2016’da Paketli Ekmek Tüketimi Artarken, Paketsiz Ekmek Tüketimizi Azalacak

Dünyanın en önemli tarım oluşumlarından biri olan ICC’nin İstanbul’da düzenlenen 15. Hububat ve Ekmek Kongresi’ne ana sponsor olarak destek veren Doruk Group Holding, hem açtığı Doruk Group Standı hem de Doruk Un CEO’su Gürsel Erbap’ın konuşmacı olduğu panelde yaptığı sunumlarla katılımcıları hububat üretimi ve Türkiye’deki ekmek tüketim alışkanlıklarıyla ilgili bilgilendirdi.

“Türkiye nüfusunun yüzde 6.6’sı tarımla ilgileniyor”

Yaptığı sunum sırasında hem katılımcıları Türkiye’nin tarım ekosistemiyle ilgili bilgilendiren hem de Euromonitor şirketinin 2013 yılında yaptığı “Türkiye’de fırıncılık ve ekmek tüketim alışkanlıkları” araştırmasının verilerini paylaşan Doruk Un CEO’su Gürsel Erbap, bu sektörlerin 2018 yılına kadarki gelişimiyle ilgili bir projeksiyon da çizdi.

Erbap Türkiye nüfusunun sadece yüzde 6.6’sının tarımla ilgilendiğini belirtirken görüşlerini şu şekilde dile getirdi:

“Buğdayın anavatanı olan Türkiye coğrafyasının 23.9 milyon hektarlık bölümü yani yüzde 31’i tarıma uygun araziler arasında gösteriliyor. Fakat tarım arazilerimiz bu kadar büyük bir yer kaplarken nüfusumuzun sadece yüzde 6.6’sı tarımla ilgileniyor ve geçimini bu sektörden sağlıyor. Ancak bu duruma rağmen buğday üretimimiz her geçen yıl artıyor. 2014-2015 sezonunda buğday üretim-tüketim miktarlarımız birbirine eşitken 2015-2016 sezonundaki projeksiyonumuz, üretimimizin tüketimden 2.8 milyon ton daha fazla olacağı yönünde. Buğday üretimindeki bu artış, ekmek üretim oranımızı da bir hayli artırdı. Bu artışla birlikte, 2016 yılı içerisinde paketli ekmek tüketiminin de paketsiz ekmek tüketimine oranla daha fazla artacağını düşünüyoruz. ”

Değişen tüketim alışkanlıkları ekmek üretimini çeşitlendirdi

Sunumunda Türk halkının beslenme alışkanlıklarına da değinen Gürsel Erbap, Türkiye’de yasal mevzuata uygun 15 bin fırının halka hizmet verdiğini açıklarken son 20 yılda değişen beslenme alışkanlıklarının ekmek çeşitliliğini artırdığını ve halkımızın özel ekmeklere daha fazla ilgi gösterdiği belirtti.

Erbap, işletmelerin ekmek üretimi konusunda şu hususlara dikkat etmesi gerektiğini de ifade etti: Üretim için doğru zaman, halkın bütçesine uygun fiyat politikası, lezzet ve kalite.

Tüketicilerin en çok dikkat ettikleri hususlar

Doruk Un CEO’su Gürsel Erbap, halkımızın ekmek alırken dikkat ettiği hususları ise şu şekilde sıraladı: Sağlıklı üretim, doğallık, lezzet, doyurucu yapı, vitamin zenginliği, bütçeye uygunluk, özel üretim ve diyet ürünler.

“Doruk Group Türkiye’nin en büyük un ihracatçıları arasında”

Panel sırasında katılımcılarla Doruk Group Holding’in tarihini de paylaşan Erbap, şirket olarak Türkiye’nin en büyük un ihracatçıları arasında yer aldıklarını ve Doruk Group Holding’in Türkiye’de özel sektörün en büyük tahıl tohumluğu üreticisi/yetiştiricisi olduğunu da belirtti.

Doruk Group Holding’in buğday sevgisinden yola çıkarak tohumdan sofraya bir değer zinciri yarattığını ifade eden Doruk Un CEO’su Gürsel Erbap, holding olarak tarım sektörünün geleceği için ilham veren bir motivasyon kaynağı Yeni Nesil Doğal Tahıl Tritordeum’u da katılımcılara anlattı.

Bugüne kadar İspanya, İtalya, Portekiz ve Fransa’da üretilen, makarnalık buğday (Triticum Durum) ve yabani arpanın (Hordeum Chilense) melezlenmesiyle üretilen Tritordeum’un tarım sektörü için inovatif bir çalışma olduğunu dile getiren Erbap, Doruk Group Holding’in bu yeni tahılın tüm değer zincirinin -çiftçiler, tahıl ve tohum yetiştiricileri, değirmenler ve nihai ürün üreticileri- nezdinde izlenmesinden sorumlu olan Agrasys’in Türkiye’deki tek lisanslı temsilcisi olduğunu da dile getirdi.

Gürsel Erbap, Tritordeum tahılının sulama yapılmaksızın doğal yağışla yetiştirilmekte olduğunu; kuraklık, soğuk hava ve kötü toprak koşullarına dayanıklılık gibi üstün agronomik özellikleri sebebiyle üretici dostu tarım ürünleri arasında gösterildiğini dile getirirken bu tahıldan üretilen ve Komşufırın mağazalarında satışa sunulan Tritordeum Ekmeği’nin de pek çok açıdan insan sağlığına faydalı olduğunu dile getirdi.

40 yılı aşan geçmişiyle bir tek buğday tanesinden yola çıkarak kocaman bir dünya kuran Doruk Group Holding, 15. Hububat ve Ekmek Kongresi gibi etkinliklere destek vererek halkımızı sektörle ilgili konularda bilgilendirmeye devam edecek.

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap