Hexagon Katı Atık Yönetimi’ne 95 Milyon Dolar Finansman Paketi

Dünya Bankası Grubu kuruluşu IFC (Uluslararası Finans Kurumu), Kıraça Grup iştiraklerinden Hexagon Katı Atık Yönetimi’ne şirketin Pamukova ve Bilecik’te yer alan tesislerinin yapımı ve işletilmesi için finansman sağladı.

Dünya Bankası Grubu kuruluşu IFC, Hexagon Katı Atık Yönetimi’ne katı atık yönetimi ve organomineral gübre tesislerinin yapımı ve işletilmesini desteklemek amacıyla 95 milyon ABD Doları tutarında finansman paketi sağladı. Hexagon Katı Atık Yönetimi’nin sektöre getireceği inovatif çözümler sayesinde, tarımdaki üretkenlik artacak ve çevresel anlamda sürdürülebilir şehirler inşa edilebilecek.

IFC, finansman paketinin 42 milyon ABD Dolarını kredi olarak sağlarken, şirkete 20 milyon ABD Doları tutarında da yatırım yaptı. Finansman paketinin geri kalan 30 milyon Avro tutarındaki kısmı da IFC’nin liderliğinde, Montreal merkezli bir yatırım fonu olan Infrastructure Crisis Facility (ICF) Debt Pool tarafından sendikasyon kredisi olarak temin edildi. Kredi, Hexagon Katı Atık Yönetimi’nin Pamukova ve Bilecik’te yer alan tesisleri için kullandırılacak.

Kıraça Grup iştiraklerinden biri olan Hexagon Katı Atık Yönetimi, katı atıkların kaynakta ayrıştırılarak toplanması, işlenmesi, geri dönüştürülmesi, biyogaz aracılığı ile elektrik ve ısı enerjisi elde edilmesi, kompost ve organik içerikli tarım gübresi üretilmesi ve değerlendirilemeyen atıkların da nihai bertarafı alanlarında dünyadaki en yüksek entegrasyon seviyelerinden birine sahip katı atık yönetim şirketi olarak faaliyet göstermektedir.

Hexagon Katı Atık Yönetimi’nin ilk projesi Pamukova’da yer alıyor. Pamukova Belediyesi ile 11 Kasım 2008 tarihinde imtiyazlı olarak yap-işlet-devret modelinde sözleşme imzalanması ile Hexagon Katı Atık Yönetimi 29 yıl boyunca Pamukova’daki katı atık yönetimini üstlenmiştir. İnşaatına 2010 Nisan ayında başlanan tesis 2011 yılının Aralık ayında faaliyete geçmiştir. Pamukova tesisi, 29 yıl boyunca bölgenin katı atıklarını değere çevirmeyi, atıkların düzenli ve kontrollü bir şekilde toplanmasını, hijyenik ve sağlıklı koşullarla tesise getirilmesini ve geri dönüştürülmesini sağlamayı hedefliyor.

Hexagon Katı Atık Yönetimi, Bilecik, Söke ve Ödemiş’te yer alan tesisleri tam kapasite ile çalışmaya başladığında belediyelerden bir yıl içerisinde toplayacağı 211 bin ton katı atıktan 425 bin ton organik içerikli tarım gübresi elde edip satıyor olabilecek. Üretilecek olan organik içerikli tarım gübresi mahsüllerdeki verimliliği ve toprağın kalitesini sürdürülebilir yönde artıran kalitede olacak.

75 milyon nüfuslu Türkiye’de her yıl 32 milyon ton atık oluştuğu kaydediliyor. Öte yandan Avrupa Birliği uyum yasalarına uyan 52 depolama sahasının toplam 400 milyon ton atık toplama kapasitesinin olduğu ve bu depoların 10 yıl içerisinde dolacağı belirtiliyor. Dolayısıyla yetkililer Türkiye’deki katı atık yönetimi modellerine alternatif bir çözüm getirilmesinin aciliyetine dikkat çekiyor.

Hexagon Katı Atık Yönetimi Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Jan Nahum şunları söyledi: “Hexagon Katı Atık Yönetimi sunduğu entegre katı atık yönetimi çözümleriyle sektörde farklı bir konuma sahiptir. Ev ve hayvan atıklarını toplayarak biyogaz, elektrik,kompost ve gübre üretiyoruz. Toplum için çok önemli ve faydalı bir iş yaptığımıza inanıyoruz. Amacımız hem Türkiye’de hem de yurtdışında uygulanabilecek kapsamlı bir iş modeli ve sistematik bir yaklaşımı geliştirmek. IFC ve ICF Debt Pool ile bu amaç doğrultusunda işbirliği yapıyor olmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz”.

Hexagon Katı Atık Yönetimi’ne ait çevre dostu tesislerin, Türk özel sektörüne katı atık yönetimi hizmeti verilmesi konusundaki açığı kapatması ve uluslararası standartlara uyum sağlaması beklenen belediyelere de örnek teşkil etmesi bekleniyor.

Günümüzde Türkiye’deki şehirlerin dünyanın en hızlı büyüyen şehirleri arasında yer aldığına dolayısıyla da şehirleşme açısından bir çok sıkıntıyla karşı karşıya gelindiğine dikkat çeken IFC Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Sanayi ve Hizmetler Direktörü Carsten Mueller şunları ifade etti: “Hexagon Katı Atık Yönetimi gibi sektöründe öncü olan, ve katı atık yönetimi ve tarımsal üretkenlik gibi küresel sorunlara sürdürülebilir çözümler getiren şirketlerle işbirliği yapıyor olmaktan dolayı mutluyuz”.

ICF Debt Pool Yönetim Kurulu Başkanı Andy Bainbridge de şunları söyledi: “Hexagon Katı Atık Yönetimi’ne sağlamış olduğumuz kredi bir kez daha ICF Debt Pool olarak sahip olduğumuz misyonun ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Finansmanı için ticari kredi imkanların sınırlı olduğu bir ortamda Türkiye’de sektöründe öncü olacak bir katı atık yönetimi ve gübre üretimi projesinin tamamlanması için kredi sağlıyoruz. Bu projenin Türkiye’deki katı atık yönetimi endüstrisini geliştirmesini bekliyoruz”.

IFC, yaklaşık 50 yıldır Türkiye’de özel sektörün kalkınmasını desteklemektedir. Toplam 4,3 milyar ABD Doları tutarında mevcut yatırım portföyü ile Türkiye, IFC’nin küresel portföyü içerisindeki en büyük üçüncü ülke konumunda yer almaktadır. IFC, Dünya Bankası Grubu Ülke İşbirliği Stratejisi (2012-2016) çerçevesinde Türkiye’de özel sektöre toplam 2.8 milyar ABD Doları tutarında destekte bulunmuştur.

Bunları da beğenebilirsin