Tomra Ayıklama Makineleri, Büyüyen Organik Sebze – Meyve Pazarında Gıda Güvenliği ve Karlılığı Arttırıyor

Günümüzde organik gıdaya yönelik talep artmaya devam ediyor. Sadece ABD’de, 2017 yılında pazar, 45.20 milyar dolar değerindeyken 2025 yılına kadar 70.4 milyar dolar olacağı öngörülüyor. Bu artış, bitkisel beslenmeye ve daha sağlıklı yaşama yönelik eğilimin yanı sıra tüketicilerin, gıdaların üretim kalitesine ve güvenirliliğine daha fazla önem verdiklerinin, bunun için daha fazla ödeme yapmaya hazır olduklarının göstergesi oluyor.

Öte yandan organik gıda, üreticiler için katı yasal düzenlemelere dayanan zor bir pazar. Ürünlerin kalitesi ve güvenirliliği daha da ön plana çıktığı için otomasyonun avantajlarından yararlanmak da önemli oluyor. Örneğin böcek ilaçları kullanılmadığından, böcek ve yabani otları daha etkili bir şekilde ayıklayan teknolojilerin kullanılması gerekiyor. Organik gıda alanında lider üreticiler, yalnızca otomatik kontrol süreçlerini kullanıyor. Bu doğrultuda TOMRA Food’un sunduğu sensör tabanlı ayıklama çözümleri, tüm ürün kusurlarını ve yabancı maddeleri en ideal şekilde ayıklayarak ürün kalitesinin artırılmasına katkı sağlıyor.

TOMRA Food Türkiye Satış Müdürü Buğra Bulut konu ile ilgili olarak; “Ürünlere göre farklılık gösterebilen kusur ve yabancı maddeleri ayıklamak üzere kullandığımız faklı sensör teknolojilerimiz mevcut. Kullanılan yenilikçi teknolojilerimiz sayesinde ürünlerde bulunan aflatoksin, klorofil, su içeriğine bakarak iyi üründen kusurlu ürünleri ayıklayabiliyoruz. Makinelerimiz, farklı dalga boyları olan görünür spekturum ötesi, yakın kızılötesi, X ışını ile üründeki bir çok yabancı maddeyi kolaylıkla tespit edip ayıklıyor” diye belirtti.

Organik, gıda güvenliği ve marka güvenirliliği anlamına geliyor

Organik gıda pazarını diğerlerinden ayıran kritik konu, organik satın almanın gıda ihtiyacının ötesinde olmasıdır. Organik gıda almak ve tüketmek, sağlıklı yaşam, şeffaf bir tedarik zinciri ve sürdürülebilir gıda üretimi ile bağlantılı bir sosyal aktivizm biçimi haline geliyor.

Tüketiciler, gıda endüstrisinde kimyasal ve tarım ilacı kullanımı ve bunlarla bağlantılı kronik hastalıklar konusunda giderek daha fazla farkındalık kazanıyorlar. Tehlikeli kimyasallar içermediklerinden organik ürünlerin aileleri için daha güvenli olduğunu düşünüyorlar. Öte yandan organik üretimde tarım ilaçlarının kullanımının azaltılması nedeniyle yabani bitki, böcek ve tarladan gelen yabancı maddelerin ayıklanma becerileri her zamankinden daha önemli bir hal alıyor. Bu denli detaylı bir ayıklama işleminin ise insan gücüyle veya standart makinelerle hedeflenen kalitede sağlanması mümkün olmuyor.

Buğra Bulut; “Renk kameralarından çoklu spektral kameralara, X-ray sensörlerinden lazer teknolojilerine kadar farklı özelliklerdeki optik teknolojileri bir arada kullanarak ürünlerin biyolojik karakterlerini insan gözüyle ya da standart ayıklama makinalarının yapamayacağı başarıyla tanımlayabiliyoruz. Ürünlerin görsel özellikleri, biyolojik ve yüzey yapıları incelenerek iyi veya kötü ürün arasında kesin bir kontrast yakalanıyor” şeklinde açıklıyor.

TOMRA Food’un ayıklama makineleri, gıda ürünlerinde tarladan gelen kuvars taşları ve üretim sürecinden kaynaklı plastik kontaminasyonlar gibi zorlu sorunları başarıyla çözüme kavuşturabiliyor. Bunun da ötesinde TOMRA, üreticilerle birlikte yapılan çalışmalarda gıda ürünlerinin mevsimsel değişimlerini takip ederek yağmur, dolu, böcek hasarı, güneş yanığı, çürük ve aflatoksin gibi tarımsal ürünlerde kalite kaybı anlamına gelen karakteristik kusurları ayıklama imkanı tanıyor.

Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de yakın geçmişe kadar “organik tüketim” sadece belirli bir kesimi ilgilendiren bir pazarken günümüzde bu durum değişiyor. Organik gıda pazarı, taze meyve ve sebzelerden konserve baklagillere, hazır yemeklere, süt ürünlerine kadar sürekli olarak büyüyor. Süpermarketlerde her gün ortaya çıkan organik sertifikalı yeni ürünler ile vegan veya glütensiz beslenme gibi diğer spesifik beslenme biçimlerine geçiliyor.

Bu nedenle organik markalar, kendi ürünleri için her gün yeni malzemeler edinmeyi hedefliyor. TOMRA Food, küçük, orta ve büyük ölçekli tüm organik gıda işleyicileri için değişik kapasitelere cevap verebilecek geniş yelpazedeki ayıklama makineleri sunuyor.

Türkiye’deki organik pazarın gelişimi ile ilgili bilgi veren Buğra Bulut; “Türkiye, 1996 yılında 8 adet organik ürün üretirken, artık yaklaşık 80 bin üretici ile birlikte 646 bin hektar alanda ortalama 250 farklı çeşit ürün üretiyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde 2008’de 530 bin ton olan organik bitkisel üretim miktarı (geçiş süreci dahil) 2018’de 2 milyon 371 bin tona yükselmiş durumda. Türkiye aynı zamanda; İtalya, Almanya, Hollanda, ABD, Japonya, İngiltere ve Kanada başta olmak üzere 40’tan fazla ülkeye organik ürün ihraç ediyor” diyor.

Türkiye’de son yıllarda üretilen organik ürünler, giderek artarak çeşitleniyor. Bu ürünler, taze meyve sebzeden, kurutulmuş meyvelere, kabuklu yemişlerden baklagillere kadar değişiklik gösteriyor. Bu bağlamda TOMRA Food, optik ayıklama makineleri ile geniş bir çeşitliliğe sahip Türkiye Organik Gıda Pazarı’na hizmet veriyor.

TOMRA makinelerin bir diğer avantajı da, kolayca ve hızlı bir şekilde uyarlanabilmeleri oluyor. Bu sayede işleyiciler, mevsim geçişleri esnasında bir tür sebzeden bir başka türe geçtiklerinde atıl süreleri en aza indirebiliyor. Dahası makinelerin ürün hattındaki esneklikleri, işletmelerin faaliyetlerini diğer sebze türlerini de kapsayacak şekilde geliştirmeleri durumunda oluşacak değişikliklerden etkilenmemelerini sağlıyor.

Ayrıca TOMRA Food’un yenilikçi sensörleri, gıda ürünlerini en hassas şekilde işlerken, gıda israfını ve kayıplarını en düşük seviyede tutarak büyük bir maliyet tasarrufu da sunuyor. Bu sayede en kısa sürede kendisini amorti ediyor.

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap