Çiftçilerin geleceği bu projede

A veteran farmer rides his aging orange tractor into corn fields surrounding Kutztown PA, as he prepares a harvest for sileage. 2007-10-14.

“Hasattan Hayata” projesi kapsamında çiftçilere, paranın doğru kullanımından, gelir gider dengesi oluşturulması, nakit para akışı, kredi kartı kullanımına kadar birçok eğitim verilecek. Finansal bilince yönelik gerçekleştirilecek proje ile köyden kente göçle sonuçlanan maddi sıkıntının önüne geçilmesi hedefleniyor. İlk etapta Trakya’daki 3 ili kapsayacak eğitimin, ilerleyen dönemlerde ülke çapında yaygınlaştırılması planlanıyor.

Maddi sıkıntılardan ve kentleşmeden dolayı sayıları gittikçe azalan çiftçilere, bütçe yönetimi konusunda alternatif çözümler sunan ve sağlıklı bir finansal gelecek oluşturmalarını sağlayan yeni bir proje imza atılıyor. Habitat Derneği’nin EFSE ve Tarfin iş birliğinde gerçekleştireceği, “Hasattan Hayata” adlı proje kapsamında, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli’nde bulunan 28 köyde eğitimler verilecek. Eğitimler kapsamında çiftçilere paranın kullanımı, tasarruf, gelir gider dengesi, nakit para akışı, kredi kartı kullanımı, birikim, iyi borç/ kötü borç, acil durum fonu, sigorta gibi konular öğretilecek.

Çiftçilerin Ayakta Kalması Türkiye İçin Önemli

Çiftçilerin, sağlıklı bir finansal gelecek oluşturabilmeleri konusunda bilinçlendirilmelerinin Türkiye’nin geleceği için de çok önemli olduğunu belirten Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır, “Çiftçi olmak hiç kolay değil. Bir yıl hasat istedikleri gibi gitmeyebilir, ertesi yıl toprak verimli olmayabilir ya da herhangi bir iklim ve hava muhalefeti bütün planları alt üst edebilir. Bütün bu koşullarda bile çiftçilerin ayakta kalabilmesi doğru bütçe yönetiminden geçiyor. Bütçelerini doğru yönetemediklerinde, ekonomik zorluk yaşıyorlar, ardından banka borcu karşılığı toprağını ipotek ettiriyorlar, ama banka borcunu ödeyemiyorlar ve en sonunda topraklarından oluyorlar. Çiftçilerin başına gelen bu kısır döngü ise köyden kente göçle sonuçlanıyor. Bunun önüne geçebilmek için ilk etapta Trakya bölgesinde 28 köyün kahvelerinde ve meydanlarında çiftçilerle buluşarak onlara kapsamlı bütçe eğitimi vereceğiz. Sonrasında bu eğitimi Türkiye’nin dört bir yanına taşımak istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Tarfin A.Ş. Yönetici Ortak Mehmet Memecan, “Tarım işletmelerinin karlılığındaki en önemli etken bütçe planlaması ve maliyet takibidir. Hasattan Hayata eğitim serisi ile küçük ve orta ölçekli tarım işletmelerinin daha profesyonelce yönetilmelerini hedefliyoruz. Daha karlı ve daha başarılı olacaklar” dedi.

 

 

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap