüşmeler sonucunda belirlendi. Bu koşullar UTZ Certified temel davranış kurallarıyla birlikte uygulanmak üzere geliştirilmiş bir fındık taslak modülü halinde derlendi.

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap