Çiftçilerimiz için hedef yüzde 100 tescilli tohum

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle bir açıklama yapan Ege Tütün İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Cumhuriyet’in kuruluşundan itibaren tarım sektörünün lokomotif ürünlerinden olan tütünün, dün olduğu gibi bugün de Türkiye’ye katma değer sağlamaya devam ettiğini belirtti. Tütün ve tütün mamullerinin geçen yıl ihracatını en fazla artıran sektörlerin başında geldiğini vurgulayan Özgener, şunları söyledi:

“Günümüzde tütün, Türkiye’ye yaklaşık 525 milyon dolarlık ihracat geliri sağlayan ve 60 bin çiftçinin geçim kaynağını oluşturan temel bir tarım ürünü haline gelmiştir. Her bir aile 5 kişi olarak hesaplandığında yaklaşık 300 bin kişinin geçimini tütün tarımından sağladığı öngörülebilir. Türkiye aynı zamanda oryantal tütün üretimi ve ihracatında dünyada lideri konumundadır. Tütün sektörü, 2015 yılında 918 milyon dolar olan ihracatını 2016’da 1 milyar 10 milyon dolara çıkarmayı başarmıştır. Tarım ürünleri içinde fındıktan sonra en fazla döviz girdisi tütünden karşılanmıştır. Bu başarıda büyük emeği olan çiftçilerimizi bir kez daha tebrik ediyor ve çiftçiler gününü gönülden kutluyorum.”

İyi tarım uygulamaları yaygınlaşıyor

Sağlam ve güvenilir bir talebe dayalı olan üretimden dolayı ekonomik olarak istikrarlı bir gelişim gösteren tütün sektörünün, tarım ürünleri arasında en az inişi çıkışı olan sektör olduğunu belirten Özgener, tescilli tohum üretim ve kullanım çalışmalarında büyük yol kat edildiğini söyledi. Mahmut Özgener, şöyle devam etti:

“Tescilli tohumları kullanan üreticiler hastalıklara daha dayanıklı, verimli ve dolayısıyla daha tatmin edici bir gelir sağlamaktadırlar. Bu gelişmeyi gören öbür üreticiler de kesinlikle tescilli tohum kullanmaya yönelmektedirler. Dolayısıyla çiftçilerimiz için hedefimiz olan yüzde 100 tescilli tohum kullanımına doğru hızla ilerlemekteyiz. Tarımda kullanılan ilaçlarla ilgili olarak da üreticilerimize hem destek hem de eğitimler veriliyor. Tarım Bakanlığı’nın onayı olmayan ilaçların mücadelede kesinlikle kullanılmaması ve kullanılması gerekenlerin de doğru kullanılması konusunda gerekli ikazlar yapılarak, bu konuda eğitimler verilmesi sağlanıyor.

İyi tarım uygulamalarıyla ilgili eğitim ve yol gösterici faaliyetler tüm hızıyla devam etmekte olup, bu konu adeta sektörde bir hayat tarzı haline gelmiş ve hatta bütün tarım sektörüne örnek olacak seviyelere ulaşmıştır. Küresel rekabetin her geçen gün arttığı günümüzde, Tarım Bakanlığımızın uyguladığı bilinçli politikalar daha da önemli hale gelmektedir. Ülkemizin simge tarımsal ürünlerinden oryantal tütün tarımında da iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılmasının, bu alanda rekabet gücü yüksek, kaliteli ve ihraç edilebilir tütünün yetiştirilmesine büyük katkı yapacağı ve çiftçilerimizin hayat şartlarını olumlu etkileyeceği açıktır.”

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap