Dünya traktör pazarı 2018 yılını nasıl tamamladı?

2018 yılı birçok ülke için tarımsal mekanizasyon sektöründe olumlu geçmedi. Veriler, Türkiye, Avrupa ve Çin pazarı için olumsuz görünürken, ABD ve Hindistan pazarlarında tam tersine, büyüme söz konusu oldu. Avrupa pazarındaki yavaşlama, hem yerel satışları hem de AB üyesi ülkelerin birbiri ile olan ticaretini olumsuz yönde etkiledi. Almanya ve Fransa pazarındaki yavaşlama, bu ülkeler kadar özellikle İtalya’nın dış satışına da negatif bir etki bıraktı. Genel görünümde 2018’i düşüşle kapatan AB pazarı için, 2019 yılı beklentileri de olumlu görünmüyor.

Türkiye traktör pazarı 2018 yılını %34 düşüşle ve yaklaşık 48 bin traktör satışıyla kapatırken, AB’de de iç pazarda %10 daralma yaşandı ve yaklaşık 177 bin adet yeni traktörün trafiğe tescili gerçekleti. AB’nin esas aktörlerinden Fransa’da 24.700 adet traktör tescil edildi ve yaşanan düşüş %9 oldu. Benzer şekilde Almanya’da %18 gerileme ile 27.700 adet, İtalya’da %19 gerileme ile 18.400 adet traktör tescil edildi.

 İspanya’da ise 11.400 adet traktörün trafik tescili gerçekleşirken daralma sadece %5 oldu. Fransa’da yaşanan pazar daralması İtalyan üreticileri de olumsuz etkiledi çünkü İtalyan traktör üreticilerinin bir numaralı pazarı Fransa. Rakamlar, İtalya’nın Fransa’ya dış satışının son 5 yılda %40 azaldığını gösteriyor.

ABD iç pazarındaki gelişme, ABD’li üreticiler kadar diğer aktörleri de ilgilendiriyor çünkü hemen hepsinde ihracat ciroları artmış durumda. İlk 10’da yer alan ülkelerden Hindistan, Kore, Birleşik Krallık, Türkiye ve İtalya’nın ABD’ye olan traktör ihracatları belirgin bir biçimde artış göstermiş olmakla birlikte Trump’ın başlattığı tarife savaşları, ABD GSYH’daki düşüş 2019’u belirsizleştiriyor. Bununla birlikte ABD’den 2019 yılı için gelen ilk sinyaller olumlu. Traktör satışları ilk 2 ayda %11,3, biçerdöver satışları %18,2 artmış durumda.

Çin’den gelen bilgiler traktör pazarının 2018 yılında %26 düştüğünü gösteriyor. Bunda da en önemli etken Çin Hükümetinin genel üretimi bilinçli olarak azaltması. Hindistan’da ise durum çok daha farklı. Yapılan tahminlere göre ülkede yaklaşık 800 bin adet traktör satılmış durumda. 2016 yılı rakamları dikkate alındığında Hindistan pazarının %40 büyüdüğünü görebiliyoruz. Bu büyümede en kuvvetli etkenin devlet destekleri olması muhtemel.

Dünyanın tarımsal mekanizasyonda öncü diğer iki ülkesine gelince: 2018 sonuçlarına göre, Brezilya’da 39 bin adet traktörün tescili gerçekleşirken değişim %5 oldu. Rusya pazarında da benzer bir gelişim yaşandı ve büyüme sadece 53 oldu. Bu dönemde Rusya’da 23.300 adet traktör satıldı. Rusya pazarından gelen son sinyallere göre 2019 yılının ilk 2 ayında traktör satışları %4,6 arttı ama biçerdöver satışları %50 düştü.

 2018 yılı dünya traktör dış ticareti istatistikleri henüz belli olmamakla birlikte, yaptığımı analizlere göre ihracat %10 arttı ve 20 milyar USD olarak gerçekleşti. Türkiye bu klasmanda 13. sırada yer alırken, ilk 3 rada Almanya, ABD ve Fransa yer alıyor.

Kaynak: TARMAKBİR Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap