Seralarda Çiçek Sinekleri ve Tozlaşmanın Kontrolü Üzerine Yeni Çalışma

Daha verimli ve kaliteli ürün almanın en önemli aşamaları hiç kuşkusuz tozlaşma ve devamında döllenmedir. Sera şartlarında yeterli böceklerin ve hava akımının bulunmaması üreticilerin bu süreci farklı yöntemlerle desteklemek istemesine neden olmaktadır.

Sera şartlarında tozlaşma ve döllenmeye dair yeni yayınlanan bir araştırma seralarda bu sürecin verimliliğine dair aşamalı bir model ortaya koymaktadır. Bu araştırmaya göre, ekinler tarafından muhafaza edilen maksimum yetişkin tozlaştırıcı sayısının seralarda ekonomik olarak başarılı bir tozlaşma için gerekenden daha az olması durumunda, sera bitkilerindeki domates çiçeklerinin çiçek sinekleri tarafından tozlaşması ve döllenmesi için kavramsal bir model önermektedir.

Model, tozlayıcı yoğunluğunu ekonomik olarak istenen seviyede tutmak açısından çiçek sineğinin ek beslenmesi için iki aşamalı bir süreçten oluşur. Öncelikle, olasılığa dayalıl bir modelle, ekonomik olarak başarılı tozlaşma için gerekli olan sineklerin yoğunluğu, ekonomik olarak beklenen verime göre belirlenir ve hesaplanır. İkinci olarak, belirleyici bir optimal kontrol modeli kullanılarak, araştırmada minimum maliyetli bir tamamlayıcı besleme stratejisi elde edilir.

Özetle, araştırma teorik olarak, araştırmanın şu anki aşamasında vaka çalışmalarında doğrulama yapılmadan, optimum ek beslemenin ekonomik olarak istenen çiçek sineği yoğunluğunu koruyabileceğini göstermektedir.

Kaynak: HORTIDAILY

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap