“Anadolu Motor’un tarım endüstrisinin teknoloji firması haline getirmek istiyoruz”

Sektörünüz ve Türkiye özelinde değerlendirdiğinizde 2017 yılı şirketiniz açısından nasıl geçti? Şirketiniz bünyesinde yaptığınız yatırımlar, yeni ürünler, lansmanlar vb. gelişmeler nelerdir?

Anadolu Motor olarak çok uzun zamandır üzerinde çalıştığımız iki projeyi 2017 yılında hayata geçirdik. Bu anlamda da 2017 yılı bizim için verimli bir yıl oldu. Bu projelerden bir tanesi, traktör üretimini hayata geçirmek ve bu amaçla İtalyan Landini traktörlerinin üreticisi Argo Tractors ile Türkiye’de ortak bir firma kurmaktı. Ortaklık anlaşmamızın imzası sonrasında gerekli başvurularımızı yaptık ve Kasım ayı içerisinde yüzde 50 ortaklık payı ile Anadolu Landini adıyla yeni firmamızı kurduk. 2018 yılı ilk çeyreğinin sonunda da üretime başlamış olmayı hedefliyoruz.

Traktör üretmek bizim çok uzun zamandır hayalimizdi. Şekerpınar’daki fabrikamız traktör üretimine uygun bir altyapı ile kurulmuştu. Şimdi bu hayali gerçeğe dönüştürerek mevcut Şekerpınar fabrikamızda üretime başlayacağız.

Bu ortaklık kararı sonucu üretilecek olan Landini Globe serisinin, Türkiye pazarının ihtiyacı olan 50 -75 beygir arası 3 silindire sahip bu traktörlerin, Argo Tractors’ün ihracat pazarlarına da satışı yapılacak. İhracatta hedef pazarlarımız ise Afrika, Orta Doğu ve Güney Amerika. Dolayısıyla, sadece bizim şirketimiz için değil, ülkemiz için de önemli bir yatırım olduğunu düşünüyoruz.

2017 yılında hayata geçirdiğimiz diğer bir projemiz ise; Ar-Ge departmanımızın ve teknik müdürlüğün uzun zamandır üzerinde çalıştığı otomatik şanzımanlı Antrac Smart çapa makinesi. Dünyada benzeri olmayan ürünümüz için patent başvurumuzu yaptık. Ürünümüzün teknik özellikleri sayesinde çiftçilerimiz artık çapalama işini çok kolay yapabiliyor.

Genel olarak 2018 yılından beklentiniz nasıl? Bu yıl için hedefleriniz ve genel stratejileriniz neler olacak?

Biz Anadolu Motor olarak sektördeki gücümüze çok inanıyoruz. 50 yıldan fazladır bu sektörde faaliyet gösteren bir firmayız. Türkiye’de 200’den fazla bayimiz ve 400’den fazla servis teşkilatımız var.

Anadolu Motor olarak bundan sonra traktörle ilgili tüm faaliyetlerimizi Anadolu Landini çatısı altında sürdüreceğiz. Türkiye toprak şartlarına uygun 5 modelden oluşan yeni Landini Globe serisini dünyada sadece Anadolu Motor’un Şekerpınar’daki tesislerinde üreteceğiz.

Türkiye’nin pazar yapısına uygun Landini traktör modellerinin üretimi kararımız ve yatırımımız sonrasında pazardan olumlu geri dönüşler alacağımıza inanıyoruz. Üretimle birlikte fabrikamızda yeni istihdam da sağlayacağız. Ayrıca ürettiğimiz traktörleri sadece Türkiye’de değil dış pazarlara da sunarak ihracat gücümüzü arttıracağız. Ve tabii bunun yeni yıl için büyüme hedeflerimizde çok önemli karşılığı olacağını düşünüyoruz.

Anadolu Motor olarak portföyümüzde bulunan bazı modellerin; Powerfarm, 5H, Rex serilerimizin de 2018 yılının ikinci yarısından itibaren yerlileştirilmesini hedefliyoruz. Ayrıca diğer Landini modellerimizin de ithalatına devam edeceğiz.

Bununla birlikte Mart ayında yapılacak Konya Tarım Fuarı’nda Landini Globe serisinin tüm modellerinin lansmanını da yapacağız.

2017 yılında 12 farklı ilde tarla etkinlikleri organizasyonu gerçekleştirdik. 2018 yılında bu etkinlik sayımızı artırarak daha fazla çiftçiye ulaşağız.

Ayrıca 2018 yılında yeni iş ortaklıkları ile güç ürünleri portföyümüzü de genişletmeyi hedefliyoruz.

Sektörel olarak baktığınızda bu yıl bizi nasıl gelişmeler bekliyor?

Tarımda yükselen maliyetler, kolay işçi bulunamaması, verimliliğin düşmesi gibi sebeplerden dolayı teknolojinin öneminin bu yıl daha da artacağı düşüncesindeyiz.

Bununla birlikte belirtmemiz gerekir ki ülkemizde büyük çiftçiler teknolojiyi çok yakından takip ediyorlar. Çünkü teknoloji tarımda inanılmaz bir verimliliği de beraberinde getiriyor.

Drone ile tarım, gelişmiş ilaçlama araçları ve sistemleri tarımda çok büyük kolaylıklar ve avantajlar sunuyor. Biz artık traktörde üretici konumuna geçeceğimiz için bundan sonra farklı bir traktör markasını Türkiye’ye getirmek gibi bir iddiamız yok. Tarımda verimlilik sağlayacak tüm teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Hedefimiz; olabilecek en iyi ve en yeni tarım teknolojisini Türkiye’ye getirmek. Bunu yurt dışı ortaklarla işbirliğini artırarak yapacağız. Anadolu Motor’un tarım endüstrisinin teknoloji firması haline gelerek dünyadaki en son gelişmeleri Türkiye’ye getiren ve uygulayan bir firması olması için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

 

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap