Dünyanın en büyük teknoloji köyü, Tekköy

Arazi ve köylere ait mera ile birlikte toplam 755 dekar alana yayılan 65 köyüm tam merkezinde yer alan TEKKÖY’de şu ana kadar çiftçilere özel, verimliliği artıracak IoT (Nesnelerin interneti) uygulamalarının geliştirilmesi, Canlı Hayvan Borsası, Yıkama Üniteleri, Dezenfeksiyon Ünitesi, Tartım Sistemleri, 300 Kovan Arıcılık, Su depoları, Taze Yeşil Ot Tesisi, Tarımsal Mekanizasyon Demostrasyon Alanları, meyvecilik alanları, 62 sera – 2 Dekar modern sera, deneme alanları, ilaçlama ünitesi, kadın ve çocuk eğitim merkezleri,  restorant, cafeler, Bitkisel üretim Alanları, Meteorloji İstasyonları, Çok amaçlı Konferans salonu, inovasyon merkezi, 40 yataklı çiftçi konuk evi, 50 yataklı lüks otel, toprak-yaprak-su analiz laboratuvarı, Sulama Otomasyonu, Anaokulu, Çocuk Trafik Eğitim Alanı, Çim saha etkinlik alanları, Veri İzleme Merkezi, TV yayın merkezi (Ankara, İzmir, TEKKÖY stüdyoları) tamamlandı. Türkiye’nin ve dünyanın en büyük teknoloji uygulama köyü olma özelliğini taşıyan TEKKÖY’de dijital altyapısını kuran NBSMART, çözüm ortaklarıyla birlikte pek çok IoT uygulamasını da hayata geçiriyor. Tekköy’de iş ortaklarına özel satış marketleri ve firma stand alanları ve tabelalar yapımı sürüyor.

2009 yılında TEKKÖY projesini hayata geçirdiklerini belirten Nuray Çakır, “Eğitim, İnovasyon ve Uygulama Merkezi TEKKÖY, günümüzde ileri teknolojinin büyük yatırımcılara sağladığı olanaklar kırsalda tarım sektörü ile buluşuyor; küçük üreticilerin verim ve kârlılığının artırılması hedefleniyor; aile çiftçiliği teknolojik tarımla buluşuyor. TEKKÖY projesi, çiftçimizin ekonomik ve sosyal kalkınmasına destek olmak hedefiyle oluşturuldu. TEKKÖY’ün her köşesinde teknolojinin dokunuşu var” Dedi.

“TEKNOLOJİK ÇİFTÇİ KONUK EVİ HİZMETE GİRDİ”

2009 yılında Türkiye’deki bitkisel çeşitliliğin yüzde 93’ünü sağlayan Aydın’ın Çine ilçesinde projenin ilk adımlarını atarak, var olan geçimini çiftçilikle sağlayan 65 köyün tam merkezine 355 dekar Eğitim ve Uygulama Alanı, 400 dekar Salma Hayvancılık Alanı olmak üzere toplam 755 dekar alanda çalışmalara başladık. Çalışmalarımızı tamamlamadan basına bilgi vermek istemedik. Artık hazırız. Türkiye’nin ve dünyanın en büyük Canlı Hayvan Borsası için Çine Belediyesi ile birlikte, teknolojiyi kullanarak 3185 m2 lik 1000 büyük baş hayvan ve 1080 m2 lik 240 küçükbaş hayvan kapasiteli padoklar kurduk. Büyükbaş Yıkama Üniteleri,  Tartım Sistemleri, Hayvan Takip Sistemleri, hayvan besleme ve yönetim merkezi, Taze Yeşil Ot Tesisi, Dezenfeksiyon Ünitesi, Dijital Kütüphanenin yer aldığı Canlı Hayvan Borsası alanına iki katlı hizmet binası yaptık. İki katlı hizmet binasının zemin katı idari işler için düzenlenmiş olup, restorant, cafeterya, toplantı salonları, inovasyon merkezi, veteriner hizmet ve çiftçi danışma büroları bulunmaktadır. Binanın birinci katı ise çiftçi konuk evi olarak düzenlenmiş olup 40 yatak kapasiteli 20 odadan ibarettir. İkişer kişilik odalarda uydu bağlantılı TV, İNTERNET, klima, buzdolabı ve banyo mevcuttur.  Hayvan sahibleri ve çiftçilerin her türlü ihtiyaçlarını karşılayabileceği hayvan borsasına haftalık ortalama 2000 büyük baş ve 350 civarında küçükbaş hayvan girişi başladı”  dedi.

“KÖYE HİBE ETTTİK”

Çine ilçesinin 65 Kırsal köyden seçilen bir köyede, Süt Otomasyonu, Süt Tankı ve takip sistemleri,Süt Sağım Üniteleri ve gübre Kompost Tesisi kurulması için çalışmalara başladıklarını alt yapının bitmek üzere olduğunu belirten Çakır, “Yapılacak Tesis Çiftçilerin ortak kullanımına açılacak ve köye hibe edilecektir ve ettik. Tesiste, özel bir tanıma sistemine sahip kapılarla, sağım saati gelen inek otomatik kapılardan geçerek kendisi için ayrılan süt sağım otomasyonuna giriyor ve burada makinelerin yardımıyla sağım gerçekleşiyor. Ayrıca, büyükbaş hayvanların ayaklarına takılan padometre ile hayvan hareketleri ölçümlenerek hayvanların sağlığı ve doğum zamanı takip edilebiliyor. Gübre Kompost Tesisi ilede hayvan atıklarını  ekonomiye kazandırarak organik gübre üretimini sağlayacağız. Bu model Dünya ya örnek olacak. Bunun yanında hayvan hırsızlığına son verecek teknolojimizi çok yakında tüm dünyaya duyuracağız. Bu bizi çok heycanlandırıyor” dedi.

 “ÇİNE SERACILIĞIN YENİ ADRESİ OLACAK”

Tarımda, 5 milyon 53 bin kişiden 2 milyon 242 binini kadınlarınn oluşturduğunu belirten Çakır, “ Kadınların, ev işlerinin yanı sıra tarımsal üretimin de merkezinde, günde 16-17 saat çalışan kadın çiftçiler tarımın belkemiğini oluşturmaktadır. Ama ne acıdır ki tarımda çalışan kadınların yüzde 81,6’sının ücretsiz aile işçisi, yüzde 8,1’inin ücretli-yevmiyeli, yüzde 10,2’sinin kendi hesabına çalışanlardan oluşuyor. Sadece sektörde 2 bin kadının işveren konumda. Bizim işte burada en büyük amacımız, Kadınların iş gücüne katılım oranın artmasını sağlayarak ekonomik verimliliği arttırmak buda  kalkınma potansiyelini iyileştirecektir. Kadınların ekonomik kalkınmaya, kırsal kalkınmaya etki edebilmeleri için ekonomik ve sosyal statülerinin iyileştirilmesi ve buna yönelik projeler geliştirilmesi önemlidir. Bu noktada NBSMART olarak Çine Belediyesi ile birlikte TEKKÖY projesi içerisinde eğitim alanları oluşturduk. Örneğin, “Sera Okulu” kurarak çiçek yetiştiriciliği yapacak kadınları tespit ettik. Tespit edilen kadınlara eğitimleri vererek sera otomatik kontrol sistemleri, sera otomasyon sistemleri, Nem sensörleri ile donatılmış 62 sera kurduk ve kadınlara verildi. Seralarda çiçek üretimi için çalışmalara başladılar.  Burada yetişen çiçekleri Belediyelere satarak gelirlerini artırmalarını sağlayacağız. Gelecek modern seralarda, bunun içinde 2 dekar modern sera kuruldu. Hedefimiz KADINLARI seracılığa yönlendirmek” dedi.

