Tarım Kredi’ye 20 bin yeni ortak

Türkiye genelinde 2014 yılının ilk 8 ayında 20 bin 549 çiftçi Tarım Kredi Kooperatiflerine ortak oldu. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Namık Bostancı, “151 yıldır çiftçimizin güven kapısı olan Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerine üreticilerimizin güveni artarak devam ediyor” dedi.

Türkiye genelinde 1 milyon 100 bin ortağı olan, 1631 birim kooperatifi ve 190 hizmet bürosu ile Türk çiftçisine 151 yıldır hizmet veren Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerine ilgi artarak devam ediyor. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel müdürü A. Namık Bostancı, bu yılın ilk sekiz ayında 20 bin 549 çiftçinin Tarım Kredi Kooperatiflerine ortak olduğunu söyledi.

Genel Müdür Bostancı yaptığı yazılı açıklamada, küresel ısınma, hızlı nüfus artışı, tarımsal alanların daralması, biyo yakıt kullanımı, su kıtlığı gibi nedenlerle gıdanın öneminin her geçen gün arttığını vurgulayarak şunları söyledi:

“Artık dünyada tarım stratejik sektör haline geldi. Tarımın önemi her geçen gün katlanarak artıyor. Ülkemizde de modern tarıma geçilmesi ile birlikte bu sektörümüze ilgi her geçen gün artmaktadır. 151 yıldır Türk çiftçisine hizmet veren, bütün tarımsal girdileri kar amacı gütmeden temin eden ve ortaklarının ürünlerini değerlendirerek Türk çiftçisinin her zaman güven kapısı olan Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerine 2014 yılının ilk sekiz ayında 20 bin 549 genç üretici ortak oldu. Bu bize olan güveni göstermektedir. Sorumluluğumuz daha da artmaktadır.” 241 üretici ile en fazla ortak kaydının Trabzon’un Of ilçesindeki Tarım Kredi Kooperatifince yapıldığını; bunu İzmir, Erzurum, Artvin ve Konya illerindeki Tarım Kredi Kooperatiflerinin izlediğini ifade eden Genel Müdür Bostancı; “Sorumluluğumuzun ciddiyetini bilerek tarımla geçinen herkesi Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri çatısı altına bekliyoruz” dedi.

Genel Müdür A. Namık Bostancı dünyada kooperatifçiliğin hızla geliştiğini ve 1 milyar üreticinin kooperatif üyesi olduğunu belirterek; “Dünya’da yaşanan ekonomik krizler de göstermiştir ki krize karşı direnen, ayakta kalan hatta krizden kazançlı çıkan tek sektör kooperatifçiliktir” dedi. Türkiye’de çiftçi profilinin değişmeye başladığını belirten Genel Müdür Bostancı, Tarımda sanayileşme ile birlikte holdinglerin yanı sıra şehirlerde yaşayan orta sınıf olarak tabir edilen birçok meslek grubundan insanların da tasarruflarını tarım sektöründe değerlendirmeye başladığını söyledi.

Çiftçilere Sahte Gübre Uyarısı

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Namık Bostancı ekim sezonu öncesi sahte gübre satanlara karşı çiftçileri dikkatli olmaya çağırdı.

Her ekim sezonu öncesi farklı bir bölgeyi hedef seçen sahte gübreciler, büyük markaların çuvallarını taklit ederek bu çuvalların içine gübreye benzeyen ancak gübre olmayan kireç, beyaz toprak gibi maddeler doldurarak üreticilere normal gübre diye satarak büyük vurgun vuruyorlar.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan GÜBRETAŞ’ın ana hissedarı Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Namık Bostancı, Tarım Kredi Kooperatiflerinin Türkiye genelinde 1.631 birim kooperatifi ve 200 hizmet bürosu ile kaliteden asla ödün vermeden Türk çiftçisinin her türlü tarımsal girdi ihtiyaçlarını zamanında temin eden bir kuruluş olduğunun altını çizdi. Genel Müdür Namık Bostancı; “Sahte gübre satanları vatan haini olarak görüyorum. Hem çiftçimizi kandırarak paralarını alıyorlar hem de tarımsal üretime önemli oranda zarar veriyorlar. Sahte gübreyi tarlasına atan çiftçimiz normal gübre kullandığını zannediyor ve sezon bitiminde tarlasından hiçbir verim alamıyor. Hem kendisi ham de ülke ekonomisi zarar görüyor. Buradan çiftçilerimize çağrıda bulunuyorum. Çiftçilerimiz gübre ihtiyaçlarını hiçbir endişe duymadan Tarım Kredi Kooperatifleri’nden karşılayabilirler” dedi.

Tarımsal üretimin önemli girdilerinden kimyevi gübrenin dengeli ve zamanında kullanılması halinde verime yüzde 50’ye yakın katkısı olduğunu ifade eden Genel Müdür Bostancı; “Çiftçilerin bekledikleri verimi alabilmeleri için kaliteli gübre kullanmaları gerekir. Kimyevi gübrede en önemli kalite kriteri, ambalajın üzerinde belirtilen garanti edilen içeriğe uygun üretim yapılmış olmasıdır. Azot, fosfor, potasyum gibi bitki besin maddeleri garanti edilen içerikte belirtilen oranlarda olmalı. Diğer bir önemli husus ise gramajın ambalajda belirtilen miktarda olması. Gübre fiyatında bu iki unsur son derece önemli. Çiftçilerimiz bu hususları dikkate alarak gübre tercihlerini güvenilir markalardan yana kullanmalı” şeklinde konuştu.

Bunları da beğenebilirsin