Türkiye’nin en büyük tarım fuarını yapıyoruz

Konya Tarım 2017, 15. Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı bu yıl nasıl geçti? Yeni neler yapıldı fuarda?

Konya Tarım 2017, 15. Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı bu yıl da geçen yıllar da olduğu gibi yoğun bir katılıma sahne oldu. 2003 yılından bu yana sürekli büyüyen bir fuar. Bu haliyle Türkiye’deki tarım fuarları içerisinde ayrı bir yeri ve önemi var. Bu yıl 400 firma, 1180 marka ve 60 ülkeden ziyaretçi bekliyoruz. Türk tarım sektörünün kalbi 5 gün boyunca burada atıyor. Önemli işbirlikleri yapılıyor. Katılımcı birçok firma yeni lansmanlarını burada yapıyor. Çok iyi hazırlanıyorlar fuara. İlk defa görücüye çıkan traktörler, ekipmanlar ve teknolojiler var. Konya’yı diğer tarım fuarlarından ayıran en önemli özellik de budur zaten. Firmaların katılımı kuvvetli olunca beraberinde fuar ziyaretçilerinin sayısı da artıyor. Yurt dışındaki iyi örnekleri çoktan yakalamaya başladı. İtalya ve Fransa’da düzenlenen tarım fuarlarına çok yaklaştı. Ziyaretçi sayıları olarak bu fuarları zorluyoruz. Konya’nın da tarım sektörü olarak sahip olduğu büyük potansiyel de burada çok etkili oluyor. Türkiye’deki tarım makineleri imalatçılarının %65’i Konya’da. Dolayısıyla buraya bakış açısı da oldukça farklı ve olumlu. Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığın büyük bir ağırlığı bu bölgede, tahıl ambarı Konya’da. Bu kadar üretimin yoğun olduğu, çeşitli mahsulün bereketli ve yoğun olduğu bölgede tabi fuar da kuvvetli oluyor. Bizim yoğun çabalarımızın yanında devlet ve meslek örgütleri de önemli destekler de bulunuyorlar.

Türkiye’de tarım fuarlarının sayısı da oldukça fazla. 40 ayrı şehirde, 62 adet fuar yapılıyor her yıl. Bu kadar organizasyonun olması da bir yerde doğru değil. Katılımcı firmalar 1 yıl boyunca bu fuarlara hazırlanıyorlar. Şu anda endüstri 4.0 çerçevesinde akıllı tarım uygulamaları konuşuluyor fuarda. Çiftçilerin daha verimli tekniklerle üretim yapabilme kabiliyetini arttıran bu teknolojiler stantlarda sergileniyor. Bu bakımdan fuar çok önemli. Fuarın uluslararası ayağı da giderek kuvvetlenmeye başladı. Şu anda online akreditasyon yaptıran 1.000’in üzerinde iş adamı var. Konya Sanayi Odası’nın getirdiği bir heyet var.

Konya’nın fuar üzerindeki etkisi nasıl?

Konya’nın hinterlandı çok kuvvetli. Bir Avrupa ülkesi kadar büyük neredeyse. Bu yıl fuara 300.000 civarında bir ziyaretçi bekliyoruz. Buraya gelen kişiler şehre de büyük bir yatırım olarak geri dönüyor. Gelenler konaklıyor, yiyiyor, içiyor, geziyor. Almanya fuarcılığın önemini çok uzun yıllar önce kavradı. Dünyanın birçok ülkesinden firma gidiyor ve yeni teknolojilerini Almanya’da sergiliyor. Konya da yavaş yavaş bu konuma yükseliyor.

Gelecek yıllar için bir planlama var mı? Ne tür değişiklikler göreceğiz fuarda?

Fuara yurt içinden ve dışından ilgi oldukça yoğun. Fuar alanının büyütme ve birkaç hol daha katma gibi düşüncelerimiz var. Burada Konya Ticaret Odası ve Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalışmalar yapıyoruz. Bu konuda gerekli istek ve talep var firmalardan. Bunu değerlendireceğiz. Tarım Fuarı zaman içerisinde o kadar büyüdü ki tohum, sulama ve hayvancılık işini çektik aldık içerisinden. Yine yurt dışından katılımı ve ziyaretçi sayısını artırmaya yönelik çalışmalarımız da olacak.

 

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap