Traktör Güvenliği Konusunda Çiftçiler Bilinçlendirildi

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre tarım araçları son 5 yılda 13 bin 325 trafik kazasına karıştı ve bu kazalarda 1.556 kişi hayatını kaybetti.

Özellikle hasat zamanlarında, dikkatsizlik ve araçlarda gerekli teknik donanımın olmamasından dolayı tarım araçlarının neden olduğu trafik kazalarında artış yaşanıyor. Bu kapsamda, sektöründe öncü akü üreticisi Yiğit Akü, traktör kullanıcılarını bilgilendirmek ve konuyla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla “Tarım Araçlarının Güvenli Kullanımı Projesi”ni, devletin önemli kuruluşları ile birlikte hayata geçirdi. Konya, Manisa ve Balıkesir’den sonra özellikle tarımsal faaliyetleriyle ön plana çıkan Samsun’un Bafra ilçesinde gerçekleştirilen eğitimlere çiftçiler yoğun katılım sağladı.

Emniyet Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı – Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Ziraat Odası Başkanlığı ve Tarım Bakanlığı ile Yiğit Akü’nün katkılarıyla “Tarım Araçlarının Güvenli Kullanımı Projesi” hazırlanarak 2012 yılında imzalanan iş birliği protokolüyle ülke genelinde uygulamaya konuldu. Proje çerçevesinde verilen eğitimler; Konya, Manisa ve Balıkesir’in ardından Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Daire Başkanı Yusuf Avan, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Samsun İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagül ve Yiğit Akü yetkililerinin katılımlarıyla Samsun’un Bafra ilçesinde gerçekleştirildi.

Türkiye’deki trafik sorununa değinen Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Daire Başkanı Yusuf Avan; “Ülkemizde meydana gelen trafik kazalarında; yıllık ortalama 4 bine yakın insanımız kaza mahallinde hayatını kaybetmekte, kaza sonrası 1 aya kadar hayatını kaybedenleri de dâhil ettiğimizde bu rakam 8 ile 10 bin arasında değişmektedir. Diğer taraftan, 2013 yılında 275 bin vatandaşımız da yaralanmıştır. Bu kazalarda 23,4 milyar TL’lik milli servetimiz de heba olmuştur. Bu rakam ülkemizin Gayri Safi Milli Hasılasının yüzde 1,5’ine ve yıllık reel yatırım bütçesinin yüzde 51’ine tekabül etmektedir. Bu da tablonun büyüklüğünü ve önemini net olarak ortaya koymaktadır” dedi.

2014 yılı Temmuz ayı sonu itibariyle ülkemizde 1.400 tarım aracı kazasının meydana geldiğini açıklayan Avan; “Bu kazalarda 116 kişi hayatını kaybetmiş, 2 bin 533 kişi yaralanmıştır. Yine son 5 yılda ülke genelinde tarım araçlarının karışmış olduğu 13.325 trafik kazasında 1.556 kişi hayatını kaybetmiş ve 24 bin 280 kişi de yaralanmıştır. Ülke genelinde, tarım aracı kazalarının son 5 yıl içinde oluş şekillerine bakıldığında, devrilme-yoldan çıkma şeklindeki kazaların yüzde 39, yandan çarpma şeklindeki kazaların yüzde 26 civarında olduğu, arkadan çarpma şeklindeki kazaların da yüzde 14 oranında olduğu görülmektedir. Traktör kazalarındaki sürücü kusur dağılımının ilk üç sırasının, dönüş kurallarına, geçiş önceliğine ve hız kurallarına uymamak olduğunu görüyoruz. Araç kusurlarına baktığımızda ise ilk sırada far ve diğer ışık donanımlarının yetersiz olduğunu görmekteyiz. Buradan hareketle, eylem planını hayata geçirmek ve trafikte yaşanan kayıpları azaltmak amacıyla traktör kullanıcılarımızın yoğun bir şekilde bilgilendirilmesi gerektiği düşüncesinden yola çıkarak İçişleri Bakanlığı (Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı), Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin işbirliğinde ve Yiğit Akü’nün katkılarıyla Tarım Araçlarının Güvenli Kullanımı Projesi’ni başlattık. Proje kapsamında yılda 10 bin traktör kullanıcısına doğrudan ulaşılarak tarım araçlarının güvenli kullanımı konusunda bilgilendirme yapılması hedeflendi. Bununla birlikte traktör kullanımının fazla olduğu illerimizde de daha kapsamlı etkinlikler düzenlenmesi gerektiğini düşündük. Konya-Altınekin ilçesi, Manisa –Saruhanlı, Balıkesir-Gönen’den sonra tarımsal etkinliklerin yoğun bir şekilde gerçekleştirildiği Samsun-Bafra’da da projemizi gerçekleştirmenin gururu içerisindeyiz” dedi.

Bunları da beğenebilirsin