“SULAMA ARTIK UZAKTAN KONTROL EDİLECEK”

“TEKKÖY’de gösterilecek olan Teknolojik Sulama Otomasyonu ile çiftçiler, tarlalarının sulamasını uzaktan kontrol edebilecekler” diyen Aksoy,  “Çitçiler artık sulama işlemlerinin cep telefonu üzerinden tek tuşla istenilen gün ve saatte uzaktan yönetilip takip edilmesini sağlayacak. Toprağın nemine göre sulama periyotlarını belirleyen bu sistemle üretim artışının yanında sulama suyunun kullanımında tasarruf sağlanacak. TEKKÖY’de çiftçilere uygulamalar gösterilecek ve kendi alanlarında kullanılması için destek sağlanacak” dedi.

“ÇOK AMAÇLI KONFERANS SALONU HİZMETE AÇILDI”

Kreatif toplantılar, seminerler, odak grup çalışmaları, eğitimler, Deneyim Paylaşım Atölyeleri, basın toplantıları gibi farklı amaçlarla ve çeşitli yerleşim düzenleri ile 2000 kişilik, 1200 m2 kapalı, 180 metrekarelik Fuaye alanı, açık alanlarıyla, yemekhane, cafeterya, çocuk parkı ve 100 araçlık misafir otoparkı olan Çok Amaçlı Salon hizmete açıldığını belirten Burcu Aksoy, “ Çok amaçlı salonuda, Yetişkin Çiftçi Eğitim Programları oluşturarak, Türkiye’nin değişik illerinden her köyden çiftçiler TEKKÖY’de eğitim görecek ve sürdürebilir gelişime önderlik edecek. Mesleki Deneyim Paylaşım Eğtimleri düzenleyerek Üniversitelerin tarımsal bölümlerinden yeni mezun veya son sınıf ögrencileri ile çiftçiler buluşacak. Bir anlamda üreticinin deneyimleri ile akademinin bilgisi bir araya gelecek. İş ortakları panel, konferans ve eğitimlerini bu salonlarda çiftçilere verebilecekler. Ayrıca uluslararası boyutta Tarım Teknolojileri Zirvesi gerçekleştireceğiz. Bugüne kadar yalnızca büyük kentlerde görmeye alışık olduğumuz teknoloji zirveleri, TEKKÖY’e taşınacak. Zirveler; akademisyenler, özel sektör, STK, kurum ve kuruluşlardan pek çok yöneticinin katılımıyla düzenlenecek” dedi.

Tohum, gübre, zirai ilaç, fidan, sulama ve hayvancılık firmalarının yer aldığı deneme alanların hazır olduğunu belirten Aksoy, “Alanda ekilmiş ürünleri araştırarak gezilmesi, makine alanlarımızda farklı firmalar tarafından düzenlenen uygulamalar çiftçiler ve tarıma ilgi duyan herkes tarafından büyük bir beğeni ve son teknolojilerin görüleceği alanları hazırladık. Nesnelerin İnterneti uygulamaları devreye aldık. Diğer yandan 300 kovanımız geldi. Kovanları seçilecek çiftçilere eğitimlerle birlikte verilerek arıcılığa yönlendirilecek. Arıcılıkta kullanılan GPS Takip Sistemi sayesinde kovanların takibi yapılarak  ileriye dönük veri toplayacağız.” dedi.

TARIMSAL İZLEME MERKEZİ

TEKKÖY’de bitkisel üretimde verimliliği artırmak için sıcaklık, nem ve rüzgâr verilerinin ölçüldüğü bir meteoroloji istasyonu da kuruldu. Modern sera otomasyonu kapsamında devreye alınan sera sensörleriyle seradaki hava, nem, su ve vitamin durumu takip edilerek gerekli ayarlamalar yapılabiliyor. Diğer yandan, tarımsal izleme merkeziyle, TEKKÖY’de kullanılan bütün IoT (Nesnelerin İnterneti) uygulamalarından gelen veriler tek bir ekrandan takip edilebiliyor.

Nuray Çakır, “TEKKÖY’de, Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin her noktasında kullanılan cihazlar teknolojik hale gelecek, tüm faaliyetlerde otomasyon sistemleri ve ölçümler mobil cihazlar üzerinden yönetilecek. Nitelikli veri tek merkezde toplanacak. 2009 yılında başladığımız ve TEKKÖY’ü tamamlamadan basına çıkmak istememize rağmen TEKKÖY projesinin etkisi her geçen gün artıyor. TEKKÖY Projesi büyüklüğünde olmasa da projemizi örnek alarak küçük dekarlarda yapılan köyler kurulmaya başlandı. TEKKÖY projesinin en büyük özelliği 10 yıl boyunca yapılan ve yapılacak bütün tesisler 65 köyün ortak kullanımı için Çine Belediyesine hibe edilmesidir. Dünyanın en büyük sosyal sorumluluk projesinden biri olan TEKKÖY bu farkıyla ve her hafta 2000 binin üstündeki ziyaretçisiyle  her zaman ilk ve tek olacaktır. TEKKÖY Projesinde sektörde öncü olan firmalar yer almak istiyor. Biz öncelikle bir tane stratejik iş ortağı seçeceğiz. Şu anda bu konuda istekli olan firmalarla görüşmeler sürüyor. Bunun yanında 150’nin üstünde firma yer almak istiyor. Biz bekletiyoruz nedeni stratejik iş ortağını seçtikten sonra firmaları TEKKÖY’e alacağız. Teknolojisi olan kendini yenileyebilen, sosyal sorumluluğa önem veren her firma burada yer alacaktır. Yakında TEKKÖY’ü ve tüm iş ortaklarımızı ÇOK BÜYÜK BİR AÇILIŞLA basına ve kamuoyuna tanıtacağız” dedi.

“5 YILDA 1 MİLYON 284 BİN ÇİFTÇİYE ULAŞILACAK”

2009 yılında Dünyanın En büyük eğitim, inovasyon ve uygulama merkezi olanTEKKÖY Projesi,  10 yılda yaklaşık 30 milyon TL’lik yatırım yapılacak.  Bu yatırımın yüzde 90’lık kısmını NBSMART Şirketi tamamladı. TEKKÖY’deki teknoloji ve nitelikli bilgi uygulamalarıyla 5 yılda 1 MİLYON 284 bin çiftçiye ulaşılarak toplam 25 milyar TL’lik ekonomik değer yaratılması hedefleniyor. TEKKÖY’de uygulanan modellerle ile bitkisel üretim maliyetlerinde yüzde 25, hayvansal üretim maliyetlerinde yüzde 27 tasarruf sağlanırken, verimliliği ortalama yüzde 12 artırmak mümkün olacak.

Nuray Çakır ve Burcu Aksoy iki cesur kadın girişimci tarafından kurulan NBSMART Tarımsal Bilişim ve İletişim Teknolojileri şirketi ile hayata geçirilen TEKKÖY, yerel yönetimlerden akademik dünyaya, köylerdeki halkına kadar pek çok farklı paydaşın içinde yer aldığı kapsamlı bir süreç.

 

Haftalık 2000 bin’in üzerinde çiftçinin geldiği ve tüm gelen çiftçi dataların gösterileceği, ürün ve/veya hizmetlerin sergileneceği, çiftçilerin hayatını nasıl kolaylaştırıldığının tüm mecralara aktarma fırsatı yakalayacak TEKKÖY’ün iş ortaklığı yapmak isteyen kurumlara, şirketlere açık olduğunu belirten Çakır ve Aksoy, “62 milyar dolar büyüklüğündeki tarım sektörüne doğruu ve etkin biçimde ulaşmak isteyen, vizyonumuza inanarak bizlerle birlikte elini taşın altına koyan tüm Tarım ve hayvancılık ekipmanları üreticileri, tarım teknolojileri üreten firmalar, teknoloji firmaları (çiftçiye bilgisayar, tablet vs. sağlayabilecek firmalar), tarımsal sulama sistemleri üreticileri, bankalar, boya ve inşaat malzemesi firmaları, mobilya üreticileri, gübre ürünleri firmaları, fidan üreticileri, çocuklar ve gençler için sosyalleşme projelerine destek verebilecek kurumları TEKKÖY projesinde yer alamaya davet ediyoruz.” Dedi.

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap