Üniversite ve Özel Sektör Diyarbakır’da Buluşuyor

29. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi 2-5 Eylül’de Diyarbakır’da yapılacak.

1976 yılından bu güne her yıl farklı üniversitelerde yapılan Tarımsal Mekanizasyon Kongresi, bu yıl Diyarbakır Dicle Üniversitesi’nde 2-5 Eylül 2015 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Bugüne kadar 12’si uluslararası, 28’i de ulusal kongre niteliğinde düzenlenen, tarımsal mekanizasyondaki yeniliklerin ve teknolojik gelişmelerin sunulduğu bu kongreler tarımı sürdürülebilir kılmak ve verimliliği artırmak adına önemli bir rol üstleniyor.

Bu sene 29’uncusu yapılacak olan Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi’nin Düzenleme Komitesi Başkanı Prof. Dr. Abdullah Sessiz, kongrenin ilk defa Diyarbakır’da yapılacağının ve bunun bölgede az da olsa var olan tarım makinaları sektörü için önemli bir gelişme olacağının altını çizdi. Sessiz; “Güneydoğu Anadolu bölgesi önemli bir tarım makinaları satış noktası. GAP projesiyle suyun gelmesi hem verimliliği artırdı hem de tarımda teknoloji kullanımının artmasına sebep oldu. Bu yüzden hem traktör hem de makine parkımız büyüdü ve genişledi. Bölge çiftçisi yeni ürünler ile yeni makinaları tanıdı. Bu sebeple yapılacak kongre bizlere ve üreticilere yeni kazanımlar sağlayacak” dedi. Yapılacak kongrede bir ilke de imza atılacağını belirten Prof. Dr. Sessiz “Hidroelektrik ve petrol üretimi bakımından ülkemizin en önemli merkezlerinden biriyiz. Gelecekte iki sektör dünyada belirleyici rol oynayacak. Bunlardan biri enerji birisi de tarım sektörü. İkisi de bizim alanımız, biz de bu yüzden kongremizin adına enerji başlığını ilk kez Diyarbakır’da yapılacak kongrede ekledik” dedi.

Kongre’nin Düzenleme Kurulu’nda yer alan Tarmakbir Genel Sekreteri Selami İleri “Kongreler iki yıl üst üste ulusal, üçüncü yıl uluslararası olarak yapılmaktadır. Ülkemiz tarım makinaları sektörünün gelişmesi adına bu kongrelerde sunulacak çalışmalara büyük önem veriyoruz. Özel sektör – üniversite işbirliğinin kurulması ve yapılan teorik çalışmaların uygulamaya geçmesi için yapılacak her türlü projeye destek vermeye hazırız. Tarmakbir olarak Kongrenin düzenleme kurulunda yer alıyoruz. Kongrenin ilk oturumunu sanayicilerimize ayırmayı planlıyoruz. Üreticilerimiz gelsinler ve tüm paydaşlar önünde ürün geliştirme adına yaptıkları çalışmaları, üniversitelerden beklentilerini dile getirsinler. Tarımın stratejik önemi her geçen gün daha iyi anlaşılıyor. Gıda güvenliğinin sağlanması, tarımda verim artışın en önemli girdisi olan tarım makinalarının gelişimi adına yapılacak çalışmaları önemsiyoruz.” diye konuştu.

2-5 Eylül 2015 tarihlerinde Diyarbakır Dicle Üniversitesi’nde gerçekleşecek “29. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi” 20’nin üzerinde üniversiteden, 500’e yakın akademisyen ve sektör temsilcisinin katılımı ile gerçekleşecek.

Bunları da beğenebilirsin