Fertan Grup düşük fiyatlar ile çiftçilere destek oluyor

Tarım mekanizasyon ürünleri alanında Türkiye’nin en önemli firmaları arasında yer alan Fertan Grup; Kioti, Mahindra ve Shaktiman markalarıyla tarım sektörüne hizmet vermeye devam ediyor. İlk olarak 2008 yılında tarım makinaları sektörüne giriş yapan kurum, düşük fiyat politikası, satış sonrası ve servis kalitesiyle öne çıkmak istiyor. Fertan Grup Tarım Makinaları Direktörü Selçuk Dursun firma hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

Fertan Grup’un tarım alanındaki faaliyetlerinden bahseder misiniz?

Fertan Grup olarak çalışmalarımıza 1980 yılında başladık. 1992 yılında Hyundai’nin bayiliğini almamız ile birlikte ticaret alanındaki büyümemiz hızla arttı. 2008 yılında tarım makinaları sektörüne giriş yaptık. Ardından 2011 yılında Kioti markasıyla piyasadaki yerimizi aldık. 5 yılı aşkın süredir Kioti projemizi yürütüyoruz. Kioti traktörlerimizi Güney Kore ve Hollanda’da yapıyoruz. Ayrıca dünya pazarında %21’lik bir paya sahip Mitsubishi Mahindra traktörlerini pazara sunuyoruz. Bu traktörler yıllık yaklaşık 400.000 civarında satış adetine sahip.

Shaktiman ise rotovatör konusunda dünya lideri. 75.000 ila 80.000 adet civarında satışa sahipler. Dünyanın her yerinde satış ağımız var ve adetlerimizi katlayarak artırıyoruz. Son 4 yıldır pazar liderliğini koruyoruz. Shaktiman’ın üretimi Hindistan’da yapılıyor ve fabrikada toplamda 1.600 kişi çalışıyor.

yeni2

Sakarya’da bulunan fabrikamızda ise montaj tesisimiz var. Lastik, jant, tepe lambası gibi parçaların montajını burada yapıyoruz.

Türkiye’de bayi ağınız ne durumda?

Shaktiman markasında 34-35 yetkili bayimiz var. Kioti ve Mahindra markalarında ise 30 civarında yetkili bayimiz var. Bunun yanında 110 adet yetkili servisimiz bulunuyor.

 Hangi segmentlerde pazara ürün sunuyorsunuz?

Kioti, 28 bg’den başlayıp 35 bg, 40 bg, 50 bg, 55 bg, 60 bg, 67 bg, 75 bg’ye kadar devam eden bir seriye sahip. 100 bg, 110 bg ve 120 bg segmentlerindeki traktörlerimizi de önümüzdeki süreçte pazara sunmaya hazırlanıyoruz.

 Mahindra, 55 bg, 60 bg ve 85 bg segmentlerinde var. Shaktiman rotovatörde ise 1 metreden başlayıp 5 metreye kadar uzanan bir ürün seçeneğine sahibiz. Zaten traktör piyasanın isteğine %95 oranında cevap verebiliyoruz. Rotovatörde ise taleplerin %100’ünü karşılıyoruz.

Ürünlerin satışından sonra herhangi bir eğitim veriyor musunuz?

Öncelikle Sakarya’daki fabrikamızda bir eğitim veriyoruz. Bunun dışında bayi ve servislerimiz eğitim konusunda bize yardımcı oluyorlar. İstenilen her aşamada satış sonrası destek sunabiliyoruz.

Düşük fiyat politikası ile çiftçilerimize destek oluyorsunuz. Bu aşamada nasıl bir çalışma sisteminiz var?

Bugün pazarda 50’ye yakın marka satış yapıyor. Biz daha düşük kar marjı politikası ile ilerlemeye çalışıyoruz. Daha yolun başındayız. Adım adım ama sağlam ilerlemek istiyoruz. Bizim için satıştan daha önemlisi satış sonrası ve yedek parça. Bu alanlarda eksik kaldığımız satışın da bir anlamı olmadığının farkındayız.

yeni3

Türkiye’deki servis ağınızdan bahseder misiniz?

Genelde bayilerimizde yedek parça stoğu mevcut durumda. ancak herhangi bir talep durumunda uçak veya uygun araçlarla parçayı anında iletip soruna doğrudan müdahale edebiliyoruz. Çiftçimizin zamanından çalmamış oluyoruz. Ayrıca mobil servislerimiz var, onlar da sürekli hareket halinde çalışıyorlar. Her bölgenin mobil servisi var bu servisler yanlarında parçalarla bölgeleri gezerek çiftçiye hizmet götürüyorlar. Mobil servislerimizde çalışanları ise bölge insanından seçerek yerinden yönetim yapıyoruz.

Traktör değişimleri konusunda nasıl ilerliyorsunuz?

Traktörlerde kasa değişimi 5-6 yılda bir oluyor. Ancak 2005 yılından bu yana motorlarda değişimler oluyor. Euro 1’den Euro 2’ye ondan Euro 3’e ve Euro 3B’ye geçişler etkili oldu. Bu yasalarla aslında yerli ürün desteklenmiş oluyor. Ancak tamamen yerli bir ürün yok ülkemizde. Tamamen yerli bir ürün olması durumunda diyecek sözümüz olmayacak.

Kabinlere geçiş hakkında ne düşünüyorsunuz?

Çiftçiler yoğun çalışma ortamlarında işlerini yaparlarken rahat etmek istiyorlar. Biz de ürünlerimizle bunu sağlamaya çalışıyoruz. Artık çoğunlukla kabinli traktörler tercih ediliyor. Çünkü bu tarz araçlar içlerinde farklı birçok unsuru barındırıyor. Klima, mp3 çalar, geri görüş kamerası, kompresör gibi. Bunlar da çiftçilerin tercih ettiği unsurlar olarak öne çıkıyor.

İş güvenliği konusunda ürünlerinizin sağladığı avantajlar nelerdir?

Emniyet kemeri zorunluluğumuz var. Ayrıca bizim araçlarımızda fren pedalına basmadan aracı çalıştırmak imkansız. Sadece kontakt çevirme ile araç çalışmıyor. Bu da çocukların çalıştırmaması için bir güvenlik önlemi aslında. Araçlarımızda bulunan bir başka güvenlik önlemi, 60 kg altındaki bir kişinin koltuğa oturması durumunda traktörün çalışmaması. Koltukta sensör vardır. Yani çocuk oturduğunda yeterli ağırlık olmadığından traktörü çalıştıramaz ve ayağa kalkıp traktörü süremezler. Bu sensör sadece bizim ürünlerimizde yer alıyor.

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap