Bosch Tarım Robotları, Otomatik Olarak Yabani Otları Temizliyor

Yenilikçi tarım teknolojisi ve iyileştirilen mahsul koruma ile birlikte daha etkin bitki yetiştirme de özellikle önemli bir rol oynayacak. Bir yandan Bonirob, bitki yetiştirme alanında analizi otomatikleştiriyor ve hızını arttırıyor. Diğer yandan Bonirob, mahsul yetiştiriciliğinin çevresel etkilerini en aza indirmeye yardımcı oluyor. Yaklaşık olarak küçük bir otomobil boyutlarında olan robot, en yakın santimetrenin pozisyonunu belirlemesine yardımcı olan bir yazılıma sahip.

Bitki yetiştirmede çevre sensörleri ve görüntü işleme
Bugünün bitki bilim insanları, yeni türlerin genetik yapısını laboratuarda oldukça ayrıntılı bir şekilde analiz edebiliyor. Ancak, bitkilerin ne kadar iyi yetiştiğini gösterecek şey sadece gerçek tarla koşullarıdır: larva ve virüsler gibi zararlılara karşı dirençliler mi ve aslında ne kadar gübreye ve suya ihtiyaçları var. Tarladaki yorucu manuel çalışmada bitki bilim insanları yapraklarının boyunu ve rengini, meyvelerinin boyunu ve şeklini, büyüme biçimlerini, haşere istilasını ve klorofil içeriğini kaydederek binlerce bitkiyi inceliyor ve analiz ediyor. Bu bulgulara dayanarak, hangi bitki türlerinin sürdürülmeye değer olduğuna karar veriyor. Bosch’un Bonirob robotunun adı, Almancada Bonitur olarak bilinen bu bitki değerlendirme sürecine dayanıyor. İyileştirilmiş mahsullerin pazara hazır hale gelmesi on yıl kadar sürebilir. Bosch tarım robotunun otomatik görüntü tanıma özelliği bu noktada yardımcı olabilir. Albert, “Algoritmalar, tarayıcılar ve kameralar tarafından çekilen fotoğrafları analiz ediyor. Bu otomatik eleme süreci, oldukça fazla süre ve çaba tasarrufu sağlıyor.” diyor.

Minimum çevresel etkiyle yabani ot kontrolü
Bitki yetiştirme, Bonirob’un hızlandırabildiği tek şey değil. Tarım robotu, tarlalarda günlük çalışmaların yürütülmesini de daha kolay bir hale getiriyor. Bonirob, yaprak şekline dayanarak mahsuller ve yabani otları birbirlerinden ayırt ediyor. Bir otkıran yerine, bir çubuğun yardımıyla yabani otları mekanik bir şekilde ayıklıyor. İstenmeyen bitkiler doğrudan toprağa gömülüyor.

Makine öğrenimi ile artan zeka
Biyoçeşitlilik ve çok sayıda farklı bitkilerin ışığında Bonirob’un otomatik görüntü tanıma özelliği önemli bir role sahip. Albert, zorluğu şu şekilde açıklıyor: “Örneğin, havuçların ve papatyaların yaprakları, ilk aşamalarda birbirine oldukça benzer.” Sonuç olarak, Bonirob’a yaprakların şekillerini nasıl öğreneceği ve tanıyacağını öğretmesi gerekiyor. Bir havuç yaprağının şeklini bir robotik sisteme nasıl “açıklarsınız”? Albert ve ekibi, makine öğrenimi olarak bilinen sistemi kullanıyor. Bu, Bosch araştırmacılarının yabani otları vurguladığı çok sayıda görüntü dosyasını kapsıyor. Albert, “Zaman içerisinde, yaprak rengi, keli ve boyutu gibi parametrelere dayanarak Bonirob, istediğimiz ve istemediğimiz bitkiler arasındaki farklı çok daha hassas bir şekilde ayırt etmeyi öğreniyor.” diyor.

Becerikli ekipler sayesinde yeni bir iş alanı
Robotik uzmanı Albert ve ekibi, Bosch’a ait bir teknoloji şirketinde tarım robotunu geliştiriyor. Bosch Start-up GmbH, ana şirketin mevcut faaliyetleri dışındaki iş alanlarından becerikli, disiplinlerarası ekipleri bir araya getiriyor. Bonirob, Bosch, Osnabrück Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve tarım makineleri üretici Amazone’nin güçlerini birleştirdiği, Almanya Federal Gıda ve Tarım Bakanlığı tarafından finanse edilen bir kamu ortak projesi. Viyana’da bu ilkbaharda gerçekleştirilen 2015 Avrupa Robotik Forumu’nda Bonirob, 2015 euRobotics Teknoloji Transferi Ödülünü kazandı. Eylül ayında, Almanya Federal Gıda ve Tarım Bakanı Christian Schmidt, tarım robotuna bahçecilik alanında ulusal bir inovasyon ödülü olan Deutscher Innovationspreis Gartenbau’yu takdim etti. O zamandan beri Bosch, başarılı yüksek teknoloji aletinin tüm sorumluluğunu üstlendi.

Bunları da beğenebilirsin