“2017 yılında büyümeye devam edeceğiz”

Grimme Türkiye Satış Müdürü Cem Demir

Grimme 1861 yılında Almanya’nın Saksonya bölgesinde bulunan Damme isimli bölgede kuruldu. Patates başta olmak üzere sebze hasadı makinelerinin üretimi alanında faaliyet gösteriliyor. Üretimin ilk yıllarında makineler atla çekilirken zamanla teknoloji büyük hızla gelişim gösteriyor. Şu anda patates konusunda pazar lideri konumunda olan bir firma. Patates hasat makineleri denildiğinde dünyada da sadece Grimmer’in ismi akla gelir. %65 gibi bir orana sahibiz. 2012 ve 2013 yıllarında da çok ciddi satın almalar gerçekleştirdik. Pancar hasat makineleri ve yükleyicileri üreten Kleine bunlardan biri. Yine sebze teknolojileri alanında Danimarkalı ASA-Lift’i satın aldık. Firma satın almalarla son dönemdeki büyümesini sürdürüyor. Makinelerimiz 120 ülkede bayiler kanalıyla satılıyor. Bunun dışında Belçika, Çin, Danimarka, Fransa, Türkiye, Hindistan gibi hedef ülkelerde de kendi temsilciliklerimiz var. Türkiye’de bayi kanalıyla 2005 yılında çalışmalarımıza başladık. 2013 yılında ise alınan bir kararka Grimmer, burada kendisi var olmak istedi. Satış öncesi ve sonrası hizmetlerimizle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yedek parçayla ilgili ve servisle ilgili müşterilerimize hiçbir şekilde sorun yaratmamaya çalışıyoruz. Ve bu konuda zaten müşterilerimizden olumlu geri beslemeler alıyoruz. Türkiye’de 2016 ve 2017 yıllarında distribütörlük anlamında da ciddi bir yapılanmaya gidildi. Bu konudaki çalışmalarımız devam edecek.

Grimme patates alanında sunduğu modeller ve ürünlerle şu anda kendi alanında pazar lideri. Hem talep anlamında hem de satışlar olarak ciddi ses getiriyoruz. Pancar hasat makinelerinde şirket atın almalarından sonra ciddi oranda taleplerimiz arttı. Bunu karşılamaya ve değerlendirmeye çalışıyoruz. 2017 yılı içerisinde pancar kısmında büyük işler yapabileceğimizi düşünüyoruz.

Fuara özel olarak yeni bir ürün ya da modelimiz yok. Ancak burada sergilediğimiz ve en önemli modellerimizden biri olan Maxtron 620 büyük ilgi görüyor. Altı sıralı ve paletli bir makine. Rakiplerimizde bunun benzeri bir model yok çünkü hepsi lastik tekerlekli modeller. Toprak şartlarının çok ağır olduğu bölgelerde bile hasat yapabiliyor. Bu nedenle oldukça ilgi çekiyor.

Yatırım olarak bakıldığında ise daha önceki dönemde Türkiye’de farklı firmalarla bazı görüşmeler yapıldı. Ancak kesin olarak verilmiş bir karar yok. Türkiye tarım potansiyeli olarak önemli avantajlara sahip. Grimme’nin içindeki bulunduğu pancar, patates, havuç, soğan gibi alanlar için de potansiyel yüksek. Bu nedenle ilerleyen yıllarda bir yatırım kararı çıkabilir.

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap