Claydon Yeni Hybrid T Römork Mibzerini Piyasaya Sürüyor

Claydon, şu anda piyasada mevcut olan askılı tipteki Kombine ekim/gübreleme donanımının römorklu modeli, yeni Hybrid T kombine mibzerini, Cereals 2014’de pazara sürdü.

İngiltere ve Avrupa’daki 1.000 hektar ve üstündeki çiftliklerin ihtiyaçlarına cevap verebilmesi için tasarlanan Hybrid T, şirketin Sunffolk’taki fabrikasının üretim kapasitesindeki kısıtlamaları nedeniyle, 2014 yılında ancak 10 adet üretilecek ve ilk önce 6 metrelik modelleri sunulacak ve 8 metrelik modeller piyasaya daha ileride sürülecek.

6 metrelik modeli saatte 10 akreye (40,4686 dekar) 8 metrelik modeliyle ise 12,5 akreye (48,56228 dekar) ulaşan kapasiteye sahip olduğu gibi Claydon’ın etkinliği kanıtlanmış çift dişli teknolojisini içeren, şirketin patentli Şeritsel Toprak işleme ve Doğrudan Ekim Sistemi kullanılıyor. Metre başına 50 hp ile 60 hp güç kullanımı gerektiren mibzer, 6 metrelik 19 dişli ekim mibzeri modelinin çekimi için 300 hp ile 350 hp arası, 8 m’lik 25 dişli donanımı içinse 400hp – 450hp güce sahip traktör gerektiriyor. Şirketin Satış Müdürü Spencer Claydon, ürün yelpazesinin bu yeni kazanımının ana hatlarını anlatırken şunları ifade etti:

“Son iki yılda tohum atarken gübreleme işlemine hem İngiliz hem ülke dışındaki çiftçilerin de gösterdikleri ilginin ciddi oranda arttığını gözlemledik. Müşterilerimiz ve potansiyel müşterilerimizin, bugüne kadar 400’den fazla ünite üretmiş bulunduğumuz askılı Kombine modelimizin çekilir tipteki modeline talebi gün geçtikçe artmakta. Hybrid T bu talebi karşılamakta.”

Yeni model, 1.000 akrelik geniş bir alanda ve çok farklı koşullardaki topraklarda gerçekleştirilen testler de dahil, 18 ay süren bir tasarım, geliştirme ve test sürecinin ardından piyasaya girişini yapıyor. 2 m genişliğinde bir orta bölüm ve iki adet 2 m genişliğinde, hidrolik katlamalı, zemine uyarlanan dış bölme bulunduran 6 m’lik modeli taşıması için 3 m’ye kadar katlanabilir. 8 m’lik model ise, 2 adet 3 m’lik dış “kanatla” kombine edilmiş aynı orta bölüme sahip ve katlandığında 2,95 m genişliğinde. Farklı bir tohum haznesi ve tohumlama kasası kullanılması çizin derinliğinin sabit kalması anlamına geldiği halde, her bir kanat bölümü için hidrolik sistemle işletilen taşıma kilitleri standart olarak sunuluyor.

Her iki sürüm 60:40 oranında bölüştürülmüş dört ton tohum ve gübreye denk gelen 5.500 litre kapasiteli bir tohum haznesi bulundurmakta. Ayırıcı levha çıkartılması tohum atma aracının yalnız ekim için kullanılmasına olanak sağlar. Her iki modelin bir CCTV kamera, ayarlanabilir bir tohum seviye sensörü ve hızlı dolum için döner kapağı bulunuyor.

Yüksüz ağırlığı 6,75 ton, tam uzunluğu 8,75 m olan Claydon Hybrid T’nin standart modellerinde Uyumlu Ölçüm Sistemi, RDS Artemis elektronik cihazları, radar kontrollü Vari Rate ekim, dokunmatik kalibrasyon düğmesi ve bir adet hidrolik kumandalı fan ünitesin dahildir. Farklı fonksiyonlarının işletilebilmesi için dört sürgülü valfe gerek vardır.

Claydon Hybrid T dişliler arası en az 550 mm bir aralık bırakan 2,5 m mesafeli iki dişli takım içermekte, sıra açıklığıysa 300 mm veya 600 mm’ye ayarlanabilmekte. İsteğe göre ayarlanabilen, toprak sıkışmalarını sökebilen tungsten karbür kaplamalı dişliler, iyi bir drenaj sağlar ve toprağın havalanmasına olanak verir. Ayrıca taşlara karşı hidrolik koruyucu ve filizlenme öncesi işaretleyicileri bulundurmakta. Çift arka araç çubuğu toprak tipi ve koşullarına uygun en iyi neticenin alınmasına olanak sağlar.

Zemine optimum adaptasyon sağlıyor

Claydon System’e uygun olması için tüm taşıyıcı tekerlekleri, en kötü tarla şartlarında dahi muntazam ekim derinliğinin sağlanacağından emin olmak için temiz, kuru ve ekimsiz toprakta çalıştırılıyor. 6 metre modellerde tohum ekici şasisinin ağırlığını, zemine optimum adaptasyonun sağlanması için merkezden monte edilen 10.0/75-15.3 kramponlu lastikli beş adet derinlik ayar tekerleği taşıyor. Tohum haznesinin ağırlığını ise ayrı yerde 380/55-17 krampon lastikli dört taşıma tekerleği taşıyor.

Claydon Hybrid T’nin standart modelleri ekim mibzerinin arka kısımda ve altında yerleşik CCTV kameraları ile donatıldığı gibi ayrıca, altı projektör karanlık bastıktan sonra da görüş olanağı sunuyor. İsteğe bağlı olarak, kabuksuz salyangoz instektisit peletleri için aplikatörler ve tohumların üstünün tamamıyla örtülmesi ve yumuşak toprak yüzeyi sağlanması için bir tırpan düzenlemeleri yelpazesi bulunmakta.

Claydon Şeritsel Ekim Sistemi 26 ülkede kullanılıyor

Suffolk’lu çiftçi Jeff Claydon’un geliştirip patentini almış olduğu Claydon Şeritsel Ekim Sistemi günümüzde çok farklı iklim ve toprak şartlarına sahip 26 farklı ülkede kullanılıyor. Claydon System, yetiştiricilerin geniş bir ürün serisini doğrudan doğruya anıza, çok az sürülmüş veya tam işlenmiş toprağa sabana dayalı yöntemlerden beş katı daha hızlı yerleştirmekte, verim ve doğal çevre açısından dikkate değer kazançlar sağlıyor. Mibzerin son derece etkin olan çift dişli sistemi, karmaşık yapısı olan köklerin çabuk gelişmesini sağlayarak toprak erozyonunu en aza indirger. Böylece verim potansiyelini arttırarak daha güçlü ve sağlıklı ürün elde edilmesini sağlanır.

Maksimum ürün hasadı elde edilmesi için Claydon Sapsaman Tırmıkları vasıtasıyla, kabuksuz salyangoz ve yabani otların toprak sürülmeden önce azaltılması, ardından Claydon Merdaneleri ekim sahası ve civarındaki zemini kusursuz şekilde sağlamlaştırması, Claydon Sisteminin etkinliğini arttırmaktadır.

Bunları da beğenebilirsin