TÜMOSAN İlk Yarıyı 220 Milyon TL Net Satış ile Tamamladı

Traktör üretiminde 38 yıllık köklü bir geçmişe sahip Tümosan Motor ve Traktör Sanayi (TÜMOSAN), 2014 yılının ilk yarısını 15 milyon 567 bin TL net kârla tamamladı. TÜMOSAN’ın cirosu ise 220 milyon 118 bin TL seviyesinde gerçekleşti. Şirketin faaliyet kârı ise 19 milyon 251 bin TL oldu.

TÜMOSAN Genel Müdürü Kurtuluş Öğün, Türkiye’nin ilk 115 beygir gücündeki Maksima traktörlerinin satışına başlanmasının üst segment traktör satışlarını olumlu etkilediğini belirterek; “Ancak ilk 6 ay da hibe destekli alt segment traktör satışları nedeni ile 4 silindirli traktörler beklenen satış ivmesini yakalayamadı” dedi. Sektörde dövize bağlı maliyet artışına ve Orta Anadolu’daki kuraklığa dikkat çeken Ögün, “Konya’daki üretim merkezimizden Türkiye’nin dört bir köşesine, aynı zamanda yurtdışına da yerli üretim traktör satışı gerçekleştiriyoruz. Ulusaldan evrensele bir marka yaratma vizyonumuz çerçevesinde yurtdışı pazarlarımızı genişletme yönünde çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

TÜMOSAN’ın dizel motor ve transmisyon alanında gerçekleştirdiği Ar-Ge çalışmaları ve özgün tasarımlarıyla uluslararası bir marka haline gelmeyi hedeflediğini belirten Öğün, “Bu doğrultuda son 10 yıldır İstanbul’da kurduğumuz Ar-Ge merkezimiz, İTÜ’yle yaptığımız önemli işbirliğimiz ve TÜBİTAK’tan gördüğümüz destek ile çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Ar-Ge faaliyetlerimiz ile model sayımızı 200’ün üzerine çıkardık. Ürünler üzerinde bayi ve çiftçiler tarafından istenilen pek çok iyileştirme ve geliştirmeler yaptık. Çiftçilerimiz yeni ürünleri ve yapılan yenilikleri beğeni ile karşıladı. Traktörlerimizin düşük yakıt tüketimi, yüksek çekiş performansı ve sağlamlığı çiftçilerimizin takdirini toplamaya devam ediyor. Bu da satışlarımıza ve kârımıza olumlu yansıyor” şeklinde konuştu.

Öte yandan, Altay Tankı Güç Grubu Geliştirilmesi İhalesi’ni kazanan bir firma olarak savunma sanayi için ilk yerli tank güç grubunu geliştirecek firma olma onuruna eriştiklerini de hatırlatan Öğün, “2004 yılından itibaren dizel motor ve transmisyon alanında gerçekleştirdiğimiz Ar-Ge çalışmalarında elde ettiğimiz bilgi ve deneyimleri Altay Tankı Güç Grubu projesinde de kullanacak olmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bu çalışmaların sadece askeri alanda değil, sivil sektörde ve özellikle otomotiv sanayiinde dizel motor ve transmisyon sistemlerinin yerli olarak geliştirilmesinde katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.

Savunma Sanayii İcra Komitesi, 6 Ağustos 2014 tarihinde teklif değerlendirmelerini tamamlayarak ALTAY Tankı Güç Geliştirme Projesi için TÜMOSAN ile sözleşme görüşmelerine başlanması kararı verdi. Ağustos 2011 yılından itibaren ihale çalışmaları sürdürülen proje için TÜMOSAN en kısa sürede en uygun fiyatla ve en fazla yerli katkı ile projeyi gerçekleştirmeyi taahhüt etti.

Savunma sanayi için ilk yerli tank güç grubunu geliştirecek firma olma onuruna erişen TÜMOSAN, belirlenen sürede ALTAY Tankı için güç grubunun tasarlanması, geliştirilmesi, prototiplerinin üretilmesi ve ALTAY Tankına entegre edilerek kalifiye edilmesini gerçekleştirecek. ALTAY Tankı Güç Grubu dizel motor ve hidromekanik transmisyon tasarım yeteneğini kazanacak. Geliştirme süreci içerisinde TÜMOSAN 1500 BG tank motorları da dahil olmak üzere 300-1600 beygir gücü aralığında dizel motor ve hidromekanik transmisyon tasarım yeteneğine sahip olacak.

Projenin başarı ile sonuçlandırılması sonrasında TÜMOSAN, savunma sanayii kapsamında benzer projeleri yürütme konusunda da önemli bir tecrübeye sahip olacak.

Kurtuluş Öğün, dizel motor ve hidromekanik transmisyon teknolojileri alt yapısının geliştirilmesinin, Türkiye’nin sanayileşmesi ve milli savunma sanayinde yeterlilik kazanması açısından lokomotif rol oynayacağını söyledi. Öncelikle tank motoru başta olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde bulunan veya üretilmesi tasarlanan tüm tekerlekli ve tırtıllı araçların modernizasyon ve üretiminde Türkiye’nin dışa bağımlılığını ortadan kaldıracak olan projenin aynı zamanda ihracatta karşılaşılan kısıtlamaları da ortadan kaldıracağını belirten Öğün, “2004 yılından itibaren dizel motor ve transmisyon alanında gerçekleştirdiğimiz Ar-Ge çalışmalarında elde ettiğimiz bilgi ve deneyimleri Altay Tankı Güç Grubu projesinde de kullanacak olmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bu çalışmaların sadece askeri alanda değil, sivil sektörde ve özellikle otomotiv sanayiinde dizel motor ve transmisyon sistemlerinin yerli olarak geliştirilmesinde katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.

Bunları da beğenebilirsin